11 °C Budapest

Ki jár pórul a különadóval? 4 ezerrel nőhet a kötelező díja

2011. szeptember 20. 14:02

Különadót vezetne be a kormány a legtöbb balesetet okozókra. Eddigi gyakorlat szerint a balesetben megsérült emberek ellátását nem a kár okozója, hanem a biztosító fizeti meg. A biztosítás.hu adatai szerint ez most 4 milliárd forint évente. Azt akarja növelni a kormány a gyakrabban balesetet okozó gépjárművezetők kárára, 40 százalékos többletadó formájában.

Minimális információ áll a biztosítók rendelkezésére, azt sem lehet tudni, hogy pontosan ki fizetné meg ezeket a díjakat. Mindenki a részleteket várja - mondta el Csikos Dániel, a Genertel Biztosító Zrt. vezérigazgatója.
Más szakértők is hasonlóan nyilatkoztak a témában, úgy érte a szektort, mint derült égből a villámcsapás - mondta egy elemző név nélkül. Ködös fogalmazásból csak azt lehet kivenni, hogy az adó mértéke 1,5 százalék lehet. De hogy ez milyen formában lesz kiterhelhető az ügyfelekre nem tudni- hangsúlyozta több piaci szereplő is.

Más szereplők a piac mélyrepülésétől tartanak, nincs tartalék az árazásban, további terheket a biztosítók nem tudnak elviselni. A legérzékenyebben azokat a biztosítókat érintheti a különadó bevezetése, akiknek az ügyfélbázisában nagyobb kárgyakoriság figyelhető meg. A piaci átlag 3-4 százalék körül alakul, az újonnan és gyorsan építkező biztosítóknak viszont ennél jóval magasabb is lehet. Ezek a biztosító lehetnek majd nagyobb bajban, ha kedvezőtlen formában valósul meg a javaslat.

Miért a biztosítóktól kéri a Kormány a különadót?

A gépjárművel okozott személyi sérüléses károk esetében felmerült orvosi, kórházi kezelések, kifizetett táppénznek ellentételezését az OEP jelenleg nem követeli vissza a károkozó autósoktól. A károkozókkal szembeni, a kifizetett gyógykezelések költségének egyedi visszakövetelése helyett a biztosítók fizetnek (éves OEP-biztosítók közötti megállapodások alapján) jelenleg mintegy 4 milliárd forintot. A Kormány bejelentése alapján ennél vélhetően többre lesz azonban szükség a jövőben - írja a biztostás.hu közleménye.

Emelkedik a kötelező biztosítások díja?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a biztosítók egyszer már fizetnek az OEP-nek, az új adó felvetheti a kettős adóztatás kérdését, illetve jelentős hatással lehet a mintegy 4 millió autóst érintő kötelező biztosítási díjakra. Az új adó akár 15-20%-al is megnövelheti a kötelező biztosítás díjait, ami autósonként átlagosan 3-4000 Ft-os díjemelkedést jelentene a következő évekre. 

 

EZT OLVASTAD MÁR?