21 °C Budapest

Kampány előtt egy nappal - Módusul a KGFB

Pénzcentrum
2007. október 29. 15:04

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - az idei jogszabályváltozásokra is tekintettel - fokozottan ellenőrzi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piac szereplőit, hogy az október végén esedékes jövő évi díjtarifák meghirdetése és az azt követő átszerződési időszak ügyintézése szabályszerűen történjen.

Az előző évekhez hasonlóan, a jövő évre szóló kgfb díjtarifákat, a biztosítási feltételeket legkésőbb október 30-ig kell közzétenniük a biztosítóknak két országos napilapban, az ügyfélfogadásra rendelkezésre álló helyiségeiben és az interneten. Azok az ügyfelek pedig, akik úgy döntenek, hogy biztosítót váltanak, november 30-án éjfélig mondhatják fel írásban szerződésüket. Az ügyfelek szempontjából több kedvező jogszabály-módosítás történt, amelyeket érdemes megismerni. A kgfb szabályozás (190/2004. (VI. 8.) Korm. rendelet) legfőbb módosulásai a következők:

Fontos változás, hogy az ügyfél korábbi biztosítójának egyrészt 15 napon belül ki kell adni a kártörténeti igazolást, másrészt biztosítóváltás esetén a bonus/malus besorolás a következők szerint zajlik: amennyiben az ügyfél kártörténeti igazolást nem nyújt be és az előző biztosító nevét és a megszűnt szerződésének kötvényszámát sem adja meg, úgy az új szerződés a legrosszabb, M04 besorolású lesz. Ha kártörténeti igazolást nem ad, de az azonosító adatokat megadja, úgy A00 osztályba sorolják be. Ekkor az új biztosító az új szerződés kockázatviselésének kezdetétől (átkötésnél január 1-től) számított 30 napon belül köteles gondoskodni a kártörténeti igazolás áthozataláról és annak adattartalma szerint - a beérkezéstől számított 15 napon belül - visszamenőlegesen átsorolja a szerződést. Ameddig a kártörténeti igazolást nem szerzik be, vagy nem nyújtja be az ügyfél, addig a szerződés A00 osztályban marad. Azaz megszűnt az a gyakorlat, hogy az igazolás hiánya miatti, 90 nap utáni M04 osztályba sorolják az ügyfelet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 8. 13:21
Elkészült a Forbes legújabb influenszerlistája. Volt némi átrendeződés a dobogósok között, és van né...
Bankmonitor  |  2024. május 8. 12:24
Berobbant a személyi kölcsönök iránti kereslet 2024 első három hónapjában, csaknem 50%-kal nőtt a fo...
Holdblog  |  2024. május 8. 09:11
Újabb áldozatra vadászik az amerikai értékpapír-felügyelet, épp a Robinhood elleni pert készíti elő....
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 7. 20:57
A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézege...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem