25 °C Budapest

Közvetítők rohama várható

Pénzcentrum
2006. december 7. 08:00

Az Európai Unió kiemelt figyelmet szentel a biztosításközvetítőknek. Az unió irányelvei világosak, bár a konkrét szabályozásokkal kapcsolatban azért még bőven akadnak tisztázatlan kérdések. Nézzük tehát mire számíthatunk ezen a piacon!

Az első és talán legfontosabb szándék - amely érzékenyen érintheti a hazai alkuszcégeket - hogy a biztosítótársaságokhoz és a viszontbiztosítókhoz hasonlóan, be szeretnék vezetni a szabad szolgáltatásnyújtást.

Ez azt jelenti, hogy az alkuszcég az anyaországban történő regisztrációt követően, az adott ország tájékoztatja a fogadó államot, hogy az adott alkuszcég ki szeretné terjeszteni a szolgáltatásait, vagy fiókot kíván nyitni a fogadó tagállamban.

Az irányelv elfogadást követően, várható tehát, hogy a nyugati nagy alkuszcégek megjelennek a hazai piacon is. Ez jó az ügyfeleknek, hiszen a nagy nemzetközi háttérrel rendelkező cégek jelentős kedvezményeket tudnak számukra kiharcolni és nemzetközi konstrukciókat is tudnak kínálni az ügyfelek számára. Azonban ami jó az egyik oldalon az gondolkodásra késztetheti a másik oldalt. Nevezetesen a hazai alkuszcégeket állíthatja komoly felkészülés elé a piac kínálati oldalának gyors bővülése.

A felkészülés alapvetően több oldalról kezdődhet el, illetve kezdődött el már most is. Egyrészt az alkuszoknak egy komplexebbek szolgáltatás nyújtására kell törekedniük, amely egyrészt a kínált termékpaletta bővítését, másrészt a kapcsolódó szolgáltatások (pl.: kárrendezés, jogi képviselet, stb.) szélesítését jelenti. Ezen kívül az értékesítési csatornák bővítése, leginkább a célzott online megjelenés az, amely egy költséghatékony pozíció erősítést eredményezhet. Ez a fajta tendencia már jól megfigyelhető a hazai tőkeerős alkuszcégeknél.

Azonban a Biztosításközvetítői Irányelvvel kapcsolatban még számtalan kérdés felmerül, amelyek jelenleg még nincsenek egyértelműen szabályozva. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy nyújthat-e az alkusz teljes körű szolgáltatást, ha a szolgáltatás igénybevevője, a biztosított egy másik tagállamban van bejelentve vagy telepítve, mint a biztosításközvetítő. Mi történne akkor, ha a kockázat egy harmadik tagállamba következne be? Például van egy németországi biztosításközvetítő, egy magyar biztosított és egy horvátországi kockázat. Értesítendő-e Horvátország? Erre a kérdésre jelenleg nincs egyértelmű válasz.

Annyi bizonyos, hogy aki határon átnyúló szolgáltatást kíván nyújtani, ebbéli szándékát az anyaország felügyeletének bejelenti. Ezután kapcsolatba lép a fogadó ország felügyeletével abban a tagállamban, amelyben fel akarja ajánlani a szolgáltatásait, még akkor is ha még nem kívánja a szolgáltatását beindítani. Ha már bejelentette a szándékát, a dolog el van intézve. Az irányelv értelmében a tagállamok dönthetnek úgy is, hogy nem kívánják meg, hogy értesítsék őket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemzeti szinten is van még mit módosítani a szabályozásokon. Problémaként értékelendő, hogy a különböző termékeket közvetítő szolgáltatók, teljesen más szabályozásoknak vannak alávetve. Addig amíg nemzeti szinteken nem valósul meg az egységes, vagy legalábbis közel egységes szabályozás nehezen lesznek teljes mértékben megvalósíthatók a közösségi irányelvek.

Ezzel kapcsolatban bizottság levelet küldött a tagállamoknak, amelyben kifejtette, hogy felelősség hárul rájuk amennyiben egy alkusz a nemzeti szabályozások miatt nem tud határon átnyúló szolgáltatást nyújtani az adott tagállamban.

Tehát a piaci verseny kiéleződésre számíthatunk, mely lényegesen kedvezőbb feltételeket és nagyobb választékot fog jelenteni az ügyfelek számára. A kérdés már csak az, hogy mikortól számíthatunk a határon átnyúló szolgáltatások megjelenésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem