23 °C Budapest

10 tipp: így nem lesz kidobott pénz a kgfb

2011. július 20. 12:02

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást minden gépjármű tulajdonosnak vagy üzemben tartónak kötnie kell, ha a forgalomban részt kíván venni. Ugyanakkor nem árt megszívlelni néhány tudnivalót a kgfb-vel kapcsolatban, amit most olvasóink elé tárunk.

A biztosítást azért teszi kötelezővé egy törvény, hogy mindenképpen megtérüljenek azok a károk, amelyeket a gépjárműveinkkel esetleg másoknak okozunk. Végső soron tehát mindannyiunk érdeke, hogy az utakon közlekedő minden gépjármű rendelkezzen kgfb-vel. A K&H Biztosító Zrt. összegyűjtötte a tíz legfontosabb tudnivalót a kgfb-vel kapcsolatban, amelyekre ha odafigyel, nem kell aggódnia.

Legfontosabb tudnivalók

1.
Autó vásárlásánál a biztosítási kötelezettség az adásvételi szerződés hatálybalépésének a pillanatában kezdődik!

2. Gondoskodni kell arról, hogy kötelező díja mindig időben be legyen fizetve. 60 napos csúszás - nemfizetés - után törlik a szerződést, és erről további 30 napon belül küldenek értesítést. Ez legjobb esetben is több mint két hónapot jelent, ami után viszont fedezetlenségi díjat kell fizetni a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) kártalanítási számlájára. Ennek napidíja általában magasabb, mint a "normál" biztosítási díj. (Lásd a mellékelt ábrát. )

3. Az úti okmányok mellett mindig legyen kéznél a baleseti bejelentő lap!

4. Az adatok pontos megadása és az adatváltozások bejelentése nagyon fontos! Ma már egységes elektronikus Kártörténeti Nyilvántartás alapján történik a bonus-malus besorolás. Ha például biztosítóváltáskor nem egyeznek az adatok - például egy nem bejelentett költözés vagy névváltozás miatt -, az megnehezítheti a teljes kártörténet kirajzolását, ami a jól megérdemelt bonus kategória elvesztését jelentheti.

5. Ha a biztosítója valamiért megkeresi, például adategyeztetés céljából, akkor reagáljon időben! A bonus-malus adategyeztetési folyamatban például gyakran csak 8-10 nap áll rendelkezésre a válaszra, hogy a bonus megmaradjon.

Mire figyeljen a biztosításkötésnél

6. Tartsa fejben, hogy mikor kötötte a biztosítást, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy novemberig kell várnia, hogy kedvezőbb feltételekkel újraköthesse azt. A kgfb szerződést évfordulóra lehet felmondani, az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal, írásban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

7. A bankok és biztosítók többsége kedvezménnyel jutalmazza a kgfb szerződőket. Jelentős dijkedvezményt kaphat például, aki több szerződést is köt, folyószámlájával vagy más biztosítással is rendelkezik ugyanott, vagy esetleg több gyermeket nevel. Ismerje meg és használja ki ezeket a kedvezményeket!

8. Ha gyorsan fel szeretné mérni a biztosítások ajánlatait, egyre több online összehasonlító oldal közül válogathat. Ha megtalálta a megfelelő ajánlatot, ne felejtse el ellenőrizni az adatokat a biztosítók saját honlapjain is, ahol fontos részletekre, további kedvezményekre bukkanhat. Ráadásul a biztosítók közvetlen, direktbiztosítási szolgáltatásain keresztül azonnal megkötheti a szerződését az interneten is.

9. Ha van biztosítási ügynöke, akivel korábban kapcsolatban állt, érdemes kikérni a tanácsát. A jó szakember ismeri a legfrissebb változásokat, kedvezményeket, és a mindenkori ügyintézést is sokkal kényelmesebbé teszi.

Külföldön

10. Külföldi káreseményt a hazaérkezést követő 5 munkanapon belül kell bejelenteni. Szerencsés esetben a külföldi felelősségbiztosítónak van magyarországi kárrendezési megbízottja, és ott ez megtehető, egyéb esetben a MABISZ Kárrendezési Irodát kell megkeresni.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44