19 °C Budapest

Túl sokáig élnek a hollandok - panaszkodnak a biztosítók

Pénzcentrum
2010. szeptember 1. 15:02

A Holland Aktuárius Társaság (DAS) legfrissebb prognózisa szerint átlagosan 3 évvel tovább fognak élni a hollandok a következő évtizedekben, így a férfiak várható élettartama 85,9, a nőké 87,6 évre emelkedik. Ennek persze a biztosítótársaságok egyáltalán nem örülnek.

A legfrissebb előrejelzések szerint a férfiak 3,4, míg a nők 3,3 évvel élnek tovább, mint amivel a biztosítási szakemberek 2005-től modelljeikben kalkuláltak, melyhez a táblázatokat a DAS szolgáltatta - derül ki a Reuters cikkéből.

Egyes társaságok attól tartanak, ez az eltérés komoly eredményromláshoz vezethet egészség-, illetve életbiztosítási termékeik esetében, és jelentős tőketartalék képzésre kényszeríti őket, hogy a jövőbeli fizetési kötelezettségeiknek eleget tudjanak tenni.

Becslések szerint az élettartam ilyen mértékű megemelkedése 5-7 százalékkal növelheti a társaságok költségeit.

De nem csak a holland biztosító társaságok aggódnak a fenti jelenség miatt: a brit Nyugdíjvédelmi Alap (Pension Protection Fund), melynek feladata, hogy a finanszírozást biztosító munkáltató csődbe jutása esetén kompenzálja a jogosult nyugdíjalapok tagjait múlt héten szintén azt nyilatkozta, hogy tartalékot kell képezniük a jövőben, hogy a hosszabb várható élettartam miatti többletterheket finanszírozni tudják.

Egyes nyugati biztosítók és nyugdíjalapok felismerték már a kockázatot, ezért idén februárban úgy döntöttek, külön szervezetet hoznak létre e kockázatok mérséklése érdekében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a Life&Longevity Markets Association (LLMA, vagyis élet- és élettartam-biztosításpiaci szövetség) nevű szervezetet feladata, hogy egy külön erre a célra létrehozott piacon olyan derivatívokkal kereskedjenek, amelyeket az ügyfelek élettartamából fakadó kockázatok mérséklésére fejlesztenek ki.

Az első ilyen termékek az ún. élettartam csereügyletek (longevity swaps) lennének. A termék fizet a nyugdíjbiztosítónak, ha az ügyfelek az előre jelzettnél valamennyivel tovább élnek (azaz a nyugdíjbiztosító fizetési kötelezettsége nő).


Hazánkban a lakosság születéskor várható élettartama több mint két évtizedes stagnálás-csökkenés után, 1992 óta csaknem öt évvel nőtt, így mára elérte a 74 évet. Nemenkénti leosztásban a nőknél 78 év, a férfiaknál 70 év.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 16:00
Ezentúl a Magyar Telekom előfizetőinek is elérhető a HGTV.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33