1 °C Budapest

Hazajöhet buszon a repülős utas

Pénzcentrum
2007. november 7. 08:30

Amennyiben az irodák jelentős része visszavesz jövő évi kiutaztatási terveiből, előfordulhat, hogy a hazai utazási irodák magasabb vagyoni kaucióval futnak neki a 2007-es évnek - olvasható a Napi Gazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A már több ízben módosított kormányrendelet szerint az utazási irodáknak az idén három ismérv szerint kellett felállítaniuk vagyoni fedezetüket október 31-ig. A 2006-os lezárt év, az idei várható, illetve a jövő évi tervezett forgalom alapján kellett meghatározni a kaució mértékét. A három mutató közül a legnagyobb forgalomhoz rendeli a jogszabály a kaució összegét.

Horváth Péter, a QBE Atlasz Biztosító értékesítési igazgatója, valamint a Magyar Biztosítók Szövetségének tagozatvezetője szerint a rendesen képzett tartaléknak minden esetben elegendőnek kell lennie arra, hogy a csőddel kapcsolatos költségekre fedezetet nyújtson.

A kaucióbiztosítás egyedi, vagyis nem veszélyközösségre képezik a díjakat a biztosítók, azaz minden bedőlt társaság esetében csak az egyedi garancia szintjéig vállalják a költségeket, a kint maradt utasok hazaszállítását, illetve a befizetett, de utazni már nem tudó ügyfelek kártalanítását.

Horváth szerint ennek értelmében a kaucióbiztosítás kezelőjének lehetősége nyílik arra, hogy a kint rekedt utasok hazaszállítását bármilyen módon megoldja, vagyis repülős út esetén is joga van hazaszállítani a nyaralókat. Emellett arra is lehetősége van, hogy az épp kint tartózkodók üdülését is lerövidítse.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyedi esetekben a biztosító méltányosságot is gyakorolhat, ugyanakkor Horváth felhívta a figyelmet arra, hogy egy-egy ilyen kaucióbiztosítás lehívása akár az üzletág egész éves bevételét is érintheti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20