Átváltanád a frankhiteled? Ezekre hívja fel a figyelmet a PSZÁF!

Pénzcentrum
2011. január 10. 10:02

"Megfelelő és helyes" gyakorlatnak tartja a PSZÁF a más devizanemben, köztük svájci frankban meghatározott hitelek euró alapúvá való átváltási lehetőségének a biztosítását a jelenlegi gazdasági helyzetben - írja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) pénteken közzétett Vezetői körlevelében Szász Károly elnök.

A körlevél az alábbi okokat sorolja fel erre:

1. " Az elmúlt időszakban a forint/svájci frank árfolyam volatilitása lényegesen meghaladta a forint/euró árfolyam volatilitását, ezáltal a hitel euróra való átváltásával a havi törlesztőrészlet stabilabbá, kiszámíthatóbbá válik.

2. Mivel a deviza alapú hitelek túlnyomó többsége (csaknem 98%-a) hosszú lejáratú gépjármű finanszírozási vagy jelzáloghitel, ezért nagy mértékben valószínűsíthető, hogy a hitel futamideje során Magyarország csatlakozik az euró övezethez. Ennek következtében várható, hogy az euró alapú hitelek esetében a csatlakozást közvetlenül megelőző években a konvergencia folyamatok miatt jelentősen csökken, majd a csatlakozást követően teljes mértékben megszűnik az árfolyam kockázat.

3. A magyar gazdaság szorosan kötődik az euró zóna gazdaságaihoz, ezért a forint/euró árfolyam eleve szorosabban mozog együtt, mint a forint/svájci frank árfolyam.

4. A hazai hitelintézeti szektorban a deviza alapú hitelt nyújtó hitelintézetek túlnyomó többsége euró övezetbe tartozó szakmai tulajdonossal rendelkezik, ezért könnyebben tud euró mint svájci frank forrásokhoz jutni, illetve az euróban denominált pénzügyi termékek (kötvénykereslet, swapkínálat, repó stb.) piaca és lehetőségei sokkal szélesebbek, mint a svájci franké.

5. A körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló 361/2009. számú kormányrendelet is előnyben részesíti nagyobb biztonsága és alacsonyabb volatilitása miatt az euró alapú hitelezést a svájci frank alapú hitelezéshez képest a hitelezhetőségi korlátok megállapítása során."

A fentieken túl a PSZÁF felhívja a hitelintézetek figyelmét arra, hogy a hitel devizanemének változtatása során a körültekintő lakossági hitelezés feltételeiről és a hitelképesség vizsgálatáról szóló szabályok alkalmazhatóságát figyelembe kell venni. Kiemeli a levél: mivel az euró/forint árfolyam volatilitása elméletileg és tapasztalatilag kisebb a frank/forint árfolyamnál, az euró alapú hitel egyúttal alacsonyabb hitelkockázatot is jelent.


A PSZÁF célszerűnek tartja, ha a bankok kedvezményt és egyéb segítséget is adnak az átváltáshoz, így például:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  •   a svájci frank kamatlábánál kisebb kamat (hogy ne növekedjen a törlesztőrészlet)
  •   az átváltott hitel törlesztésénél egy átmeneti időszakra rögzített maximum árfolyam plafon
  •   a hitelintézet az átváltás során felkínálhatja ügyfelének a futamidő hosszabbításának lehetőségét
  •   akciós kondíciók biztosítása esetén ezekről való megfelelő tájékoztatás
  •   az átváltás az előtörlesztéshez hasonlóan középárfolyamon történjen
  •   az átváltás lehetőségeit és kondícióit ne automatikusan mindenki, hanem egy megalapozott vizsgálatot követően az előre meghatározott feltételeknek megfelelő (pl. törlesztő részletek időben való teljesítése)
  •   a hitelintézet megfelelően tájékoztassa az ügyfeleket a megváltozó kockázatokról, a feltételek változásából származó hatásokból

 

Pénzcentrum vélemény
Az átváltásnak is vannak kockázatai, és még az is előfordulhat, hogy az egyedi ügyfél szempontjából a PSZÁF körlevele a lehető legrosszabkor érkezett, és bebizonyosodik: nem érdemes most átváltani (akkor, ha a frank tartós gyengülésbe kezd az euróval szemben, és gyenge is marad), ennek valószínűsége azonban kicsi.

A frankhitelek jó részének aktuális hitelfedezeti (LTV)-mutatója 75% feletti, így a bankok által alkalmazott hitelfedezeti korlát miatt csak pótfedezet bevonásával történhet meg az átváltás.

Az átváltással kapcsolatos kockázatokra és lehetőségekre banki szempontból egyaránt felhívja a figyelmet a PSZÁF körlevele. A jelenlegi hitelhiányos helyzetben egy tömeges átváltás kedvezően hathat a bankok kockázati szintje mellett a piaci szereplők aktivitására és jövedelmezőségére is.

Nem árt tudni, pedig sok frankhiteles nem számol ezzel!

Az ügyfeleknek az átváltás költségeit és a várható kamatkülönbözetet kell szembeállítaniuk a várható árfolyammozgásokkal. Utóbbi meglátásunk szerint az eurózóna adósságválságának kitartásáig inkább a frankerősödés (és ily módon az átváltás) felé billenti a mérleget.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?