16 °C Budapest

Miért kötünk életbiztosítást?

Pénzcentrum
2010. május 4. 10:40

A biztonság megteremtése és a várható hozam játszik leginkább szerepet az életbiztosítások megkötésénél - derült ki az AEGON ügyfelei körében végzett 500 fős kutatásból. Az elérhető anyagi előnyök felsőfokú végzettségű városi lakosokat motiválják leginkább, míg a biztonság megteremtésének igénye az alacsonyabb iskolai végzettségű, a kisebb településen élőket és az idősebbeket jellemzi. A biztosítók szolgáltatásai azonban még mindig keveseket foglalkoztatnak. A biztosító-választáskor leginkább az ajánlat, a várt hozam, a barátok, ismerősök ajánlása, valamint a közvetítő szerepe a fontos - írja közleményében az AEGON.

Az anyagi biztonság megteremtése jelenti az első számú szempontot az életbiztosítások megkötésekor. Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt megbízásából nemrégiben, a társaság ügyfelei körében készített, 500 fős mintán végzett kutatásban a válaszadók 50.6 százaléka kifejezetten a személyes, vagy a családi biztonság megteremtését jelölte meg az életbiztosítás megkötésének első számú indokául, a megkérdezettek kisebb részénél, 34 százalékánál volt fő szempont a megtakarítási szándék. A kutatás szerint ez a két - sokszor egymást kiegészítő szempont - általában mindenkinél fontos: az ügyfelek 77 százaléka említette a hozamot, 85 százaléka pedig a biztonságot olyan tényezőként, amely valamilyen szerepet játszott az életbiztosítás megkötésekor.

Ebből a szempontból a férfiak valamivel anyagiasabbnak tűnnek a nőknél. Az erősebbik nem képviselőit a befektetési szempontok valamivel jobban érdeklik, míg a nők nagyobb számban kötnek a hosszú távú biztonság megteremtésének szándékával biztosítást. Az anyagi kérdések leginkább a jobb jövedelmi helyzetben lévőket, a városi, fővárosi lakosokat, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket motiválják, míg a kistelepülésen élőket, a középkorúakat és az idősebbeket, valamint az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezőket az átlagosnál nagyobb mértékben érdekli az anyagi biztonság megteremtése.

Nincs valódi eltérés azonban a biztosítók szolgáltatásai iránti érdeklődés szintjében: az életbiztosításokhoz kapcsolt szolgáltatások - halál vagy betegség esetén kifizetett összeg nagysága - mindössze a megkérdezettek 30 százalékánál jött egyáltalán szóba szempontként, amikor a biztosítás megkötése mellett döntöttek. és mindössze 3 százalékuknál volt ez döntő szempont. A szolgáltatásokra valamivel fogékonyabbnak tűnnek az életük aktív korszakában lévő 30-59 évesek, a fővárosiak és a diplomások.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az AEGON Magyarországot a válaszadó életbiztosítási ügyfeleinek jelentős része, 28 százaléka azért választotta, mert már más szolgáltatásokat is igénybe vett a társaságtól és ott kedvező tapasztalatokat szerzett. A biztosító-választásban azonban a legfontosabb szempont továbbra is a megfelelő ajánlat (29 százalék), de rendkívül fontos a közvetítő, az ügynökök szerepe is. Az ismerősök ajánlását a megkérdezettek 15 százaléka nevezte meg döntő szempontként a biztosító kiválasztásában. Ez utóbbi szempont különösen fontos az alacsonyabb iskolai végzettségűek, és az elváltan, vagy különélők számára, míg a biztosítóval meglévő korábbi jó kapcsolat leginkább a magasabb jövedelműek, és a diplomások számára volt döntő szempont.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?