3 °C Budapest

Ne csak irigykedj, nyiss saját pénzváltót!

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 05:55

Mit kell tudni róla? Főként nyáron, külföldi utazás előtt lehet szembeötlő számunkra, hogy milyen különbség van az egyes valutaváltók vételi és eladási árfolyama között. Gondoltál már valaha arra, hogy Te is meglovagold az eurót, profitálj a dollárból? Most megmutatjuk, hogyan teheted meg ezt oly módon, hogy valutaváltó üzletet nyitsz!

Szerte az országban könnyen találhatunk valutaváltó üzleteket, közülük mégis talán a főváros szívében a Váci utcai váltók a legismertebbek. Az azonban már könnyen feltűnhet egy kis séta után, hogy ugyanazok a cégnevek sétálnak velünk szembe. Ez természetesen egyáltalán nem véletlen, hiszen ezek a valutaváltó vállalkozások hálózatba szerveződve várják váltani kívánó ügyfeleiket.

Pénzváltási tevékenység
Külföldi fizetőeszközök adásvétele a törvényes fizetési eszköz ellenében, valamint külföldi fizetési eszközök adásvétele külföldi fizetési eszközök ellenében. Nem minősül pénzváltási tevékenységnek a külföldi pénznemre szóló, forgalomban lévő vagy forgalomban lévőre még átcserélhető pénzérmék és bankjegyek numizmatikai célú forgalmazása, valamint belkereskedelemben az áruval, illetőleg szolgáltatással kapcsolatos ügyletekre vonatkozó fizetések teljesítése. (1996. évi CXII. törvény)

Ez nem franchise

Ebből már sokan továbbgondolkodva úgy vélhetik, hogy franchiseról foroghat több esetben is szó, ez azonban nem így van. Dr. Kiss István, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára elmondta, hogy jelenleg egyetlen egy ilyen profilú tagjuk sincsen.

Emellett a főtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a valutaváltó hálózatok egyáltalán nem biztos, hogy kielégítik a franchise fogalmát. Egy hálózat ugyanis az Etikai Kódex alapján akkor tekinthető franchisenak, amennyiben a három pillér mindegyikének fogalmát kielégíti.

Vagyis tehát rendelkezik márkanévvel, megfelelő üzletviteli ismeretekkel, illetve folyamatos támogatással. A három pillér közül nagy valószínűséggel a másodikat nem teljesítik a valutaváltó hálózatok. Ennek ugyanis, mint azt Dr. Kiss István lapunknak elmondta, az a feltétele, hogy az üzletviteli ismeretek vagyoni értéket képviseljenek, vagyis know-howról legyen szó.

A valutaváltók esetében pedig nem lehet elemi értékű újdonságról beszélni, a főtitkár véleménye szerint legfeljebb az árfolyamok átadásának, meghatározásának mechanikája térhet el az egyes valutaváltó hálózatok esetében.

Dr. Kiss István mindehhez hozzátette, franchiseról abban az esetben lehetne beszélni, amennyiben országos szinten történne meg a szerződéskötés, s mester-licenc tulajdonossá válna a vállalkozó, nem adná tovább a tulajdonjogot.

Hogyan lehetsz Te is pénzváltó?

Csatlakozz!

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58