Sztárok, esküvők, Ferrarik: egy biztosító kulisszatitkai - interjú

2009. június 26. 06:20

A rendezvény-és filmforgatás-biztosítás egy meglehetősen új szegmens a hazai biztosítási piacon, az ezzel foglalkozó szakemberek pedig valóban belelátnak a kulisszatitkokba. A Pénzcentrum Rákos Tamást, a Showrisk ügyvezetőjét kérdezte filmforgatásokról, koncertekről és az esküvők teljes biztonságáról.

Sokan nem is sejtik, mennyi kockázat rejlik egy filmforgatásban, koncertben, vagy egy családi eseményben. Márpedig kevés rosszabb dolog lehet annál, mint amikor egy vihar romba dönti a kerti ceremóniát, amikor lebetegszik a zenekar, vagy eltűnnek a fényképek. Pedig már az ilyen vészhelyzetekre is van megoldás.

A Showrisk az első magyarországi filmek és rendezvények kockázatait kezelő biztosítási alkusz vállalkozás, referenciáik köre a koncertektől a filmeken és fesztiválokon át a leghétköznapibb családi programokig és céges rendezvényekig terjed.

A Pénzcentrum Rákos Tamást,a Showrisk ügyvezetőjét kérdezte az eseménybiztosítás kulisszatitkairól, az izgalmas háttérfolyamatokról, a családi ünnepek kockázatairól, és arról, hogy mennyit kaphatunk, ha lelép a menyasszony.

A Showrisk már egy éve van jelen a hazai piacon, hogyan jött a cégalapítás ötlete? Van-e kellő igény a magyar piacon a rendezvénybiztosításra?

A Showrisk nem önálló cégként működik, hanem a nagy múltra visszatekintő -elsősorban nagyipari vagyonbiztosítással foglalkozó- Nexus biztosítási alkuszcég márkaneve. Gyakorlatilag egy éve vagyunk jelen a magyar és a nemzetközi piacon: együtt dolgozunk belga, luxemburgi, amerikai partnerekkel.

Külföldi mintán alapul a vállalkozás: egy nemzetközi alkuszcégnél dolgoztam 3 évig, egy hasonló, rendezvénybiztosítással foglalkozó üzletág vezetőjeként. Nyilvánvaló volt, hogy Magyarországon is van ebben a szegmensben egy olyan piaci rés, amit be lehet tölteni, így belevágtunk. Mi tehát alkuszcég vagyunk: nem biztosítóként dolgozunk, hanem közvetítünk az ügyfél és a biztosítók között. Különféle ajánlatokat, biztosítási csomagokat kínálunk ügyfeleinknek.

Alapvetően két részre osztható a vállalkozás profilja: a film-és televíziós produkciók biztosítása, illetve a különféle rendezvények biztosítása, a legnagyobb koncertektől a kisebb, családi rendezvényekig. Arányaiban melyik profil az erősebb?

Jelenleg a rendezvénybiztosítási vonal az, ahol a bevételeink nagyobb része realizálódik. Ennek elsősorban az az oka, hogy mostanában nagyon sok film a finanszírozás hiánya miatt az utolsó pillanatban megállt, elnapolták a forgatást - ez a koprodukciós projektekre is érvényes, így nyilvánvalóan a biztosítás is elmarad.

Rákos Tamás(Fotó: Showrisk)


Az általunk biztosított események között nemzetközi szinten is jegyzett projektek találhatók: monstre koncertek, VIP- party a Cannes-i filmfesztiválon, vagy épp Coca-Cola promóciós kampány az arab országokban.

Izgalmas kérdés a filmek, sorozatok, reklámfilmek biztosítása. Milyen árakkal dolgozik ez a piac, megengedheti-e magának egy hazai produkció, hogy biztosításra is költsön?

Magyarországon főleg a nagyobb költségvetésű -30-40 millió forint feletti költségvetésű- reklámfilmek forgatására kötnek biztosítást. Egy átlagos reklámfilm -amely nem kiemelten kockázatos, nincsenek víz alatti felvételek, vagy például nem használnak krokodilt kellékként- biztosítási díja 650-700 euró (180-200 ezer forint) körül mozog. Nagyjátékfilmeknél azt látjuk, hogy a költségesebb magyar produkciók is kötnek biztosítást, a nemzetközi produkcióknál pedig fel sem merül, hogy ne biztosítsák a lehető legalaposabban a projektet. Ugyanakkor Magyarország kiemelkedően erős a filmes bérmunkák piacán, így ezekben is sokat tudunk segíteni.

