18 °C Budapest

Kampány előtt egy nappal - Módusul a KGFB

Pénzcentrum
2007. október 29. 15:04

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - az idei jogszabályváltozásokra is tekintettel - fokozottan ellenőrzi a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piac szereplőit, hogy az október végén esedékes jövő évi díjtarifák meghirdetése és az azt követő átszerződési időszak ügyintézése szabályszerűen történjen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az előző évekhez hasonlóan, a jövő évre szóló kgfb díjtarifákat, a biztosítási feltételeket legkésőbb október 30-ig kell közzétenniük a biztosítóknak két országos napilapban, az ügyfélfogadásra rendelkezésre álló helyiségeiben és az interneten. Azok az ügyfelek pedig, akik úgy döntenek, hogy biztosítót váltanak, november 30-án éjfélig mondhatják fel írásban szerződésüket. Az ügyfelek szempontjából több kedvező jogszabály-módosítás történt, amelyeket érdemes megismerni. A kgfb szabályozás (190/2004. (VI. 8.) Korm. rendelet) legfőbb módosulásai a következők:

Fontos változás, hogy az ügyfél korábbi biztosítójának egyrészt 15 napon belül ki kell adni a kártörténeti igazolást, másrészt biztosítóváltás esetén a bonus/malus besorolás a következők szerint zajlik: amennyiben az ügyfél kártörténeti igazolást nem nyújt be és az előző biztosító nevét és a megszűnt szerződésének kötvényszámát sem adja meg, úgy az új szerződés a legrosszabb, M04 besorolású lesz. Ha kártörténeti igazolást nem ad, de az azonosító adatokat megadja, úgy A00 osztályba sorolják be. Ekkor az új biztosító az új szerződés kockázatviselésének kezdetétől (átkötésnél január 1-től) számított 30 napon belül köteles gondoskodni a kártörténeti igazolás áthozataláról és annak adattartalma szerint - a beérkezéstől számított 15 napon belül - visszamenőlegesen átsorolja a szerződést. Ameddig a kártörténeti igazolást nem szerzik be, vagy nem nyújtja be az ügyfél, addig a szerződés A00 osztályban marad. Azaz megszűnt az a gyakorlat, hogy az igazolás hiánya miatti, 90 nap utáni M04 osztályba sorolják az ügyfelet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00