Ne csak irigykedj, nyiss saját pénzváltót!

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 05:55

Mit kell tudni róla? Főként nyáron, külföldi utazás előtt lehet szembeötlő számunkra, hogy milyen különbség van az egyes valutaváltók vételi és eladási árfolyama között. Gondoltál már valaha arra, hogy Te is meglovagold az eurót, profitálj a dollárból? Most megmutatjuk, hogyan teheted meg ezt oly módon, hogy valutaváltó üzletet nyitsz!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szerte az országban könnyen találhatunk valutaváltó üzleteket, közülük mégis talán a főváros szívében a Váci utcai váltók a legismertebbek. Az azonban már könnyen feltűnhet egy kis séta után, hogy ugyanazok a cégnevek sétálnak velünk szembe. Ez természetesen egyáltalán nem véletlen, hiszen ezek a valutaváltó vállalkozások hálózatba szerveződve várják váltani kívánó ügyfeleiket.

Pénzváltási tevékenység
Külföldi fizetőeszközök adásvétele a törvényes fizetési eszköz ellenében, valamint külföldi fizetési eszközök adásvétele külföldi fizetési eszközök ellenében. Nem minősül pénzváltási tevékenységnek a külföldi pénznemre szóló, forgalomban lévő vagy forgalomban lévőre még átcserélhető pénzérmék és bankjegyek numizmatikai célú forgalmazása, valamint belkereskedelemben az áruval, illetőleg szolgáltatással kapcsolatos ügyletekre vonatkozó fizetések teljesítése. (1996. évi CXII. törvény)

Ez nem franchise

Ebből már sokan továbbgondolkodva úgy vélhetik, hogy franchiseról foroghat több esetben is szó, ez azonban nem így van. Dr. Kiss István, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára elmondta, hogy jelenleg egyetlen egy ilyen profilú tagjuk sincsen.

Emellett a főtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a valutaváltó hálózatok egyáltalán nem biztos, hogy kielégítik a franchise fogalmát. Egy hálózat ugyanis az Etikai Kódex alapján akkor tekinthető franchisenak, amennyiben a három pillér mindegyikének fogalmát kielégíti.

Vagyis tehát rendelkezik márkanévvel, megfelelő üzletviteli ismeretekkel, illetve folyamatos támogatással. A három pillér közül nagy valószínűséggel a másodikat nem teljesítik a valutaváltó hálózatok. Ennek ugyanis, mint azt Dr. Kiss István lapunknak elmondta, az a feltétele, hogy az üzletviteli ismeretek vagyoni értéket képviseljenek, vagyis know-howról legyen szó.

A valutaváltók esetében pedig nem lehet elemi értékű újdonságról beszélni, a főtitkár véleménye szerint legfeljebb az árfolyamok átadásának, meghatározásának mechanikája térhet el az egyes valutaváltó hálózatok esetében.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Dr. Kiss István mindehhez hozzátette, franchiseról abban az esetben lehetne beszélni, amennyiben országos szinten történne meg a szerződéskötés, s mester-licenc tulajdonossá válna a vállalkozó, nem adná tovább a tulajdonjogot.

Hogyan lehetsz Te is pénzváltó?

Csatlakozz!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07