11 °C Budapest

Union: "kettős diszkrimináció történt, balkáni viszonyok uralkodnak"

2009. november 12. 14:54

Az elmúlt napokban két különböző határozatot hozott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Union kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékeivel kapcsolatban. Az első szerint a biztosító a jogszabályba ütközően alkalmaz önrészt a meghirdetett díjtarifáiban, a második határozatában pedig a biztosító ezt jóváteendő céllal közzétett tarifakedvezmény-módosítását találta jogsértőnek, ugyanis arra az október 30-i tarifahirdetést követően került sor. Zsoldos Miklós, az Union vezérigazgatója szerint kettős diszkrimináció áldozata lett a biztosító. A két határozatot ennek ellenére tudomásul veszi a társaság, és jogkövető magatartást kíván folytatni.

2009.11.09 16:58
Megbírságolták az Uniont

Zsoldos Miklós szerint a PSZÁF határozatával ellentétben jogszerű az önrész használata a kgfb piacon, másrészt elterjedt, szakmai szempontokat figyelembe vevő eszközről van szó. Figyelmeztetett: más típusú felelősségbiztosítások esetében általánosan használt megoldás az önrész, és az Európai Unió irányelveivel is összhangban van olyannyira, hogy a fejlett és a kevésbé fejlett biztosítási kultúrájú országokban is használják. Az önrész fogyasztó- és ügyfélbarát, tiszta, átlátható megoldás - fejtette ki. Más néven ugyan , de a kgfb piacon több éve alkalmazott megoldásról van szó - hívta fel a figyelmet.

Az önrész a kár azon része, amelyet az ügyfél maga visel egy előre meghatározott feltételrendszer és limit mellett. Ezt eddig egy ún. kármentességi engedmény keretében alkalmazták a biztosítók, amelyet előre megadtak az ügyfélnek, de ha kárt okozott, ezt elveszítette, és megemelkedett a díja. Zsoldos Miklós példája: egy ügyfél esetében 80 ezer forint az éves biztosítás díja, ebből 40 ezer forint kármentességi díjat kap az ügyfél, tehát balesetmentesen csak 40 ezer forintot kell fizetnie. Ha viszont kárt okoz az ügyfél, például az első negyedév végén, a fennmaradó három negyedévig a magasabb díjat kell fizetnie, vagyis összesen 70 ezret. Ebben az esetben 30 ezer forint az önrész, csak nem így hívják, nevezhetjük díjengedménynek, de gyakorlatilag ez önrész - vélte.

Az EU-s és a magyar gyakorlatot megvizsgálva azt gondolta az Union, hogy fogyasztóbarát, elfogadott megoldás lesz az önrész, a biztosító felmérése szerint az ügyfelek 47.9 százaléka azt mondta, 10% díjkedvezmény esetében igénybe venné ezt. Az első héten az Union internetes portálján kötött 600 szerződés 52%-a önrésszel jött létre - ismertette Zsoldos Miklós.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PSZÁF még a tarifa közzététel előtt elvi kifogásokat fogalmazott meg az önrésszel kapcsolatban. Ezek egy részét az Union beépítette a szerződési feltételeibe, és október 30-án ezek figyelembe vételével tették közzé tarifáit. Ezt követően konkrét jogi aggályokat fogalmazott meg a PSZÁF az önrésszel kapcsolatban. Az Union ezután jelezte a felügyelet felé, hogy bár nem ért egyet a jogi aggállyal, de kész elállni az önrész alkalmazásától , és ezt egy azonos kockázatot tükröző kedvezménnyel helyettesíti. A PSZÁF első határozata ezt enyhítő körülményként vette figyelembe, és idézte is a határozat indoklásában. Ebből az enyhítő körülményből arra a következtetésre jutott az Union, hogy a PSZÁF nem kifogásolja a változtatást. Szerdán reggel így közzé is tette az Union az új feltételeit. A PSZÁF azonban ezt sem fogadta el azzal együtt, hogy a felügyeleti bírságtól eltekintett azt figyelembe véve, hogy jóhiszemű magatartást és együttműködést tapasztalt az Union részéről.

Az Union meglepődött és megdöbbent - jelentette ki Zsoldos Miklós. Úgy tűnik számára, a PSZÁF az első határozatával olyan gyakorlattól tiltotta el a biztosítót a PSZÁF, amelyet korábban nem kifogásolt más biztosítóknál. A módosított tarifákkal kapcsolatban az a gond, hogy más biztosítótársaság már végrehajtott tarifamódosítást október 30-át követően, anélkül, hogy ezt a PSZÁF kifogásolta volna. Kérdésre válaszolva Zsoldos Miklós megnevezete a biztosítót a Generali nevét említve. Zsoldos Miklós szerint kettős diszkrimináció történt, balkáni viszonyok uralkodnak a kfgb-piac felügyeletében.

A szerződésüket a PSZÁF által kifogásolt feltételek mellett már megkötött ügyfelek helyzetére az Union a PSZÁF-fal együttműködve keresi a legjobb megoldást, de azt is vizsgálja még, él-e jogorvoslati lehetőséggel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?