13 °C Budapest

Bér adó nélkül - Hogyan kereshetsz több pénzt?

Pénzcentrum
2008. február 27. 05:40

Manapság már nem csak a multik, hanem a kisebb vállalatok körében is egyre népszerűbb, hogy a munkabéren kívül is díjazzák dolgozóikat. De mit is takar pontosan a béren kívüli juttatások rendszere? Miért éri meg a dolgozónak és miért a munkavállalónak? Mik közül lehet választani? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat adni.

Ilyen még nem volt -ez mindenkinek jó!

A béren kívüli juttatások rendszere, más néven Cafetéria egy olyan - választható elemekből összeállított - juttatási csomag, melyből egy adott dolgozó a számára meghatározott keret erejéig, igényei szerint szabadon válogathat. Az elemeket szabadon kombinálhatja egymással vagy, ha akarja, akkor az egész összeget egy szolgáltatásra költheti.

Az, hogy az egyes cégek dolgozói miből választhatnak, a munkaerő-piaci, iparági körülményektől, a vállalatvezetéstől és a tulajdonosi szerkezettől, no és persze a cafetériarendszer által kínált, egyre bővülő szolgáltatásoktól függ.

A munkavállalók szempontjából a rendszer népszerűsége egyrészt az igazságosságával magyarázható, másrészt pedig azzal, hogy a munkavállalók maguk választhatják ki, mire szeretnék felhasználni a keretösszeget.

A kedvező feltételekkel adható juttatásokból álló csomag a munkáltatók számára is jelentős megtakarítást realizál, és hatékony eszköze a motiválásnak, a versenyképesség megtartásának vagy a különböző bérrendszerek összehangolásának.

A béren kívüli juttatások összeségében, évente, 400 ezer forintig adómentesek. Ezen összeg felett azonan már jelentős teher Rkódik mind a cég, mind pedig az alaklamazott válára.

Adózás, szorzószámok

A cafeteria rendszerben az egyes juttatások után adózniuk kell a munkavállalóknak. Az elemek törvényileg eltérő adózási kötelezettség alá esnek. A keretből igénybe vett összegből a nettó, kézhez kapott értékén felül az adót is levonják. A munkavállaló akkor jár jól, ha minél kisebb adójú elemeket választ, mert akkor bruttó keretének nagy részét kézhez kapja
A számviteli szabályozásnak megfelelően az egyes elemek után a munkáltatót adófizetési kötelezettség terheli, amely az elemek ún. "szorzószámaiban" jelenik meg.

A munkatársak felé mindenféleképpen egyértelműen kommunikálni kell, hogy a rendelkezésükre álló keretösszeg bruttó értéket képvisel, és ennek a számukra igénybe vehető nettó tartalma attól függ, hogy milyen "szorzójú" elemeket válogatnak össze.

Mindenféleképpen fel kell ugyanakkor hívni a figyelmet arra is, hogy vannak olyan elemek, amelyek után még terheli a munkavállalót SZJA fizetési kötelezettség, illetve munkavállalói járulék, azonban év végén a törvényileg meghatározott mértékig adókedvezményt vehet igénybe utánuk.

Mik közül választhatunk?

A Cafetéria rendszerek legnépszerűbb eleme az üdülési csekk. A minimálbér mértékéig adómentesen adható béren kívüli juttatás, hozzájárult a belföldi turizmus élénkítéshez. Azonban nem csak szállásfoglalásra használhatjuk fel a jegyeket, hanem utazáskor jegyvásárlásra, sportoláshoz bérletvásárlásra, stb. Minden amit az üdülési csekkről tudni érdemes, a következő cikkben megtalálható:

A másik legnépszerűbb juttatási forma az étkezési utalvány. Két fajtáját különböztetjük meg: a hideg- és a meleg étkezési jegyek. Az első esetében havonta 6 ezer forint adható adómentesen, míg a második esetbe ez az összeg a duplája, tehát 12 ezer forint. A cégek szinte 100 százaléka "kedveskedik" így a dolgozóinak. Igaz, a munkavállalók körében ez már természetesnek tűnik és leginkább azon lepődnek meg, ha nincs efféle szolgáltatás. Lényege, hogy a törvényi szabályozás adta keretek között, étkezési hozzájárulás jogcímen, kizárásos alapon, meleg vagy hideg étkezési utalvány formájában adó- és járulékmentes formában lehetőséget nyújt a munkáltató számára a munkavállalók étkezéséhez való hozzájárulásra.

