5 °C Budapest

Néhány kellemetlen probléma a kötelező körül

Pénzcentrum
2006. december 18. 11:22

Előzetes becslések szerint a 3 és fél millió autós mintegy 10 százaléka döntött úgy december 1-jéig, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződését a jövő évre más biztosítónál köti meg. Nekik a fenti időponton túl további, a közeljövőben lejáró határidőket is figyelembe kell venniük. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az alábbiakban néhány olyan lehetséges problémára hívja fel a figyelmet, ami kis odafigyeléssel elkerülhető. Ezzel számottevő pénz, és sok bosszúság takarítható meg.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sok autós megfeledkezik arról, hogy nem elegendő a régi szerződést felmondani, hanem

1. december 31-ig meg kell kötni az új biztosítási szerződést,

2. időben, legkésőbb január 31-ig gondoskodni kell az első díj befizetéséről,

3. illetve a szerződés megkötését követő 90 napon belül be kell mutatnia az előző biztosító által kiállított bonus-malus igazolást is.

Amennyiben az autós a biztosítóváltást biztosítási alkuszon keresztül intézi, az új szerződés megkötéséről az alkusz gondoskodik, ám ebben az esetben is az ügyfélnek kell számon tartania, hogy aláírta-e időben a szerződést, illetve, hogy a számlát vagy csekket befizette-e. A befizetés elmulasztását az sem menti, ha a biztosító esetleg bizonyíthatóan nem küldte ki időben a csekket.

Az új szerződés megkötésének elmulasztása, illetve az első díj befizetésének elmulasztása egyaránt azt eredményezi, hogy az autós kötelező biztosítás nélkül marad, aminek nem csupán egy esetleges baleset, hanem egy ellenőrzés nyomán is kellemetlen következményei lehetnek:

A közúti ellenőrzéseken kívül a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala által végzett rendszeres ellenőrzések nyomán is kivonhatják a biztosítatlan járművet a forgalomból.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Baleset esetén a Magyar Biztosítók Szövetsége téríti meg a károsult kárát, ha a károkozó nem rendelkezett érvényes felelősségbiztosítással. Az így kifizetett összeget viszont a felmerült költségekkel és kamatokkal együtt visszaköveteli a mulasztó üzembentartótól.

Ha a bonus-malus igazolás nem érkezik meg időben, az új szerződés megkötését követő 90 napon belül a biztosítóhoz, a biztosító a szerződést köteles visszamenőleges hatállyal M04-es osztályba sorolni.

A jogszabályok egyértelműen csak azoknak engedik a biztosítóváltást, akiknek érvényes szerződésük volt november elejéig. Ha valakinek díjfizetés miatt korábban megszűnt a szerződése, az elmaradt befizetések pótlását, illetve a következő időszakra vonatkozó új szerződés megkötését is csak a jelenlegi biztosítójánál teheti meg. Nem árt tudni, hogy ilyen esetben a korábbi bónus-besorolások is elvesznek.

Szintén sok esetben előfordul, hogy valaki úgy köt szerződést az új biztosítóval, hogy a meglévő biztosítójához nem jut el időben a szerződés felmondása. Ebben az esetben az újonnan kötött szerződés érvénytelen lesz, a korábbi szerződés él tovább. Ez ugyan nem jár komolyabb következménnyel, de az autósnak valószínűleg az is elegendő bosszúságot jelent, hogy további egy éven keresztül annál a biztosítónál kell fizetnie a kötelezőjét, amelynek díjaival vagy szolgáltatásaival elégedetlen volt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?