Ennyibe kerül az orvosi ellátás külföldön ha van EU-kártyánk

2011. január 10. 09:32

Az európai uniós szabályoknak köszönhetően a külföldre utazó magyaroknak lehetősége van a kötelező hazai egészségbiztosításuk terhére igénybe venni a külföldön elvégzett esetleges sürgős beavatkozásokat. Az ellátás az európai egészségbiztosítási kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal vehető igénybe - olvasható a Világgazdaság mai számában.

A kártyát illetve az azt helyettesítő nyomtatványt az illetékes egészségpénztáraknál lehet személyesen vagy postai úton igényelni. Ezekkel a nyomtatványokkal az Európai Gazdasági Térség államaiban ugyanaz a szolgáltatás jár a magyar betegnek, mint az adott ország biztosított állampolgárainak.

A kártya vagy a nyomtatvány kiváltásával a biztosítás összege egyébként az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak megfelelő lehet, a fennmaradó részt a betegnek kell megtérítenie.

Azonban fontos tudni a magyar turistáknak, hogy az adott ország biztosítottjainak önrészt kell fizetniük az ellátás igénybevételekor és így ennek összegét honfitársainknak is maguknak kell viselniük. E mellett például Franciaországban és Svájcban, a kórházi tartózkodást nem igénylő kezelések költségét teljes összegben a helyszínen kell kifizetni, amit csak a hazatérés után egyenlít ki az OEP.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az összegek folyamatosan változhatnak


Azt is érdemes megjegyezni, hogy csak a közbiztosítókkal szerződésben lévő orvosnál vehető igénybe a sürgős beavatkozás az EU-kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25