Mi minősül a filmeknél kárestnek? Mi alapján fizet a biztosító?

Tipikus példa, ha a stúdióban káreset történik (például tűz tör ki), vagy ha egy külső, utcai forgatáson betörik egy kirakatüveg -ebben az esetben a kárt a biztosító téríti meg. Nemrég történt egy érdekes eset: egy forgatáson Nicholas Cage dublőrje egy Ferrarival száguldott New Yorkban, kidöntött egy lámpaoszlopot, ami rázuhant egy járókelő lábára. 


A helyzet teljesen egyértelmű, a biztosító téríti meg a kárt -még a vétlen járókelő költségeit is- a filmesek helyett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ügyfél számára készítünk egy biztosítási csomagot, ebből ő választja ki, hogy mit kér: a technikai eszközök, a kellékek, a díszlet, a gépjárművek biztosítása is szerepelni szokott a kínálatban. Biztosítást közvetítünk a szereplőkre, nem csak az esetleges balesetekre gondolok, hanem létezik egy úgynevezett "meg nem jelenés" opció is. Ami szintén kiemelten fontos, hogy garanciát vállalunk a nyersanyagra, legyen az filmre, vagy digitális hordozóra forgatva.

Létezik egy "befejezési garancia" nevű pénzügyi megoldás is, amely megkötésével a biztosító vállalja, hogy ha a produkció nem készül el, megtéríti a befektetők elúszott pénzeit. Ez a fajta biztosítás a film költségvetésének 5-7 százalékát teszi ki, általában 500 millió forint feletti projekteknél használják.

Esküvők, rendezvények, kár(események)

A filmekhez képest mennyiben különbözik a rendezvények biztosítása? Mik a fő szempontok, kritériumok egy rendezvény biztosításánál?

Nagyvonalakban a rendezvények biztosítása is hasonló a filmes produkciókhoz: helyszínre, eszközökre, személyekre -fellépőkre- vállalunk garanciát. A biztosítás a rendezvény szervezőjét védi: megtérít minden olyan kárt, amelyért ő felelős lehet.

Sokszor a rendezvények szervezői -legyenek ügynökségek vagy magánszemélyek- nem is gondolnak bele, mennyi "veszélyt", hibalehetőséget rejt az adott projekt -ezekre kínálunk mi megoldást.

Speciális szolgáltatás az esküvők biztosítása. Hogyan számolják ki a biztosítás díját, milyen költséget jelent ez Magyarországon az esküvőre készülőknek?

Alapvetően 3 fő adatra van szükségünk, amelyek alapján konkrét árajánlatot tudunk adni: az esküvő költségvetése, a vendégek és a szervezők száma, illetve a pontos dátum. A helyszín is fontos, a tekintetben, hogy teljes mértékben, vagy részben szabad ég alatt tartják, illetve külön kockázatot jelent az, ha sátoros a lagzi. Egy Magyarországon átlagosnak nevezhető esküvő alap biztosítási díja 250-300 euró (70-80 ezer forint).

Tehát az ifjú pár biztosítási csomagot vásárol. Ha lehet általánosítani, melyek azok a helyzetek, ahol fizet a biztosító? Mik a leggyakrabban előforduló káresetek egy esküvőnél?

Általában a csomagban szerepel a rendezvény elmaradásának fedezete: bármilyen olyan, számlával igazolható költséget megtérít a biztosító, ami a nem a szervező hibájából keletkezik, ami a szervező kontrollján kívül esik. Ha például elered az eső, és emiatt elmarad a rendezvény, a biztosító kifizeti az addig felmerült szervezési költséget. Azt, hogy valóban esett-e az eső -a biztosítótársaságok gyakorlatával- úgy ellenőrizzük, hogy bekérjük az adott helyre és időpontra érvényes hivatalos meteorológiai jelentést.

Ugyanúgy tudunk garanciát vállalni a fényképekre és a videókra: ha megsérül a negatív vagy az adathordozó, kárpótoljuk az ifjú párt. A hangsúly a számlán van: az esetleges visszaéléseket csak minél részletesebb számlával tudjuk kiküszöbölni.

Adódik a kérdés: fizet-e a biztosító akkor, ha az esküvő előtt meggondolja magát a menyasszony, és úgy dönt, mégsem akar férjhez menni?

Ez egy rendkívül szubjektív dolog, és komoly visszaélésekre adna lehetőséget: a biztosítási fedezet sajnos nem érvényes erre az esetre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
Holdblog  |  2024. február 24. 06:36
Több alkalommal írtam már a HOLDBLOG hasábjain az európai futball és a Premier League átalakulásáról...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem