14 °C Budapest

10 tipp: így nem lesz kidobott pénz a kgfb

2011. július 20. 12:02

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást minden gépjármű tulajdonosnak vagy üzemben tartónak kötnie kell, ha a forgalomban részt kíván venni. Ugyanakkor nem árt megszívlelni néhány tudnivalót a kgfb-vel kapcsolatban, amit most olvasóink elé tárunk.

A biztosítást azért teszi kötelezővé egy törvény, hogy mindenképpen megtérüljenek azok a károk, amelyeket a gépjárműveinkkel esetleg másoknak okozunk. Végső soron tehát mindannyiunk érdeke, hogy az utakon közlekedő minden gépjármű rendelkezzen kgfb-vel. A K&H Biztosító Zrt. összegyűjtötte a tíz legfontosabb tudnivalót a kgfb-vel kapcsolatban, amelyekre ha odafigyel, nem kell aggódnia.

Legfontosabb tudnivalók

1.
Autó vásárlásánál a biztosítási kötelezettség az adásvételi szerződés hatálybalépésének a pillanatában kezdődik!

2. Gondoskodni kell arról, hogy kötelező díja mindig időben be legyen fizetve. 60 napos csúszás - nemfizetés - után törlik a szerződést, és erről további 30 napon belül küldenek értesítést. Ez legjobb esetben is több mint két hónapot jelent, ami után viszont fedezetlenségi díjat kell fizetni a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) kártalanítási számlájára. Ennek napidíja általában magasabb, mint a "normál" biztosítási díj. (Lásd a mellékelt ábrát. )

3. Az úti okmányok mellett mindig legyen kéznél a baleseti bejelentő lap!

4. Az adatok pontos megadása és az adatváltozások bejelentése nagyon fontos! Ma már egységes elektronikus Kártörténeti Nyilvántartás alapján történik a bonus-malus besorolás. Ha például biztosítóváltáskor nem egyeznek az adatok - például egy nem bejelentett költözés vagy névváltozás miatt -, az megnehezítheti a teljes kártörténet kirajzolását, ami a jól megérdemelt bonus kategória elvesztését jelentheti.

5. Ha a biztosítója valamiért megkeresi, például adategyeztetés céljából, akkor reagáljon időben! A bonus-malus adategyeztetési folyamatban például gyakran csak 8-10 nap áll rendelkezésre a válaszra, hogy a bonus megmaradjon.

Mire figyeljen a biztosításkötésnél

6. Tartsa fejben, hogy mikor kötötte a biztosítást, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy novemberig kell várnia, hogy kedvezőbb feltételekkel újraköthesse azt. A kgfb szerződést évfordulóra lehet felmondani, az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal, írásban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

7. A bankok és biztosítók többsége kedvezménnyel jutalmazza a kgfb szerződőket. Jelentős dijkedvezményt kaphat például, aki több szerződést is köt, folyószámlájával vagy más biztosítással is rendelkezik ugyanott, vagy esetleg több gyermeket nevel. Ismerje meg és használja ki ezeket a kedvezményeket!

8. Ha gyorsan fel szeretné mérni a biztosítások ajánlatait, egyre több online összehasonlító oldal közül válogathat. Ha megtalálta a megfelelő ajánlatot, ne felejtse el ellenőrizni az adatokat a biztosítók saját honlapjain is, ahol fontos részletekre, további kedvezményekre bukkanhat. Ráadásul a biztosítók közvetlen, direktbiztosítási szolgáltatásain keresztül azonnal megkötheti a szerződését az interneten is.

9. Ha van biztosítási ügynöke, akivel korábban kapcsolatban állt, érdemes kikérni a tanácsát. A jó szakember ismeri a legfrissebb változásokat, kedvezményeket, és a mindenkori ügyintézést is sokkal kényelmesebbé teszi.

Külföldön

10. Külföldi káreseményt a hazaérkezést követő 5 munkanapon belül kell bejelenteni. Szerencsés esetben a külföldi felelősségbiztosítónak van magyarországi kárrendezési megbízottja, és ott ez megtehető, egyéb esetben a MABISZ Kárrendezési Irodát kell megkeresni.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18