Ellopták a milliós festményt, vitték a gyémántot is

2011. június 27. 04:44

Nagy értékű ékszered, festményed van, pitont tartasz a lakásban és egzotikus pálmát a kertben? Félsz, hogy egy betöréskor eltűnnek, vagy természeti katasztrófa miatt megsemmisülnek az értékeid? Alkuszok segítségével megpróbáljuk megtudni, mire lehet, és mire nem biztosítást kötni.

A biztosító társaságok igyekeznek egyre több mindenre kiterjeszteni az általános vagyonbiztosításokat, a különleges értékekre viszont érdemes kiegészítő biztosítást kötni.

Az értékőrző ingóságok - mint például drága ékszerek, festmények, műtárgyak, gyűjtemények - kártérítésekor az első kérdés az, hogy természeti csapás miatt semmisülnek-e meg vagy betörés során lopják el őket - magyarázta érdeklődésünkre Marschalek Péter, a Biztosítás.hu ügyvezetője. Természeti kár esetén attól függetlenül a teljes kárértéket megtéríti a biztosító, hogy milyen fokú volt az ingatlan védettsége. Betöréses lopásnál viszont számít, hogy milyen védelmi berendezésekkel - kerítészár, biztonsági bejárati ajtó, rács, biztonsági üveg, kamerarendszer, távfelügyeletre bekötött riasztórendszer - volt felszerelve a lakás.

A szerződés megkötésekor független a díjtétel attól, hogy be lehet-e zárni a lakás ajtaját vagy sem. Az ajánlattételkor azért nem vizsgálják ezt a társaságok, mert a szerződések általában hosszú távra szólnak, időközben pedig folyamatosan új biztonsági berendezéseket szerelhet fel az ügyfél, ami miatt nem lehet állandóan módosítani a szerződéseket - indokolja a biztosítók gyakorlatát Marschalek Péter.

Széfben tartsd az ékszereidet!

A kicsi, de drága ingóságokat - ékszereket, órákat, arany-, ezüstérméket - kötelező a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által minősített széfben tartani ahhoz, hogy fizessen a biztosító, ha ennek ellenére ellopnák az értékeinket. Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen minősítésű a páncélszekrény, a drágább holmikhoz megbízhatóbb védelemre van szükség.

A nagy értékű festményeket viszont nem kell elzárni, hanem rendeltetésszerűen lehet nézegetni a falon, miután ezt kockázati tényezőként bekalkulálja a biztosító.

Mennyit érnek a dolgaink?

Az értékbecslés szabályai biztosítónként változóak. Jó kiindulási alap, ha van számla a vagyontárgyról. A nagypapa padlásán talált műkincseket viszont érdemes lefényképezni a későbbi viták elkerülése érdekében. Több millió forintos értéktárgyakról már tételes listát kell készíteni.

Ha a vagyonbiztosítás megkötése után jutunk hozzá új értékhez, azonnal módosítani kell a biztosítási szerződést.

Az előzetesen fel nem értékelt, ellopott vagyontárgyakat - például elektronikai cikkeket - mindig új értéken téríti meg a biztosító, vagyis annyit fizet, amennyiből például egy új TV-t, Hifit, telefont tud vásárolni a károsult. Ez az oka annak, ha emelkednek a biztosítási díjak. Ezzel együtt ugyanis a kár esetén fizetendő térítési díj is növekszik. Általában nem feltétel, hogy az eltűnt vagyontárgyakról be tudja mutatni az ügyfél a beszerzési számlákat, kivéve akkor, ha ezt a szerződésben külön rögzíti a biztosító.

Kültéri vagyontárgyakat is lehet biztosítani

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyre több társaság a lakáson kívül lévő vagyontárgyakra is kiterjeszti a felelősségvállalást. Ilyen például a napkollektor, amelynek használata manapság egyre elterjedtebb. Újdonság, hogy a szabadban tárolt kerti bútorokra, illetve sportfelszerelésekre is lehet már biztosítást kötni. Az épületekre felszerelt tartozékokat, például antennákat is bele lehet venni a biztosítandó vagyontárgyak körébe - tudta meg a Pénzcentrum.hu Pászka Zsuzsa, a Független Biztosítási Alkuszok Szövetségének elnökségi tagja.

