23 °C Budapest

42 millió forintot fizetett ki kátyúkárra a Generali

2011. március 1. 17:32

A kemény, fagyos és sok csapadékot hozó télnek lassan vége, de az ilyenkor szokásos fagypont körüli hőingadozások újabb "erőpróbára" kényszerítik az autósokat: ebben az évben is sok kátyúra számíthatunk az utakon. Az esetek többségében nem történik semmi, de a nagyobb gödröknél már sérülhet a gumi, a felni vagy a futómű, és akár több százezer forintos kárunk is keletkezhet. Ilyenkor is hasznos, ha van biztosításunk, hiszen ha az út tulajdonosával nincs megegyezés, fizet a biztosító. A Generalihoz tavaly január óta több mint 3500 bejelentés érkezett a kátyúkárokkal kapcsolatban, a társaság pedig már több mint 42 millió forintot ki is fizetett ügyfeleinek.

A téli fagy, a sok csapadék, és főleg a fagypont körüli hőingadozás kikezdi az utak burkolatát, napok alatt nagy kiterjedésű és mély úthibák keletkezhetnek, országosan naponta akár több ezer darab. Persze vannak olyanok, amelyeket nap mint nap rutinosan kikerülünk, de az újakat nehéz időben észrevenni, a sötét, az eső és a rossz látási viszonyok pedig ugyancsak megnehezítik a még a rutinos "szlalomozók" dolgát is.
Sokan találkoztak már olyan helyzettel, amikor az ártalmatlannak tűnő kis pocsolya több centiméter mély úthibát rejtett, ami eldeformálhatja a keréktárcsát, kiszakíthatja a gumiabroncsot és elállíthatja a futóművet is, ami sok, előre nem várt plusz kiadással járhat.

Ha minden igyekezetünk ellenére megtörténik a baj, érdemes tisztában lenni néhány fontos tényezővel, amivel megkönnyíthetjük a további ügyintézést: a kátyúkárt elsősorban az utak tulajdonosának kell bejelentenünk, lehetőleg öt napon belül. Nem mindegy az sem, hogy melyik úton ér minket kár, az országos utakkal kapcsolatban a Magyar Közút Zrt.-hez, a települések útjait érintő problémákkal pedig az adott önkormányzatokhoz kell fordulni. Ha Budapest fő- és tömegközlekedési útjainak valamelyikén ér minket a baj, akkor a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az illetékes, míg a többi, ide nem sorolható úton, - pl. a mellékutcákban - az adott kerület. A károk kifizetésére vonatkozó jogalapi döntés az ő hatáskörük, nem a biztosítóé.

Azért, hogy a kárrendezés minél zökkenőmentesebb legyen, tanácsos a történteket mindig dokumentálni. A rendelkezésünkre álló eszközökkel készítsünk fotókat a helyszínről, az autót ért sérülésekről. Ma ez már nem csak fényképezőgéppel, de mobiltelefonnal is könnyen megoldható.

"Ha az utak kezelőivel nem sikerülne megállapodni, akkor az autós legfeljebb bosszankodhat, kivéve persze, ha van casco biztosítása. A Generalihoz beérkezett kárbejelentések alapján elmondható, hogy a "kátyúszezon" leginkább márciustól júniusig tart. Tavaly májusban a társaság kimagaslóan sok, összesen 570 darab bejelentést regisztrált, ami az ötöde a tavalyi összes kátyúkárral kapcsolatos bejelentésnek. 2010. januártól mostanáig a Generali a több mint 3500 bejelentésre közel 42 millió forintot fizetett ki" - mondta el Zsombori Levente, a cég gépjármű-kárrendezési divíziójának vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha nincs biztosításunk és az érintett útszakasz kezelőjével sem sikerült megállapodásra jutnunk, a kár megtérítése érdekében egyetlen lehetőségünk maradt, a pereskedés. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy minden bizonyítható legyen, ezért nagyon fontos, hogy minden lehető eszközzel dokumentáljuk az esetet, tegyük meg időben a bejelentést az illetékesek felé és nagyon hasznos lehet a rendőrségi jegyzőkönyv is.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?