27 °C Budapest

Fizet-e járattörlésért a biztosító?

Pénzcentrum
2010. április 20. 19:12

Ha az utasbiztosítással rendelkező ügyfél járműve odautazáskor késik, akkor az ebből eredő költségeket megtéríti a biztosító, de a járattörlés miatti károkat nem - mondta Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utazásbiztosítási tagozatának vezetője.

Az utasbiztosítások általában csak a kiutazás során bekövetkezett járatkéséskor fizetnek, a hazautazás késedelme nem szerepel a vállalt kockázatok között - áll a K&H biztosító MTI-hez eljuttatott közleményében.

Horváth Péter megerősítette ezt a gyakorlatot, kiegészítve azzal, hogy a késedelem és a járattörlés különböző fogalmak, és ez utóbbi szintén hiányzik a vállalt kockázatokból. A járatkésés azt jelenti, hogy az érkezési ponton nem éri el a csatlakozást az utas, emiatt szállást kell foglalnia, és telefonon szervezni a további utat, amely többlet költséggel jár. Ilyenkor a biztosítók egy fix összeget fizetnek.

A tagozatvezető szerint a járattörlés nem késés, mivel el sem indul a jármű. Viszont előfordulhat olyan eset, hogy az átszállásnál - ahol az utas a tranzit váróban tartózkodik - törlik a tovább vivő járatot. Ilyenkor viszont fizeti a járatkésésért járó összeget a biztosító.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Marosvölgyi Péter az Aegondirekt.hu - az Aegon direkt, vagyis internetes biztosítója - szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy náluk a járatkésési átalány 100-500 ezer forint, attól függően, hogy milyen biztosítást vásárolt az ügyfél. A járattörlés viszont nem szerepel a kockázatok között, azért nem is fizetett vásárláskor a biztosított.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15