Egyes társaságok a kertben lévő dísznövényekre, például pálmára is kötnek biztosítást, de általában nem túl magas, legfeljebb 100 ezer forint körüli értékre. Az ennél drágább növényekre egyelőre nem terjed ki a vagyonbiztosítás.

Na és mi a helyzet a házi kedvencekkel?

Felemás a helyzet az állatokkal is. Újdonságként néhány társaságnál már - limitált módon - a háztáji állatokra is lehet biztosítást kötni. Korábbi felmérések azt mutatták, hogy nagy igény lenne a házi kedvencek - kutya, macska - biztosítására is, így több cég is elindította ezt a szolgáltatást. Végül sokkal kevesebben kötöttek biztosítást, mint amekkora szerződésszámra az érdeklődés alapján számítani lehetett.

A biztosítás nagyon szigorú feltételekhez kötött. Egyebek között minden előírt oltást meg kell kapnia az állatnak, másrészt azonosításra szolgáló mikrocsippel kell ellátni. Utóbbi feltételnél könnyebbség, hogy mikrocsip nélkül is meg lehet kötni a biztosítást, de legkésőbb a kár bejelentéséig be kell ültetni az állat bőre alá a csipet. Az árak rendelőnként változnak, így érdemes előzetesen tájékozódni a díjakról.

Miután a kisállat-biztosítás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a társaságok nem bővítették tovább az állatrepertoárt, amelyre kiegészítő biztosításokat ajánlanának. Egyes cégeknél a családi vagyonbiztosítás részét képezik a kisállatok - macska, baromfi-félék, továbbá a hobbi- állatok, mint például az aranyhörcsög, a tengeri malac, a fehér egér, a fehér patkány, a papagáj és egyéb madarak, teknősök - által okozott károk.

Több társaságnál lehet ebtartói felelősségbiztosítást kötni arra az esetre, ha a kutya megharap valakit. Ekkor is érdemes azonban jól megnézni a szerződési feltételeket. A biztosító ugyanis nem fizet akkor, ha a háztartásban élő, vagy a család által vendégségbe meghívott személyt bánt a kutya. Sőt, arra az esetre sem, ha közügyben eljárót harap meg, tehát hoppon maradunk, ha a postásra támad a kedvencünk.

Ami nincs kizárva, az benne van

Ugyan a kiegészítő biztosítási termékek még mindig nem terjednek ki minden egzotikumnak számító értékre, azoknak sem kell feltétlenül csüggedniük, akiknek egyik kategóriába sem lehet besorolni a biztosítandó vagyontárgyát, esetleg állatát vagy növényét. A biztosítóknál egyre általánosabb az a gyakorlat, hogy mindenre lehet biztosítást kötni, ami nincs eleve kizárva - biztatja az ügyfeleket Pászka Zsuzsa. Korábban csökkenő trend volt megfigyelhető a díjakban, most viszont már egyre inkább az a cél, hogy minél szélesebb körű legyen a biztosítás. 

Tízezres különbségek a díjakban

Amellett, hogy időigényes, kevésbé költségkímélő megoldás, ha egyedül próbálunk meg eligazodni a biztosítási termékek bődületesen szerteágazó piacán. A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindnképpen érdemes alkuszok segítségét kérni a legmegfelelőbb biztosítás kiválasztásához. Az ügyfélnek ugyanis ez nem jelent többletköltséget, mivel az alkuszok a társaságoktól kapnak jutalékot, ellenben például 10-20 millió forintos vagyon esetén éves szinten 50-60 ezer forintos különbségek lehetnek a biztosítási díjakban.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem