5 °C Budapest

Union: "kettős diszkrimináció történt, balkáni viszonyok uralkodnak"

2009. november 12. 14:54

Az elmúlt napokban két különböző határozatot hozott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Union kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékeivel kapcsolatban. Az első szerint a biztosító a jogszabályba ütközően alkalmaz önrészt a meghirdetett díjtarifáiban, a második határozatában pedig a biztosító ezt jóváteendő céllal közzétett tarifakedvezmény-módosítását találta jogsértőnek, ugyanis arra az október 30-i tarifahirdetést követően került sor. Zsoldos Miklós, az Union vezérigazgatója szerint kettős diszkrimináció áldozata lett a biztosító. A két határozatot ennek ellenére tudomásul veszi a társaság, és jogkövető magatartást kíván folytatni.

2009.11.09 16:58
Megbírságolták az Uniont

Zsoldos Miklós szerint a PSZÁF határozatával ellentétben jogszerű az önrész használata a kgfb piacon, másrészt elterjedt, szakmai szempontokat figyelembe vevő eszközről van szó. Figyelmeztetett: más típusú felelősségbiztosítások esetében általánosan használt megoldás az önrész, és az Európai Unió irányelveivel is összhangban van olyannyira, hogy a fejlett és a kevésbé fejlett biztosítási kultúrájú országokban is használják. Az önrész fogyasztó- és ügyfélbarát, tiszta, átlátható megoldás - fejtette ki. Más néven ugyan , de a kgfb piacon több éve alkalmazott megoldásról van szó - hívta fel a figyelmet.

Az önrész a kár azon része, amelyet az ügyfél maga visel egy előre meghatározott feltételrendszer és limit mellett. Ezt eddig egy ún. kármentességi engedmény keretében alkalmazták a biztosítók, amelyet előre megadtak az ügyfélnek, de ha kárt okozott, ezt elveszítette, és megemelkedett a díja. Zsoldos Miklós példája: egy ügyfél esetében 80 ezer forint az éves biztosítás díja, ebből 40 ezer forint kármentességi díjat kap az ügyfél, tehát balesetmentesen csak 40 ezer forintot kell fizetnie. Ha viszont kárt okoz az ügyfél, például az első negyedév végén, a fennmaradó három negyedévig a magasabb díjat kell fizetnie, vagyis összesen 70 ezret. Ebben az esetben 30 ezer forint az önrész, csak nem így hívják, nevezhetjük díjengedménynek, de gyakorlatilag ez önrész - vélte.

Az EU-s és a magyar gyakorlatot megvizsgálva azt gondolta az Union, hogy fogyasztóbarát, elfogadott megoldás lesz az önrész, a biztosító felmérése szerint az ügyfelek 47.9 százaléka azt mondta, 10% díjkedvezmény esetében igénybe venné ezt. Az első héten az Union internetes portálján kötött 600 szerződés 52%-a önrésszel jött létre - ismertette Zsoldos Miklós.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PSZÁF még a tarifa közzététel előtt elvi kifogásokat fogalmazott meg az önrésszel kapcsolatban. Ezek egy részét az Union beépítette a szerződési feltételeibe, és október 30-án ezek figyelembe vételével tették közzé tarifáit. Ezt követően konkrét jogi aggályokat fogalmazott meg a PSZÁF az önrésszel kapcsolatban. Az Union ezután jelezte a felügyelet felé, hogy bár nem ért egyet a jogi aggállyal, de kész elállni az önrész alkalmazásától , és ezt egy azonos kockázatot tükröző kedvezménnyel helyettesíti. A PSZÁF első határozata ezt enyhítő körülményként vette figyelembe, és idézte is a határozat indoklásában. Ebből az enyhítő körülményből arra a következtetésre jutott az Union, hogy a PSZÁF nem kifogásolja a változtatást. Szerdán reggel így közzé is tette az Union az új feltételeit. A PSZÁF azonban ezt sem fogadta el azzal együtt, hogy a felügyeleti bírságtól eltekintett azt figyelembe véve, hogy jóhiszemű magatartást és együttműködést tapasztalt az Union részéről.

Az Union meglepődött és megdöbbent - jelentette ki Zsoldos Miklós. Úgy tűnik számára, a PSZÁF az első határozatával olyan gyakorlattól tiltotta el a biztosítót a PSZÁF, amelyet korábban nem kifogásolt más biztosítóknál. A módosított tarifákkal kapcsolatban az a gond, hogy más biztosítótársaság már végrehajtott tarifamódosítást október 30-át követően, anélkül, hogy ezt a PSZÁF kifogásolta volna. Kérdésre válaszolva Zsoldos Miklós megnevezete a biztosítót a Generali nevét említve. Zsoldos Miklós szerint kettős diszkrimináció történt, balkáni viszonyok uralkodnak a kfgb-piac felügyeletében.

A szerződésüket a PSZÁF által kifogásolt feltételek mellett már megkötött ügyfelek helyzetére az Union a PSZÁF-fal együttműködve keresi a legjobb megoldást, de azt is vizsgálja még, él-e jogorvoslati lehetőséggel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem