3 °C Budapest

Mintegy 400 ezren váltottak a kötelező-szezon előzetes adatai alapján

Pénzcentrum
2007. január 9. 10:00

Az előzetes adatok alapján az előző évinél valamivel többen, 380-390 ezren válthattak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban. Mivel az adatok feldolgozása még nem fejeződött be, a végső adatok változhatnak - írja a Világgazdaság.

Ami biztos, hogy az internetes váltást többen választották, mint 2005-ben, a négy online alkuszcégnél (Netrisk, Biztosítás.hu, CLB, PBA) mintegy 110 ezer szerződést kötöttek, melynek nyomán az internetes piac aránya növekedett, az akár 30 százalékos kedvezményeknek is köszönhetően.

A piac legnagyobb szereplőjénél, az Allianz Hungária Biztosítónál a becslések, szóbeli jelentések szerint százezres nagyságrendet meghaladó volt a kötelező biztosítások felmondása, míg a jelenlegi állás szerint 70-80 ezres szerzésről lehet beszélni. A Generali-Providencia Biztosítónál a felmondás miatti ügyfélvesztés valamivel 60 ezer alatt alakult, az új szerződésekre vonatkozó prognózis szerint 58-60 ezer között várható a számuk. A 2007-es évközi kötésszám tekintetében 21 százalékos növekedésre számítanak a tervek alapján.

A K&H Biztosítónál hozzávetőlegesen 49,5 ezer szerződést mondtak fel az ügyfelek és több mint 30 ezret kötöttek az előzetes adatok alapján. Az Uniqa Biztosító nettó állománybővülést könyvelhetett el, ugyanis a törlések száma a 30 ezerhez közelít, míg az új kötéseké 15 ezer.

A kgfb-piac új szereplője, a Signal Biztosító 32-33 ezer szerződést kötött, ez mintegy harmadával haladta meg a terveket. Flamich Gábor igazgató elmondta, hogy évközi kötésekre vonatkozó külön tervekkel még nem rendelkeznek, mivel még nincs kialakult kapcsolatuk az értékesítési csatornákkal. A 2007-es tervet az átkötési időszakra alapozták, így tehát legfeljebb 10 ezer új kötésre számítanak.

A Posta Biztosító is pozitív eredménnyel zárt, 50 ezer új szerződést kötöttek, míg a felmondások száma 29 500-ra tehető. A legnagyobb arányban a malusos ügyfelek mondtak fel. A Posta Biztosítónál továbbra is fontos az évközi értékesítés. Az előzetes adatok alapján szintén pozitív eredményt könyvelhetnek majd el az Aegon Magyarországnál is, mivel az egy évvel korábbi időszakhoz képest többszörösére sikerült növelni az ügyfelek számát. Az alacsony díjemelésnek köszönhetően a meglévő ügyfelek megtartása is a tervek szerint alakult.

A legnagyobb online alkuszoknál az Aegonhoz kötött szerződések az egy évvel korábbihoz képest négy-ötszörösükre emelkedtek, az üzletkötői hálózat is 2,5-szeresével növelte az új ügyfelek számát. Az Aegon egész évre vonatkozó prognózisában a kgfb-szerződések jelentős, 20-25 százalékos növekedésére számít.

A Köbe és a MÁV Biztosítási egyesület is növelte új ügyfeleinek számát. Az átkötési időszak során 25 ezer felmondása volt a Köbének, és 42 ezer új szerződést kötöttek az előzetes adatok alapján. Jövőre is emelkedést terveznek, azonban az ideinél mérsékeltebb volumenű állománybővüléssel számolnak. A december elsejével a piacra visszaengedett MÁV nettó tízezres állománybővülést ért el, amely megfelelt várakozásaiknak. A december 19-től újra tevékenykedő TIR állományváltozásáról nem kapott adatokat a lap.

Az emelkedések mellett azonban több biztosító stagnálásról számolt be a rendelkezésükre álló adatok alapján. Az OTP Garanciánál mind a felmondások, mind az új szerződések száma 27 ezer. Hasonló a helyzete a Groupamának és az Unionnak is, azonban adatokat egyelőre nem közöltek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58