5 °C Budapest

Biztosítási piac 2007: Botrány után, vihar előtt?

Pénzcentrum
2007. január 15. 08:00

Élet az életen túl Mozgalmas év volt a tavalyi a biztosítók számára. Egyre több társaság lépett be a bankpiacra, tovább dübörögtek az életbiztosítások, bekavart a kamatadó és a megszorítások, ölre mentek egymással a kgfb-kampányban, fellendültek a kombinált termékek és mindezt fűszerezte némi felfüggesztés és egy "gigabírság" is. Nézzük tehát mi is történt a biztosítási piacon és mire számíthatunk az idei évben!


Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2006-ban is az egyre élesedő konkurenciaharc mellett a dinamikus, kétszámjegyű növekedés volt jellemző a hazai biztosítási piacra.


A meghatározó társaságok már nem csupán élet- és nemélet-biztosítási termékeket, hanem egyre átfogóbb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek. Az ügyfelek árérzékenysége is egyre növekszik, ezt a társaságok a szolgáltatási színvonal folyamatos emelésével igyekeztek ellensúlyozni.


Élet az életen túl


Az életbiztosítási piac tavaly ismét kiemelkedően fejlődött, a díjbevételek a 3. negyedéves adatok alapján (a 4. negyedéves adatokra még várni kell, mivel igencsak megfontoltan frissítik azokat) majdnem 50%-kal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés motorja egyértelműen a befektetési jellegű életbiztosítás volt, 90%-os növekedéssel. Ezen belül az egyszeri díjbevételek majdnem másfélszerese bővülést hoztak, a folyamatos biztosítási díjbevétel pedig 40%-kal nőtt.


A gazdasági környezetben az életbiztosítások vonatkozásában jelentős változás történt a kamatadó 2006. szeptember 1-jei bevezetésével. A befektetési környezet - bár 2006-ban meglehetősen sok változás történt - összességében pozitív eredményeket hozott. Ez különösen fontos tény a befektetéshez kötött életbiztosítások piaca szempontjából, amely 2005 óta az egyik húzóágazata az életbiztosítási szektornak.


A unit-linked termékek piacán az ügyféligények tekintetében kétirányú hangsúlyváltozás volt érezhető 2006 során. A megugró növekedés minden bizonnyal a szeptemberben bevezetett kamatadóval volt összefüggésben, hiszen a 2006. augusztus 31-ig megkötött befektetési életbiztosítások még teljes egészében mentesek maradtak az új közteher alól.


Egyfelől kiemelhető, hogy a befektetési lehetőségeket tekintve egyre több ügyfél keresi a garanciát tartalmazó konstrukciókat. Másfelől ugyanakkor - a biztosítási szolgáltatások oldaláról - az látszik, hogy az ügyfelek közül egyre többen választanak a befektetés mellett halál, baleset, vagy betegség esetére szóló fedezetet is.


A termék-eladás növekedése egyfelől a részvénypiacok kiemelkedő eredményeinek, illetve a csökkenő betéti kamatoknak volt köszönhető. A fellendülés másik oka az volt, hogy a unit-linked termékeknek egyre hangsúlyosabb termékfejlesztési és értékesítési potenciálja van.


Az egyszeri díjas biztosítások díjbevétele is jelentősen nőtt. Természetesen a kamatadó is növelte az egyszeri, illetve eseti befizetéseket. Az egyszeri díjfizetésű unit-linked termékeknél a megfelelő költségszerkezetnek kiemelkedő jelentősége van, hiszen a befektetésen megtermelődő hozam mellett az ügyfeleket egyre jobban foglalkoztatja az, hogy a költségek levonása után mennyi lesz a tényleges tőkenövekmény.


Egyre népszerűbbek a kombinált termékek is. Nőtt a kereslet az életbiztosítással kombinált devizaalapú jelzáloghitelek iránt is. Az elmúlt évben egyre több magánszemély igényelt életbiztosítás fedezete mellett nyújtott jelzáloghitelt.

Kampány, lakás, kamatadó, felfüggesztés

Kampány, lakás, kamatadó, felfüggesztés

A lakásépítés és hitelezés csökkenő tendenciájának ellenére - az egyre nagyobb számú banki együttműködésüknek köszönhetően - 2006-ban növekedett a hitelek mellett értékesített lakásbiztosítások aránya. Bár még így is csak minden harmadik lakás van biztosítva, tehát bőven van még növekedési lehetőség a társaságok számára.


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás területén 2006-ban is folytatódott a komoly díjverseny a biztosítók között. Nagy érvágás volt néhány egyesületnek, hogy a kampány idejére felfüggesztette a Felügyelet tevékenységüket.


A kampányban jelentősen megnőtt a szerepük az on-line alkuszoknak. Az Interneten történő kalkulációk és kötések minden évben ugrásszerűen nőnek és a két legnagyobb piaci szereplő mellé, az idén már felzárkózott több hazai alkuszcég is. Valamint a biztosítótársaságok is egyre jobban felismerték az on-line jelenlét fontosságát.


A kötelező kampány fináléjában mintegy zárszóként egy tetemes bírság kiszabásának lehettek szemtanúi a piacot figyelemmel követők. Ugyanis a GVH kartelezés miatt több milliárdra büntette a két legnagyobb hazai biztosítót és néhány kisebb piaci szereplőt, illetve alkuszcéget. Természetesen az érintettek megtámadták a döntést, így a sztori 2007-ben is folytatódik.


Kamatadó és társai


Élet területen több változás is történt a szabályozásban: kisebb léptékű rendelet- illetve törvényi változások folyományaként, pl. a biztosító vizsgálja az extrém sportokra köthető biztosítások lehetőségeit (ezeket egy parlamenti rendelet kizárta a tb-ellátás alól), nagyobb léptékben az egyik legnagyobb kihívás a több-biztosítós egészségügyi modellbe való beépülés, a biztosítók részvállalása.


A 2006. szeptember 1-jén hatályba lépett Személyi jövedelemadó törvény kamatadóra vonatkozó módosítása is érintette az életbiztosításokat. Jelen helyzetben a 2006. szeptember 1-jén vagy azt követően megkötött életbiztosítások után bizonyos esetekben 20%-os kamatadót kell fizetni. Az új helyzetben még inkább hangsúly helyeződött a hosszú távú takarékoskodásra, a tíz éves, vagy annál hosszabb tartamú életbiztosítások megkötésére: ez természetesen megmutatkozott a piaci trendek alakulásában is.


A kamatadó bevezetésének kettős hatása van. Egyrészt a bevezetés előtti időszakban jelentősen megugrott az életbiztosítást kötő ügyfelek száma, másrészt a legalább 10 éves tartamú életbiztosítások és legalább 3 éves tartamú nyugdíjbiztosítások szolgáltatása továbbra is kamatadó mentes marad, így az életbiztosítás, mint hosszú távú megtakarítás tovább növelte adóelőnyét a "hagyományos" megtakarítási formákkal - például bankbetéttel, befektetési alapokkal - szemben.


Lényeges törvényi, jogszabályi változás a gépjármű ágazatot nem érintette. Változás volt, hogy a tűzvédelmi hozzájárulás megnövekedett, amely minden ágazatra kihat, mint költségtényező. Itt említjük meg, hogy a PSZÁF ajánlást adott ki a biztosítók felé, amelyben megfogalmazta a biztosítási tevékenység folytatásához kapcsolódó minimális feltételeket az ügyfelek érdekvédelme céljából. Ez mind a kárrendezésre, mind a szerződéskezelésre kiterjed.


Az egyik legjelentősebb változás a hagyományos biztosítások beépített (technikai) kamatának maximumát csökkentő rendelet volt, ami megemelheti a biztosítási díjakat. A technikai kamatláb csökkenése a termék versenyképességét csökkenti a unit-linked termékekkel szemben.

Mit hoz az idei év?

Mit hoz az idei év?


Az a díjbevétel-növekedés, ami a múltat jellemezte, aligha lesz érvényes az elkövetkező időszakra. Az életszínvonal várható csökkenése és a kormány által bevezetett megszorító intézkedések eredményeként visszaesés várható a lakosság megtakarítási hajlandóságában.


Azonban a szigorítási folyamatok miatt a nyugdíjak terén egyre nagyobb szükség lesz az egyéni öngondoskodásra, hiszen valószínűleg háttérbe szorulnak majd az egyéni megtakarítások. Tehát a járadékbiztosítások terén még jelentős növekedés áll a piaci szereplők előtt.


A következő 20 év talán legfontosabb témaköre a pénzügyi szektorban az öngondoskodás lesz, éppen ezért az idei év is az erre való felkészülés jegyében telik.


A unit-linked termékek sikerének töretlenségét az idei évben a termékek mögött meghúzódó garantált- és euro alapok biztosítják majd. A piacot várhatóan az idei évben is az egyszeri díjas biztosítások húzzák majd új csúcsokra.


Várhatóan felerősödik majd a határon átnyúló szolgáltatások és az on-line értékesítési csatornák szerepe, mind az élet mind, pedig a nem-élet üzletágban egyaránt.


Jelentős növekedési potenciál van a vállalkozói biztosítások előtt. Leginkább a komplex vállalati kockázatkezelés és a termékekhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások lesznek azok, amelyek előtérbe kerülnek az idei évben.


Várhatóan tovább fog erősödni a biztosítók bankpiacon vállalt szerepe. Egyre több társaság próbál majd szeletet kihasítani a jelzálogpiacból és ezáltal komplett pénzügyi szolgáltatást nyújtani az ügyfelei számára, tovább erősödnek a kombinált termékek.


Az értékesítési csatornák között már 2005-ben és 2006-ban is megjelentek a hipermarketek, ez a folyamat várhatóan az idén is tovább folytatódik és egyre több biztosítási termékkel találkozhatunk a multik polcain. Az értékesítésben megnő a szerepe az alkuszcégeknek és az Internetnek, mivel mindkét csatorna használata költséghatékony megoldást jelenthet a társaságoknak, amely egyáltalán nem mellékes a kiélezett piaci versenyben.


A piaci felmérést az Allianz, a Generali, az OTP Garancia és az ING segítségével végeztük.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 08:52
Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség, akit a bíróság a valótlan állítása miatt...
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?