15 °C Budapest

Közvetítők rohama várható

Pénzcentrum
2006. december 7. 08:00

Az Európai Unió kiemelt figyelmet szentel a biztosításközvetítőknek. Az unió irányelvei világosak, bár a konkrét szabályozásokkal kapcsolatban azért még bőven akadnak tisztázatlan kérdések. Nézzük tehát mire számíthatunk ezen a piacon!

Az első és talán legfontosabb szándék - amely érzékenyen érintheti a hazai alkuszcégeket - hogy a biztosítótársaságokhoz és a viszontbiztosítókhoz hasonlóan, be szeretnék vezetni a szabad szolgáltatásnyújtást.

Ez azt jelenti, hogy az alkuszcég az anyaországban történő regisztrációt követően, az adott ország tájékoztatja a fogadó államot, hogy az adott alkuszcég ki szeretné terjeszteni a szolgáltatásait, vagy fiókot kíván nyitni a fogadó tagállamban.

Az irányelv elfogadást követően, várható tehát, hogy a nyugati nagy alkuszcégek megjelennek a hazai piacon is. Ez jó az ügyfeleknek, hiszen a nagy nemzetközi háttérrel rendelkező cégek jelentős kedvezményeket tudnak számukra kiharcolni és nemzetközi konstrukciókat is tudnak kínálni az ügyfelek számára. Azonban ami jó az egyik oldalon az gondolkodásra késztetheti a másik oldalt. Nevezetesen a hazai alkuszcégeket állíthatja komoly felkészülés elé a piac kínálati oldalának gyors bővülése.

A felkészülés alapvetően több oldalról kezdődhet el, illetve kezdődött el már most is. Egyrészt az alkuszoknak egy komplexebbek szolgáltatás nyújtására kell törekedniük, amely egyrészt a kínált termékpaletta bővítését, másrészt a kapcsolódó szolgáltatások (pl.: kárrendezés, jogi képviselet, stb.) szélesítését jelenti. Ezen kívül az értékesítési csatornák bővítése, leginkább a célzott online megjelenés az, amely egy költséghatékony pozíció erősítést eredményezhet. Ez a fajta tendencia már jól megfigyelhető a hazai tőkeerős alkuszcégeknél.

Azonban a Biztosításközvetítői Irányelvvel kapcsolatban még számtalan kérdés felmerül, amelyek jelenleg még nincsenek egyértelműen szabályozva. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy nyújthat-e az alkusz teljes körű szolgáltatást, ha a szolgáltatás igénybevevője, a biztosított egy másik tagállamban van bejelentve vagy telepítve, mint a biztosításközvetítő. Mi történne akkor, ha a kockázat egy harmadik tagállamba következne be? Például van egy németországi biztosításközvetítő, egy magyar biztosított és egy horvátországi kockázat. Értesítendő-e Horvátország? Erre a kérdésre jelenleg nincs egyértelmű válasz.

Annyi bizonyos, hogy aki határon átnyúló szolgáltatást kíván nyújtani, ebbéli szándékát az anyaország felügyeletének bejelenti. Ezután kapcsolatba lép a fogadó ország felügyeletével abban a tagállamban, amelyben fel akarja ajánlani a szolgáltatásait, még akkor is ha még nem kívánja a szolgáltatását beindítani. Ha már bejelentette a szándékát, a dolog el van intézve. Az irányelv értelmében a tagállamok dönthetnek úgy is, hogy nem kívánják meg, hogy értesítsék őket.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nemzeti szinten is van még mit módosítani a szabályozásokon. Problémaként értékelendő, hogy a különböző termékeket közvetítő szolgáltatók, teljesen más szabályozásoknak vannak alávetve. Addig amíg nemzeti szinteken nem valósul meg az egységes, vagy legalábbis közel egységes szabályozás nehezen lesznek teljes mértékben megvalósíthatók a közösségi irányelvek.

Ezzel kapcsolatban bizottság levelet küldött a tagállamoknak, amelyben kifejtette, hogy felelősség hárul rájuk amennyiben egy alkusz a nemzeti szabályozások miatt nem tud határon átnyúló szolgáltatást nyújtani az adott tagállamban.

Tehát a piaci verseny kiéleződésre számíthatunk, mely lényegesen kedvezőbb feltételeket és nagyobb választékot fog jelenteni az ügyfelek számára. A kérdés már csak az, hogy mikortól számíthatunk a határon átnyúló szolgáltatások megjelenésére.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?