Karambol külföldön - A kárbejelentés titkai

Pénzcentrum
2007. január 16. 08:00

Kötelező kellékek A síszezon közepén egy több és több magyar látogat el külföldre, hogy a téli sportoknak hódolhasson. Teszik mindezt sokan természetesen autóval. A kötelező kampányban sok szó esik a díjakról és a termékekhez kapcsolódó szolgáltatásokról, arról azonban kevés, hogy mi a teendőnk ha külföldre utazunk, illetve ott történik az autónkkal valamilyen baleset.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem önkéntes biztosítás, hanem minden gépjármű-tulajdonos - üzemben tartó - számára jogszabályban előírt kötelezettség. A gépjármű-felelősségbiztosítás az általunk másoknak okozott károkat téríti meg. A szerződés határozatlan időtartamú, kivéve azon eseteket, amikor határozott időtartamú szerződések is köthetők.

Minden olyan szerződő, aki személygépkocsira kötött egyedi gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkezik, beletartozik a bonus-malus rendszerbe.

A "bonus" az egy biztosítási év - megfigyelési időszak - elteltével a kármentességért járó díjengedményt, a "malus" pedig az okozott károk számától függő pótdíjat jelenti.

Kötelező kellékek

Aki már utazott autóval külföldre az már bizonyára szembesült azzal a ténnyel, hogy a kiutazás előtt ki kellett váltani a zöldkártyát (ez nem egyezik meg a környezetvédelmi igazolólappal).

A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöld kártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. A zöld kártyát a biztosítók a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig (biztosítási díjjal fedezett időszak vége + 30 nap) állítják ki. A zöldkártyát legkevesebb 15 napra állítják ki. A bizonylat kiállítása ingyenes az ügyfelek számára.

Az érvényes felelősségbiztosítás igazoló zöld kártyára a rendszámegyezményben részt vevő országokban nincs szükség. Az egyezményt ratifikáló országok ugyanis a gépjármű telephelye szerinti ország hatósági jelzését (rendszámát), valamint a gépjárművön külön elhelyezett ország jelzést elfogadják az érvényes felelősségbiztosítás igazolásául. A magyar rendszám és ország jelzés (H betű) igazolja tehát az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét.

A nemzetközi gépjárműforgalomban a másoknak okozott károk megtérítése céljából megkívánt kötelező gépjármű-biztosítási fedezet meglétének igazolása a Zöldkártya rendszer keretében történik. E rendszerhez tartoznak Európa országai, valamint Irán, Izrael, Marokkó, Tunézia, de nem tagjai - Belarusz, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia és Ukrajna kivételével - a volt Szovjetunió utódállamai. A Zöldkártya Rendszerhez tartozó országok gépjárműveinek üzembentartói az adott országra érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk meglétét a Zöldkártyával igazolják.

Más a helyzet az Európai Unió tagországaiban kiadott forgalmi rendszámtáblák esetében. Amennyiben ezek bal oldalán, vagy a bal felső sarokban függőleges kék mezőben a körben elhelyezkedő 12 sárga csillagot és alatta a kiadó állam jelzését tartalmazzák, az EU területén nem kell további külön országjelzéssel ellátni az autót. Más országok azonban megkövetelik a rendszám melletti ovális matricát, rajta az országjelzéssel, illetve az unió területére is csak így léphetnek be a külső országok autói.

A MABISZ külföldre utazáskor minden esetben ajánlja a Zöldkártya kiváltását. Különösen javasolt a Zöldkártya kiváltása Bosznia-Hercegovinába, Görögországba, Macedóniába, Máltára, Olaszországba, Romániába, valamint Szerbia és Montenegróba történő utazáskor.

Minden esetben kötelező kiváltani a Zöldkártyát a következő országokba gépjárművel történő utazáskor: Albánia, Belarusz, Bulgária (a Rendszámegyezmény függelékének az EU hivatalos lapjában történt kihirdetéséig), Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Törökország, Tunézia és Ukrajna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A volt Szovjetunió utódállamai - Belarusz, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia és Ukrajna kivételével - nem tagjai a nemzetközi Zöldkártya rendszernek, ezért az oda történő utazáskor ezen országok területére érvényes Zöldkártya nem váltható. Ott a határon lehet külön kgfb szerződést kötni.

Káresemény külföldön

Káresemény külföldön

Ha az unió más tagállamában vagy a zöldkártya rendszer másik tagországában egy nem magyar gépjármű üzemeltetésével kárt okoznak egy magyarországi telephelyű gépjárműnek, a károsultnak -e károk miatt a károkozó gépjármű-felelősségbiztosítójával szemben kártérítési igénye keletkezik,(szenvedett kár), kártérítési igényét a károkozó gépjármű felelősségbiztosítója által Magyarországra kijelölt kárrendezési megbízottjához is benyújthatja. A károsult igényét választása szerint a károkozóval vagy a károkozó felelősségbiztosítójával szemben közvetlenül is érvényesítheti. Magyarországon bekövetkezett károk esetében ugyanez az eljárás. A magyarországi Biztosítótársaságok külföldi Kárrendezi Megbízottjainak listája a MABISZ oldalán található : http://www.mabisz.hu/GKI/Claimsreps.htm

Ha személyi sérülés is történt, akkor minden esetben értesíteni kell a rendőrséget. Amennyiben a károkozó külföldi állampolgár szintén ajánlatos rendőrt hívni, valamint minden olyan esetben, ahol a felelősség megállapítása nem teljesen egyértelmű. Minden esetben, a másik féllel közösen ki kell tölteni az Európai Baleseti Bejelentőt. Ha nincs kéznél ilyen nyomtatvány, akkor egy üres lap is megteszi, melyen mindkét fél személyes adatait, a baleset körülményeinek részletes leírását (rajz) ill. a gépjárművek adatait kell rögzíteni. Fontos, hogy ha vannak az esetnek tanúi, az ő adataikat is írjuk fel. A vétlen félnek, a károkozó biztosítójánál kell kérni a kárfelmérést. Ha károkozó külföldi, akkor a MABISZ bármelyik tagbiztosítójánál be lehet jelenteni a kárt. Hasznos ilyen esetben feljegyezni a külföldi károkozó felelősségbiztosítójának nevét és a zöldkártyájának számát.

A károsult a káreseményt - annak bekövetkeztétől számított - 30 napon belül köteles bejelenteni a biztosítónak. A bejelentési kötelezettség időtartamától a biztosítók eltérhetnek.

Általában a károkozóknak a biztosítók- miután kártalanították a vétlen résztvevőt (a károsultat) - károkozói értesítő levelet küldenek. Ebben a cégek tájékoztatják szerződő partnerüket az okozott kár összegéről, és felkínálja annak lehetőségét, hogy - az értesítés kézhezvételét követő hat héten belül - a károkozó a biztosító részére megtérítse a vétlen károsultnak kifizetett kártérítési összeget.

Ez azonban csak lehetőség a károkozók részére, nem kötelező. Amennyiben valaki mégis a kifizetés mellett dönt, úgy nem változik (romlik) a bonus-malus besorolása.

Ha a gépjárműre nincs érvényes felelősségbiztosítási szerződés, a másnak okozott kárt a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kártalanítási számla terhére rendezi. Ebben az esetben a kifizetett kártérítési összeget és az azzal kapcsolatos költségeket a károkozónak vissza kell fizetnie a MABISZ részére.

A legfontosabb dolog még mindenek előtt, hogy körültekintően válasszuk ki magunknak a megfelelő biztosítási terméket. Egy baleset alanyaként könnyen rádöbbenhetünk, hogy az ár nem minden. Ugyanis mondjuk egy assistance-szolgáltatás sokat segíthet rajtunk egy külföldön bekövetkezett baleset alkalmával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?