16 °C Budapest

Életbiztosítások: elvi alapon törölték az adókedvezményt

Pénzcentrum
2009. június 16. 08:32

A jelek szerint két szék között a pad alá esik az életbiztosítások adókedvezményének kérdése. A Pénzügyminisztérium (PM) immár hivatalosan is elutasította a biztosítási adókedvezmény megtartását.

A minisztérium indoklásában arra emlékeztetett, hogy az összes kedvezményt "elvi" alapon törölték, mivel céljuk az egyszerűsítés, az adórendszer átalakítása volt. Mások szerint ugyanakkor a fő érv az életbiztosítások adókedvezményének megvonása mellett az volt, hogy a most megszüntetésre ítélt kedvezmények közül épp a biztosítási kedvezmény volt a legnagyobb tétel.

Tavaly a közel 3,25 millió kezelt szerződés után 805 ezer állampolgár élt a biztosítási adókedvezmény lehetőségével, mintegy 20 milliárd forintnyi adókedvezményt igénybe véve.

A szaktárcának az életbiztosítási adókedvezmény adó-jóváírásos kedvezménnyé történő átalakítását is el kell utasítania, miután ennek a lehetőségnek a megteremtéséhez a közösségi jogszabályokkal való összhang megteremtése lenne szükséges - ezen pedig eddig még nem gondolkodtak az illetékesek. Ez - ismerve a brüsszeli jóváhagyási procedúrát - azt okozza, hogy a jövő évi adószabályok elfogadásáig nincs mód arra, hogy tető alá hozhassanak egy új, immár az unió által is szentesített megoldást.

A helyzet tehát az, hogy az adókedvezmény eltűnik, a másik megoldásnak pedig még nincsenek meg a feltételei. Érdekes ugyanakkor, hogy ez utóbbi probléma nem merül fel a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) esetében, mert az speciális magyar találmány, nincs rajta mit harmonizálni. A biztosítókra ennek kapcsán visszaüt, hogy a nyesz bevezetése idején nem tudták kilobbizni, hogy ők maguk is kezelhessenek ilyen számlákat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05