Továbbra is a devizahitelekre bukunk

Pénzcentrum
2008. szeptember 26. 12:00

Milyen veszélyek leselkednek? A nemrégiben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett Éves Jelentés számba veszi a magyar pénzügyi, tőkepiaci és biztosítási szektorra jellemző kockázatokat, miközben arra is rávilágít, hogy a magyarok között továbbra is igen népszerű a devizahitel.

Bizalomvesztés - elég veszélyes...

A tavalyi év során - sokan még bizonyosan emlékeznek a pénzügyi világ történéseire - két jelentős nemzetközi esemény történt, amellyel a PSZÁF-nak is meggyűlhetett a baja, egyrészt az Egyesült Államokban a csökkenő ingatlanárak miatti értékvesztés, illetve egy brit bank (a Nothern Rock) bedőlése.

Ezek az események leginkább a likviditási kockázat növekedésén, s a felárak jelentős növekedésén, valamint a globális pénzügyi piacok megemelkedett változékonyságán keresztül gyakorolt destabilizáló hatást. Mindezek ellenére a jelzálogpiaci válság hatása a magyar pénzügyi szolgáltatókat, illetve befektetőket nem érintette közvetlenül, így nem járt érdemi veszteségekkel sem.

A magyar nemzetközi

Mivel a magyar pénzügyi közvetítő rendszer nagyon jelentős mértékben integrált és globalizált, ezért kiemelten fontos figyelemmel követni a globális, nemzetközi kockázatokat, folyamatokat, s ezek hazánkra gyakorolt hatásait is - emelte ki a PSZÁF a jelentésben.

A makrogazdasági környezetben kiemelt kockázatot képez, hogy egyszerre jellemző a globális növekedés lassulása, a gyors, vagy gyorsuló ütemű infláció, valamint az egyes országokban a stagfláció, ráadásul a kilátásokat övező bizonytalanság is magasabb a szokásosnál. Az egyesült államokbeli válságot a felügyelet szerint a kínai és indiai gazdaság helyzete ellensúlyozhatja.

A subprime-válság kapcsán jelentkező veszteségek mintegy fele mára már valóban realizálódott, a nagy pénzügyi intézmények eddig közel félezer milliárd dollár körüli veszteség realizálását jelentették be, s megkezdték a szervezeti alkalmazkodást, illetve tőkepótlási intézkedéseket hoztak. Fontos azonban a magyar piac szempontjából, hogy a leginkább érintett nagy intézmények jellemzően nem a magyar piacon meghatározó szereppel bíró pénzügyi szolgáltató anyaintézmények közül kerültek ki.

Régiós problémaként jelenik meg Magyarország számára a térség egyes országaiban jelentkező gazdasági túlfűtöttség, igaz ez ránk pont nem jellemző. Számunkra a közvetlen veszélyt az jelenti, hogy a térségi identitás önmagában is kockázati tényezőként jelenik meg a különböző elemzésekben.

Milyen kockázatokkal kell szembenéznie a pénzügyi szektornak?

A kockázatok rangsorában az éves jelentés szerint a likviditási kockázat jelentősen előrelépett a sorrendben, melyet banki szempontból külső és belső tényezők egyaránt indokolnak. Folyamatosan emelkedik a magyar bankok pénz-és tőkepiaccal szembeni nettó kitettsége, miközben az ily módon megszerezhető források drágák. A PSZÁF szerint a tendencia 2008-ban is megmarad

A likviditási kockázattal kapcsolatosan ugyanakkor két kedvező körülmény is fennállt, egyrészt a bankok finanszírozásában egyre nagyobb szerepet kapnak a hazai pénzpiaci alapok és az egyéb nyílt végű alapok készpénzhányada. Emellett az is fontos szerepet tölt be, hogy a határon keresztül zajló kereskedelmi finanszírozás nagyobb részét a külföldi anyabankok bocsátják a leányvállalatok rendelkezésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hiteles kérdések

A tavalyi év során a megszorító intézkedések ellenére sem volt tapasztalható a banki portfolió-minőség jelentősebb arányú romlása. Másrészt viszont negatívumként értékelhető, hogy lendületes ütemben növekszik a háztartások eladósodottsága, az adósságszolgálati ráta 2007 végére 13 százalékot tett ki, ami meghaladja az eurótérség 10,5 százalékos átlagát.

Mindeközben azonban a rendelkezésre álló jövedelemhez viszonyított adósságráta 51 százalékot tett ki, ami még mérsékeltnek tekinthető. Az ellentmondást a magyar hitelpiacra jellemző rövidebb futamidők és magasabb hitelköltségek okozzák.

Az elmúlt időszakban jellemző tendencia volt a hitelezési feltételek lazulása, illetve az egyre kockázatosabb termékek megjelenése. Emelkedett a hitel/fedezet arány emelkedett, illetve egyre több a kezdetben kedvező, majd később szigorodó, türelmi idős konstrukció, s a kizárólag eszközfedezetű hitel.

Mindeközben a kamatelőnynek köszönhetően folyamatosan növekszik a devizahitelek állománya, melyek révén növekszik a banki ügyfelek fedezetlen árfolyamkockázatából fakadó közvetett hitelkockázat is.

A PSZÁF szerint megemelkedik az elkövetkező időszakban a reputációs kockázat, amely leginkább a nem megfelelően feltárt kockázatú, egzotikus befektetési termékek és a unit-linked biztosítások értékesítéséhez köthető.

A hitelekkel és a kgfb-vel van a legtöbb baj

Csökkenő jövedelmezőség

A 2007-es év a magyar pénzügyi szektor számára a csökkenő jövedelmezőséget jelentette, melyet követett - igaz kisebb mértékben - a biztosítási szektor is. Mindezek ellenére még mindig kiemelkedően magas a jövedelmezőség szintje. A jövedelmezőség mérséklődése azonban nem váratlan jelenség, mivel a verseny fokozódása ide vezet, azonban ehhez a 2006-2007-es évek eseményei is hozzájárultak, mégpedig oly módon, hogy a bankok forrásszerzési költsége megemelkedett.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35