33 °C Budapest

Biztosítás=garantált jövő?

Pénzcentrum
2006. október 13. 08:00

Felsőfokú tanulmányok, házasság, lakásvásárlás és még hosszasan folytathatnánk a sort, mely problémákkal a gyermek felcseperedése után mind a szülők mind pedig a csemete találkozik. Szinte nincs a hazai piacon olyan biztosítótársaság, amely ne kínálna olyan terméket, mellyel a szülők előre gondoskodhatnak gyermekeik jövőjéről.

A gyermekbiztosítások mellett a szülők főként a halálesetre, rokkantságra, illetve díjmentesítésre szóló kiegészítő biztosításokat keresik, jóllehet a módozatok terén határ a csillagos ég.

A hazai társaságoknál jellemzően 20 százalék körül alakul azon ügyfelek aránya, akik kifejezetten gyermekbiztosításokat kötnek.

Hazai termékek

A konstrukciók között egyformán megtalálhatók a vegyes biztosítások, term-fix biztosítások és a befektetéshez kötött (unit-linked) termékek is.

Term-fix:
A szerződő díj fizetése ellenében a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosítás lejártakor a biztosítási összeget mindenképpen (tehát nem feltételesen, mint az elérési biztosítás esetében) kifizeti a kedvezményezettnek. A díjfizetés a tartam végéig, de legfeljebb a biztosított korábbi haláláig tart. A biztosítás tipikus felhasználási lehetősége a gyermek számára való előtakarékosság pl. pályakezdésre.

A vegyes biztosításoknál, jelenleg a technikai kamatláb 2,9 százalék, azonban a többlethozam révén (mely természetesen nem garantált) ennél nagyobb összeget kap készhez az ügyfél.

A hazai tipikus kezdeti összeg 1-2 millió forint körül alakul , ezeket később a befektetési hozamokból növelik az ügyfelek. A gond csak az, hogy egy fiatal felnőtt életkezdéséhez a lejáratkori 3-4 millió forintnál azonban jóval nagyobb összegre van szükség.

Az öngondoskodást és a megtakarításokat nem ösztönzi az a kormányzati döntés sem, hogy a 20 százalékos adókedvezményt jövőre csak a 3,4 millió forint alatti jövedelműeknek biztosítja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biztosítás futamidejének kezdete kapcsolódhat a gyermek megszületéséhez, az iskolai évek kezdetéhez, de természetesen bármikor megköthető. A biztosítások átlagos időtartama 15-20 év között alakul. A kifizetések köthetők olyan élethelyzetekhez is például, mint a gyermek nagykorúvá válása, egyetemi tanulmányok kezdete, befejezése vagy egyszerűen egy fix lejárat is megadható.

Mi a helyzet az USA-ban ?

Amerikai biztosítási szakértők egy része szerint általánosságban nincs szükség a gyermekek biztosítására, hiszen ők nem termelnek jövedelmet, a családtagjaik pénzügyileg nem függnek tőlük. Előrelátóbb megoldás lehet, ha a szülő maga köt életbiztosítást.

Néhány kivétel azonban az ellenkezőjét támasztja alá: az iskolázás magas költségeit fedezheti egy ilyen biztosítás. Másodsorban, a gyermek-biztosítás kötésével segítségével a későbbiek során is elérhető a biztosíthatóság. A gyermek hosszabb betegsége esetén (például cukorbetegség) már egyfajta védelmet nyújt a meglévő biztosítás, míg újat kötni kisebb eséllyel lehetséges.

Az amerikai szakértők szerint a legjobb gondoskodás a gyermekek jövőjéről, ha a szülők iskolai alapokat támogatnak, illetve saját életbiztosítást kötnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 12:09
Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Csoport igazgatósági elnöke egy most megjelent lapinter...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10