24 °C Budapest

Milliós adósság is maradhat a nyaralás után

2011. július 4. 13:02

A magyarok kétharmada biztosítás nélkül utazik külföldre, egy részük több millió forintos adóssággal térhet vissza. Megbetegednek, balesetet szenvednek, vagy lerobban az autójuk, s ez külföldön szó szerint egy egész vagyonba kerül. A határon kívül felhalmozott tartozást évek múlva is behajtják a különféle intézmények  -tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a CLB biztosítási alkuszcég.

Egy friss felmérés szerint a magyarok kétharmada úgy utazik távoli országokba is, hogy fogalma sincs róla, milyen drága az orvosi ellátás, ezért nem köt biztosítást. Pedig a külföldön nyaralóknak legalább a fele szorul kisebb-nagyobb orvosi ellátásra a nyaralása alatt úgy, hogy nincs biztosítása, mert ezen a díjon, a napi pár száz forinton spórol.

Így aztán a legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy egy párnapos kórházi ellátás is több százezres tétel lehet, különösen akkor, ha sebészi beavatkozásra is szükség van - hívja fel a figyelmet Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője. A szakember több olyan szerencsétlenül végződött utazásról tud, amelynek egy orvosi beavatkozás, vagy az autó műszaki hibája miatt milliós adósság lett a vége.

Az esetek egy részében nem tudtak helyben fizetni a magyar turisták, s mivel biztosításuk sem volt - holott az akár 12 millió forintig is jótáll helyettük -, az egészségügyi ellátó tőlük követeli a pénzt, akár évek múltán is. Tapasztalatok szerint az emberek egy része már el is felejtette, hogy valahol bekötözték a sebét, gyógyszert, injekciót kapott, vagy éppen kivették a külföldön begyulladt vakbelét, amikor megérkezik a "húzós" számla. Nem érdemes a halogatásban, elévülésben bízni, mert a külföldi rendszer nem "felejt", az intézmények kitartóan, egyre erőszakosabban követelik a pénzüket, míg a végén akár hazai behajtókat bérelve is hozzájuthatnak az őket megillető költséghez.

A betegségen kívül nagy gond, és több százezres költség lehet az is, ha az autó lerobban külföldön, akár "csak" a közeli Horvátországban, vagy Olaszországban , ahová minden évben magyarok százezrei zarándokolnak nyaralni. A jármű hazavontatása még határon belül is borsos összeg, külföldről viszont egy egész vagyon. Németh szerint az autósok többsége nem gondol arra, hogy elindulás előtt műszaki hiba esetére is biztosítsa magát, holott naponta 280 forintból a javítási, sőt a vontatási költséget is kifizeti a biztosító. Legalábbis annak, aki időben bebiztosította magát. Ők igénybe vehetnek egy nonstop üzemelő nyelvi segélyvonalat is, amely különösen nagy biztonságot jelenthez orvosnál, szervizben, rendőrségen és egyéb ügyintézés során azoknak, akik csak "konyhai" nyelven beszélnek valamilyen idegennyelvet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?