18 °C Budapest

Váltsunk vagy ne váltsunk: ez itt a kötelező kérdés

Pénzcentrum
2011. november 2. 12:30

Évről-évre az egész magyar autóstársadalmat megmozgatja a novemberi kötelező gépjármű felelősség biztosítási (kgfb) kampány. A biztosítótársaságok november elején közzéteszik a jövő évi díjaikat, majd elkezdődik az össznépi számolgatás. A fő kérdés 2011-ben is ugyanaz: megéri váltani?

Sok volt a nyitott kérdés az idei kgfb kampány rajtja előtt. Az autósok szempontjából a fő kérdés az volt, hogy folytatódik-e a díjak csökkentése? Bár az elmúlt néhány évben erre a kérdésre egyértelműen igen volt a válasz, 2011-ben már nem lehetett határozottan felelni. A válság amúgy is apasztotta a társaságok bevételeit, ráadásul a kormány különadót is kivetett rájuk.

Ezen kívül a kampány előtti hetekben látott napvilágot az az elképzelés, 30 százalékot kell fizetni az autósoknak baleseti adóként. Sokan jósolták, hogy ez okoz némi kalamajkát az idei kampányban, hiszen az autósok számára nem látható előre, hogyan változik a novemberben kiszámolt díj 2012. január elsejétől?

Mindezek tetejébe egy újdonságot is hoz az idei szezon, megváltozik a bonus-malus elszámolás rendszere is. Ezentúl nem kell ilyen igazolást beszerezni az autósoknak korábbi biztosítójuktól, mert azok a szükséges adatokat lekérhetik egy központi nyilvántartásból.

A kampány már néhány napja tart és az már látható, hogy a kgfb díjak jelentős mértékben csökkentek, így minden autósnak megéri átszámolni, megéri-e biztosítót váltani. Az is biztosnak látszik, hogy a díjcsökkentés nagyobb mértékű, mint a baleseti adó, így bevezetése ellenére is spórolhatunk a kötelezőn.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nyitott kérdés azonban akad bőven. Egyátalán miért kell kötelezőt kötni? Milyen határidőkre kell figyelnie annak az autósnak, aki váltani akar? A magyar autóstársadalomból kik járnak jól az idei kampányban és kik lehetnek a vesztesek? A Pénzcentrum.hu ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ november 7. és november 13. között. "Váltsunk vagy ne?" A Pénzcentrum.hu cikksorozata az idei kötelező biztosítási kampányról.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18