Tényleg csak az ár számít?

Pénzcentrum
2006. december 18. 11:25

Az ez évi kampány egyik új tendenciájának tekinthető, hogy "beszűkült" a piac, és a díjakban nem mutatkoztak olyan nagy különbségek, mint az elmúlt években. Ennek hatása abban is lemérhető, hogy a piaci szereplők között kiegyenlítődött a verseny, nem voltak nagy vesztesek, illetve nyertesek - osztotta meg idei tapasztalatait a CLB igazgatója. Bár mint hozzátette: az egyéb kiegészítő szolgáltatások még mindig nem hangsúlyosak, változatlanul az ár számít a szerződések kötésénél. A CLB a hozzá beérkezett ügyfél visszajelzések elemzése után úgy látja, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában a kötelező biztosítás, mint termék/szolgáltatás sajátosságaival, és alapvető ismereteivel, számos kérdés érkezett a kártörténeti igazolás, a felmondás/újrakötés határidejével kapcsolatban, s voltak, akik a reklamációk, az ügyintézés nehézségeire hívták fel a figyelmet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt évhez képest jóval nagyobb szeletet hasítottak ki az online alkuszok a kgfb-kötésekből: a tavalyi 25 százalékkal szemben az idén már egyharmadot is elérte az arányuk. " Közel 30 alkusz kínált novemberben ilyen-olyan módon online szolgáltatást, azaz láthatóan senki nem akart kimaradni a versenyből, de többen csak most szembesültek a feladat nagyságával - magyarázza Mestyán András. Volt olyan szereplő, aki tavaly megpróbálkozott, az idén azonban már nem is vett részt a kampányban, s vélhetően számos olyan társaság lesz, aki jövőre már nem vág bele."

Azt is tapasztalni lehetett ugyanakkor, hogy a kisebb biztosítók is erős marketinggel jelentek meg, a nagyok pedig még nagyobb hangsúlyt fektettek a kommunikációra, új csatornákat nyitva próbáltak még jobban megjelenni, és értékesíteni a saját szolgáltatásaikat.

Évközi kötések: az online visszaszorul

Érdekes tendenciának tekinthető ugyanis, hogy az autósok árérzékenysége a novemberi váltáskor "ütközik ki": az évközi kgfb-szerződések átlagosan 55 ezer forintra köttettek, ami jóval meghaladja a novemberi váltás átlagdíját. Ennek okát abban látja Mestyán András, hogy év közben jóval kevesebben használják az online alkuszok összehasonlító díjtáblázatait, s az egyes autókereskedések is csak néhány piaci szereplő termékeit kínálják. (A jövő évre is közel 200 ezer új autó értékesítése várható.)

A kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) szerződésüket november végéig felmondóknak december végéig van lehetőségük arra, hogy egy másik biztosítónál megkössék szerződésüket. Igaz, ez a végeredményt illetően komolyabb változást nem hoz, az idei kgfb-kampány nyertesei között a Köbe, a Signal, az Uniqa és a MÁV található - mutatott rá Mestyán András, az online biztosítási alkuszpiac harmadik legnagyobb szereplőjének, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója. A CLB novemberben közel 12 ezer szerződést kötött, amelyhez hozzájön még a decemberben várható mintegy 2 ezer szerződés.

A váltóknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk, hogy a régi biztosítójuktól bonus-malus igazolást kell kérniük, mert a kiválasztott új biztosító csak ez alapján tudja elismerni a már megszerzett kedvezményeket - hívja fel a figyelmet Mestyán András. Ha az új szerződés megkötésekor nincs az ügyfélnek kártörténeti igazolása, úgy A0 besorolást kap, s ha 90 napon belül se juttatja el az igazolást, akkor az új biztosító visszamenőleges hatállyal a legrosszabb, M4 fokozatba sorolja. Az igazolás utólagos bemutatásával azonban visszamenőlegesen kötelesek a besorolást a bónuszigazolásnak megfelelően módosítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?