A következő juttatási forma, melyet adómentessége miatt szintén sokan választanak, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást. Az adózási jogszabályok alapján figyelni kell azonban arra, hogy a munkáltató által esetleg finanszírozott önkéntes nyugdíj pénztári tagdíj hozzájárulás, egészségpénztári tagdíj, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás összege havonta együttesen csak a mindenkori minimálbér összegéig adómentes.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A dolgozók "jó kondijának" megőrzése érdekében ma már egyre jobban terjedőben van az egészségi szolgáltatások igénybevételének ösztönzése egészségpénztárakon keresztül. A munkáltató egy havi összeget elhelyez a dolgozó egyéni számláján, melyek felhasználására változatos lehetőségek kínálkoznak: gyógyszervásárlás, szakorvosi rendelés, természetgyógyászat, fogászati kezelés, fittness, rekreáció, üdülés. Mértéke adómentes, ha a nyugdíjpénztári tagdíj és az egészségpénztári tagdíj együttes havi összege összevonva nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét.

A biztosítások elterjedésével ma már a lakosság nagy része rendelkezik egyéni célú életbiztosítással. A cafetérián belül megoldható ezeknek a befizetéseknek az átvállalása átutalással. A cafetéria keretében nyújtott biztosításokról a kapcsolódó cikkben bővebben olvashat.

Ezek mellett még számos hozzájárulással találkozhatunk a hazai cégek gyakorlatában. Így jelen van a hozzájárulás az albérleti díj fizetéséhez és a lakás előtakarékossági díj fizetéséhez és az Internet előfizetéshez.

A hozzájárulásokon túl a munkáltatók különböző utalványok (ruházati, könyv, ajándék) és támogatások (színház, koncertjegyek, múzeumbelépők elszámolása, sporttevékenység támogatása) formájában is ösztönözhetik a dolgozóikat.

Ezeken kívül nagy népszerűségnek örvendenek az olyan, leginkább vezetői juttatások, mint a. céges autó, mobiltelefon, laptop valamint egyre elterjetebb a vezetők MBA képzésének finanszírozása is.

És természetesen meg kell emlékeznünk az iskolakezdési támogatásról és a tandíjtámogatásról. A törvényi rendelkezéseknek megfelelően az iskolakezdést megelőző két hónapban 10.000.-Ft mértékéig adómentesen támogathatja a munkáltató munkavállalói tanköteles gyermekeit.

Bár a megszorító intézkedések elérték a béren kívüli juttatásokat is. A fent említett okok miatt egyre több cég kínálja dolgozóinak a juttatások valamelyikét, illetve komplett csomagokat.

Mennyire népszerű?

A Hewitt Átfogó kompenzációs kutatás című, tavaly készült felmérése alapján egy év alatt ötszörösére emelkedett az üdülési csekket biztosító cégek köre, s háromszorosára az élet-és rokkantbiztosítást nyújtók száma.

A kutatásban részt vevő 80 vállalat több mint harmada cafeteria-rendszer keretein belül nyújtja béren kívüli juttatásait. A felhasználható összeg 2007-ben 120 és 450 ezer forint között mozgott. A megkérdezettek 36 százalékánál az éves keret szervezetei szintenként változik.

A legnépszerűbb juttatások fele utalványalapú, a listát az üdülési csekk vezeti, de az étkezési hozzájárulás, valamint az iskolakezdési támogatás és a különböző ajándékutalványok is népszerűek.

A lakástámogatások mértéke csökkent 2007-ben, azonban az albérlet támogatása háromszor olyan népszerű volt, mint az azt megelőző évben. Érdekességként megemlíthető, hogy a megkérdezettek több mint tizede extra szabadságot is nyújt a cafeteria-rendszereken belül.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem