25 °C Budapest

Mennyit keres az ügynök? - Nem titok többé!

Pénzcentrum
2006. december 20. 08:00

Bizonyára sokan találkoztak már olyan hirdetésekkel, mikor egy-egy hitel illetve biztosításközvetítő úgy hirdette szolgáltatását, hogy nem számol fel semmilyen jutalékot az ügyfélnek. De valóban ingyenesek az effajta szolgáltatások, vagy...

A most következő cikkben az alkuszok díjazásával foglalkozunk.

Az elmúlt mintegy 150 évben kialakult az a szokás, hogy a közvetítő ellenszolgáltatásként jutalékra jogosult attól a biztosítótól, amelynél a biztosítást megkötötte. Ezen szokás kialakulásának számos oka van. Kezdjük rögtön az elején!

Az ügyfél és az alkusz között létrejövő szerződés nem megbízási típusú, hanem eredmény kötelem. Ennek értelmében az alkusz díjazásra csak akkor jogosult, ha a megbízásban szereplő szerződés létrejött és annak díját az ügyfél megfizette.

Azt fontos leszögeznünk, hogy az alkusz által kapott díj nem csak a szerződés megkötésére vonatkozik, ugyanis ennél jóval többről van szó. Az alkusz feladatai nem érnek véget a biztosítási szerződés létrejöttével, hiszen a szerződés teljes tartamát felölelik, ezért a kapott jutalék összegét a teljes portfoliót tekintve és hosszabb távon érdemes vizsgálni. Egyrészt ennek köszönhető az, hogy az alkuszi jutalékok rendszerint magasabbak a hagyományos ügynöki jutalékoknál.

Bruttó vagy nettó? - Nem mindegy!

Az alkusz szolgáltatását a megbízó fizeti meg a bruttó biztosítási díj keretében. Az alkusz az ügyféltől beszedett díjból levonja a jutalékát és a nettó díjjal számol el a biztosító felé. Ezzel tehát meg is válaszoltuk azta kérdést, hogy ki fizeti az alkusz jutalékát?

Tehát jogi értelemben a jutalék forrása biztosító, gyakorlatilag azonban a megbízó fizeti meg azt. Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

A biztosító a bruttó díjba belekalkulálja szerzési költségeket (és még sok egyéb mást is), azonban ez az alkuszok által megkötött szerződések esetében nem őket terheli. Ha ezeket a költségeket a biztosítási díjon felül kellene megfizetnie az ügyfeleknek, akkor egyrészt az alkuszok nem lennének versenyképesek, másrészt a biztosító jogalap nélkül gazdagodna.

Mit hoz a jövő?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azonban ahogy az alkuszok szolgáltatási bővülnek és már régen túlmutatnak az egyszerű ügyfélszerzésen, szakmán belül egyre inkább erősödnek azok a hangok, amelyek a biztosítás elhelyezéséért járó jutalék mellett az ügyfél a szolgáltatásáért is fizessenn.

Azonban az alkuszok közötti éleződő verseny nem valószínűsíti a kettős jutalékoltatás elterjedését.

A nagyvállalati üzletágban bevett szokás, hogy az ügyfél a nettó díjat fizeti meg az alkusznak, a jutalék pedig külön megállapodás részét képzi. Ezáltal a verseny belekényszeríti az alkuszokat a minél kedvezőbb díjstruktúra kialakításába.

Összességében azonban elmondható, hogy a standard biztosítási termékek esetében a bruttó díjas megoldás az, amely leginkább kivitelezhető. Azonban a kapcsolódó tanácsadás a portfolió- és kockázatkezelés hangsúlyos megjelenése a szolgáltatások között egyre inkább az ügyfelek által közvetlenül fizetett megbízási díj arányába mutat.

Mit tudhat az ügyfél?

Sok ügyfélben jogosan merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mennyit is "keres" rajta az alkusz. Azt már tudjuk, hogy nem ingyen dolgozik, de akkor mennyiért?

Jelen álláspont szerint a jutalék mértéke a biztosító és az alkusz magánügye, amelyhez az ügyfélnek nincs semmi köze. Ez azonban eléggé téves álláspont.

Az alkusz ugyanis az ügyfél megbízottja, ennek következményeképpen az alkusz köteles a díjazását teljes körűen feltárni. Tehát amennyiben ügyfélként rákérdezünk a díjra, azt köteles az alkusz tételesen bemutatni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 23. 19:53
Mégis úgy döntött az RTL, hogy megszólal a műsorvezetőjének, Majkának a Puzsér Róbert bántalmazását...
Bankmonitor  |  2024. július 23. 17:25
A jegybank mai döntésével 2024. július 24-től 25 bázisponttal mérséklődik az alapkamat, az irányadó...
MNB Intézet  |  2024. július 23. 12:09
Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, ho...
Holdblog  |  2024. július 23. 08:01
Érdekel, hogyan kezeljük a pénzed a HOLD-nál? Nem tudod, kik választják ki a neked megfelelő portfól...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm