7 °C Budapest

Tarolnak a biztosítók, átrendeződhet a piac

Pénzcentrum
2006. november 13. 09:00

23 százalékos növekedéssel, 629 milliárd forintra nőtt a biztosítók díjbevétele az idén. A dobogósok rangsora azonban nem változott: piacvezető az Allianz, a második helyért pedig a Generali és az ING között folyik a verseny, az élet üzletágban - áll a MABISZ jelentésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A dinamikus bővülés az egyszeri díjas életbiztosítások számlájára írható, a szegmens ugyanis a társaságok 118 milliárd forintos díjbevétel-növekményének immár közel kétharmadát adta - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének legfrissebb összesítéséből.

Az egyszeri életbiztosítások díjbevétele egy év alatt több mint a kétszeresére emelkedett (a tavalyi 61,1-ről 137,6 milliárdra), ennek köszönhetően az élet ágon belül is érdemben nőtt a súlyuk: szemben a tavalyi közel 29 százalékkal, 2006 első kilenc hónapjában már az összdíjbevétel 44 százalékát adták ezek a termékek. Az egyszeri díjas életbiztosítások 137,6 milliárdos díjbevételének zömét, több mint 113 milliárdot a befektetéshez kötött úgynevezett unit-linked konstrukciók tették ki. A folyamatos díjas biztosításokat is beleszámolva a unit-linked termékek immár mintegy 180,4 milliárdos díjbevétellel büszkélkedhetnek, ráadásul térnyerésüket jól mutatja, hogy az élet ágon belül közel 58 százalékos szeletet hasítanak ki.

A befektetési egységhez kötött konstrukciók ráadásul rekordnegyedévet könyvelhettek el - július-szeptember között 75 százalékkal, több mint 77 milliárd forinttal nőtt a szegmens díjbevétele ez főként az augusztusi kamatadó elkerülésére irányuló rohamnak volt köszönhető. a magánszemélyeknek.
Az élet ág több mint 46 százalékos díjbevétel-bővülésénél jóval szerényebb, mindössze 6,6 százalékos erősödést könyvelhetett el a nem élet ág szegmense, amelyen belül a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 99,3 milliárdos díjbevétele 6,3 százalékos növekedést takar 2005 hasonló időszakához képest. Ez az éles kettősség nem maradt következmények nélkül: egyrészt az élet ági szegmens jócskán megközelítette a nem élet ágat (a kettő közötti díjbevétel-különbség az egy évvel ezelőtti 83 milliárdosról mostanra 4 milliárdra apadt), ráadásul a piaci részesedéseket illetően is változás tapasztalható.

A piacvezető Allianz Hungária 22,14 százalékos részesedése némi visszaesést az első fél év végi 23,7 százalékhoz képest, nem beszélve az egy évvel korábbi 25,8-es részarányról. A sorban következő, 14,6 százalékos szeletet kihasító Generali-Providencia Biztosítót pedig 13,5 százalékos részesedésével jócskán megközelítette az életbiztosítási szegmensben tevékenykedő ING. (Az Allianz 5,5, a Generali 15,5, az ING pedig 40,5 százalékkal növelte díjbevételét egy év alatt.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?