Biztosítás=garantált jövő?

Pénzcentrum
2006. október 13. 08:00

Felsőfokú tanulmányok, házasság, lakásvásárlás és még hosszasan folytathatnánk a sort, mely problémákkal a gyermek felcseperedése után mind a szülők mind pedig a csemete találkozik. Szinte nincs a hazai piacon olyan biztosítótársaság, amely ne kínálna olyan terméket, mellyel a szülők előre gondoskodhatnak gyermekeik jövőjéről.

A gyermekbiztosítások mellett a szülők főként a halálesetre, rokkantságra, illetve díjmentesítésre szóló kiegészítő biztosításokat keresik, jóllehet a módozatok terén határ a csillagos ég.

A hazai társaságoknál jellemzően 20 százalék körül alakul azon ügyfelek aránya, akik kifejezetten gyermekbiztosításokat kötnek.

Hazai termékek

A konstrukciók között egyformán megtalálhatók a vegyes biztosítások, term-fix biztosítások és a befektetéshez kötött (unit-linked) termékek is.

Term-fix:
A szerződő díj fizetése ellenében a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosítás lejártakor a biztosítási összeget mindenképpen (tehát nem feltételesen, mint az elérési biztosítás esetében) kifizeti a kedvezményezettnek. A díjfizetés a tartam végéig, de legfeljebb a biztosított korábbi haláláig tart. A biztosítás tipikus felhasználási lehetősége a gyermek számára való előtakarékosság pl. pályakezdésre.

A vegyes biztosításoknál, jelenleg a technikai kamatláb 2,9 százalék, azonban a többlethozam révén (mely természetesen nem garantált) ennél nagyobb összeget kap készhez az ügyfél.

A hazai tipikus kezdeti összeg 1-2 millió forint körül alakul , ezeket később a befektetési hozamokból növelik az ügyfelek. A gond csak az, hogy egy fiatal felnőtt életkezdéséhez a lejáratkori 3-4 millió forintnál azonban jóval nagyobb összegre van szükség.

Az öngondoskodást és a megtakarításokat nem ösztönzi az a kormányzati döntés sem, hogy a 20 százalékos adókedvezményt jövőre csak a 3,4 millió forint alatti jövedelműeknek biztosítja.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A biztosítás futamidejének kezdete kapcsolódhat a gyermek megszületéséhez, az iskolai évek kezdetéhez, de természetesen bármikor megköthető. A biztosítások átlagos időtartama 15-20 év között alakul. A kifizetések köthetők olyan élethelyzetekhez is például, mint a gyermek nagykorúvá válása, egyetemi tanulmányok kezdete, befejezése vagy egyszerűen egy fix lejárat is megadható.

Mi a helyzet az USA-ban ?

Amerikai biztosítási szakértők egy része szerint általánosságban nincs szükség a gyermekek biztosítására, hiszen ők nem termelnek jövedelmet, a családtagjaik pénzügyileg nem függnek tőlük. Előrelátóbb megoldás lehet, ha a szülő maga köt életbiztosítást.

Néhány kivétel azonban az ellenkezőjét támasztja alá: az iskolázás magas költségeit fedezheti egy ilyen biztosítás. Másodsorban, a gyermek-biztosítás kötésével segítségével a későbbiek során is elérhető a biztosíthatóság. A gyermek hosszabb betegsége esetén (például cukorbetegség) már egyfajta védelmet nyújt a meglévő biztosítás, míg újat kötni kisebb eséllyel lehetséges.

Az amerikai szakértők szerint a legjobb gondoskodás a gyermekek jövőjéről, ha a szülők iskolai alapokat támogatnak, illetve saját életbiztosítást kötnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?