4 °C Budapest

Néhány kellemetlen probléma a kötelező körül

Pénzcentrum
2006. december 18. 11:22

Előzetes becslések szerint a 3 és fél millió autós mintegy 10 százaléka döntött úgy december 1-jéig, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződését a jövő évre más biztosítónál köti meg. Nekik a fenti időponton túl további, a közeljövőben lejáró határidőket is figyelembe kell venniük. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az alábbiakban néhány olyan lehetséges problémára hívja fel a figyelmet, ami kis odafigyeléssel elkerülhető. Ezzel számottevő pénz, és sok bosszúság takarítható meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sok autós megfeledkezik arról, hogy nem elegendő a régi szerződést felmondani, hanem

1. december 31-ig meg kell kötni az új biztosítási szerződést,

2. időben, legkésőbb január 31-ig gondoskodni kell az első díj befizetéséről,

3. illetve a szerződés megkötését követő 90 napon belül be kell mutatnia az előző biztosító által kiállított bonus-malus igazolást is.

Amennyiben az autós a biztosítóváltást biztosítási alkuszon keresztül intézi, az új szerződés megkötéséről az alkusz gondoskodik, ám ebben az esetben is az ügyfélnek kell számon tartania, hogy aláírta-e időben a szerződést, illetve, hogy a számlát vagy csekket befizette-e. A befizetés elmulasztását az sem menti, ha a biztosító esetleg bizonyíthatóan nem küldte ki időben a csekket.

Az új szerződés megkötésének elmulasztása, illetve az első díj befizetésének elmulasztása egyaránt azt eredményezi, hogy az autós kötelező biztosítás nélkül marad, aminek nem csupán egy esetleges baleset, hanem egy ellenőrzés nyomán is kellemetlen következményei lehetnek:

A közúti ellenőrzéseken kívül a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala által végzett rendszeres ellenőrzések nyomán is kivonhatják a biztosítatlan járművet a forgalomból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Baleset esetén a Magyar Biztosítók Szövetsége téríti meg a károsult kárát, ha a károkozó nem rendelkezett érvényes felelősségbiztosítással. Az így kifizetett összeget viszont a felmerült költségekkel és kamatokkal együtt visszaköveteli a mulasztó üzembentartótól.

Ha a bonus-malus igazolás nem érkezik meg időben, az új szerződés megkötését követő 90 napon belül a biztosítóhoz, a biztosító a szerződést köteles visszamenőleges hatállyal M04-es osztályba sorolni.

A jogszabályok egyértelműen csak azoknak engedik a biztosítóváltást, akiknek érvényes szerződésük volt november elejéig. Ha valakinek díjfizetés miatt korábban megszűnt a szerződése, az elmaradt befizetések pótlását, illetve a következő időszakra vonatkozó új szerződés megkötését is csak a jelenlegi biztosítójánál teheti meg. Nem árt tudni, hogy ilyen esetben a korábbi bónus-besorolások is elvesznek.

Szintén sok esetben előfordul, hogy valaki úgy köt szerződést az új biztosítóval, hogy a meglévő biztosítójához nem jut el időben a szerződés felmondása. Ebben az esetben az újonnan kötött szerződés érvénytelen lesz, a korábbi szerződés él tovább. Ez ugyan nem jár komolyabb következménnyel, de az autósnak valószínűleg az is elegendő bosszúságot jelent, hogy további egy éven keresztül annál a biztosítónál kell fizetnie a kötelezőjét, amelynek díjaival vagy szolgáltatásaival elégedetlen volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20