16 °C Budapest

Mire figyel az APEH májusban? - Infók az szja bevallásról

2010. május 4. 04:30

Teendők az szja-val Cikksorozatunk segítségével minden hónapban megtudhatja, hogy mikor és milyen kötelezettségei vannak az állam felé. Közöljük azokat a dátumokat és eseményeket, amelyekre érdemes lehet figyelni, ha nem akarunk különböző bírságot és pótlékot átutalni az APEH számlájára. Összeállításunk az egyéni vállalkozók, magánszemélyek és gazdasági társaságok legfőbb adónemeire tér ki.

Májusban mind az APEH, mind pedig az adózók számára a legnagyobb feladatot a személyi jövedelemadó bevallások jelentik. A magánszemélyeknek legkésőbb május 20-áig kell benyújtaniuk az önbevallásukat, kivéve, ha nem választották korábban a munkáltatói adómegállapítást. Amennyiben a munkavállaló korábban a munkáltatói adómegállapítást választotta, és minden, az adóbevallás szempontjából fontos igazolást a munkáltatója rendelkezésére bocsátott, már nincsen más kötelezettsége a 2009-es bevallásával kapcsolatban, legfeljebb a személyi jövedelemadója 1%-áról rendelkezhet.

Korábban: Adómegállapítás: szűk két hónapjuk maradt a munkáltatóknak

Azoknak a magánszemélyeknek, akik február 15-ig éltek a lehetőséggel, és önbevallás keretében az egyszerűsített bevallást választották az állami adóhatóság április 30-áig elküldte a bevallási ajánlatokat. Az elektronikusan feladott bevallási ajánlatról szóló értesítések már közel egy hete megérkeztek az adózók elektronikus postaládájába vagy ügyfélkapus tárhelyére. A postai úton kiküldött ajánlatok legnagyobb részének is meg kellett érkeznie a címzettekhez, akik pedig még nem kapták meg a névre szóló bevallási ajánlatukat a napokban számíthatnak a tértivevényes APEH-borítékra.

Az egyszerűsített bevallásról részletesebben: Ez a legegyszerűbb módja az adóbevallásnak

Az egyszerűsített bevallást választó adózóknak a bevallási ajánlat átvétele után először is figyelmesen át kell tanulmányozniuk az APEH által elkészített bevallási ajánlatot. Amennyiben a magánszemély igazolásai és 2009-es jövedelemei alapján az APEH által kitöltött bevallási adatok hiányosak vagy hibásak lennének, úgy a helytelen sorokat javítani kell. Miután az adózó meggyőződött arról, hogy az adóbevallása hibátlan, bevallását aláírásával vagy az ügyfélkapus feladással hitelesíti.

Fontos, hogy a postán feladott adóbevallásokat minden olyan lap alján - így a főlap aljánis - alá kell írni, ahol előnyomtatva a következő szöveg szerepel: "Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a bevallásban közölt adatok a valóságnak megfelelnek".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A személyi jövedelemadó bevallásoknál elkövetett leggyakoribb hibákról a következő cikkben olvashatsz: Nyolc hiba, amit ne kövess el az adóbevallásodban!

A bevallások postára adásának, elektronikus elküldésének, és a bevallásban szereplő személyi jövedelemadó befizetési határideje: május 20. A visszaigényelt adót az APEH a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja az adózó által megadott bankszámlára, vagy postán keresztül küldi a bevallás főlapján feltüntetett címre.

Egyéb kötelezettségek

Az szja mellett más adónemek bevallására és befizetésére is ügyel az adóhatóság idén májusban. Ebben a hónapban a társaságokra is külön feladat vár. Május 31-én van ugyanis a társasági adó bevallásának és befizetésének határideje is. Ezeken kívül május 12-én, 17-én és 20-án hárul a társaságokra adózással kapcsolatos kötelezettség.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?