21 °C Budapest

Tarolnak a biztosítók, átrendeződhet a piac

Pénzcentrum
2006. november 13. 09:00

23 százalékos növekedéssel, 629 milliárd forintra nőtt a biztosítók díjbevétele az idén. A dobogósok rangsora azonban nem változott: piacvezető az Allianz, a második helyért pedig a Generali és az ING között folyik a verseny, az élet üzletágban - áll a MABISZ jelentésében.

A dinamikus bővülés az egyszeri díjas életbiztosítások számlájára írható, a szegmens ugyanis a társaságok 118 milliárd forintos díjbevétel-növekményének immár közel kétharmadát adta - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének legfrissebb összesítéséből.

Az egyszeri életbiztosítások díjbevétele egy év alatt több mint a kétszeresére emelkedett (a tavalyi 61,1-ről 137,6 milliárdra), ennek köszönhetően az élet ágon belül is érdemben nőtt a súlyuk: szemben a tavalyi közel 29 százalékkal, 2006 első kilenc hónapjában már az összdíjbevétel 44 százalékát adták ezek a termékek. Az egyszeri díjas életbiztosítások 137,6 milliárdos díjbevételének zömét, több mint 113 milliárdot a befektetéshez kötött úgynevezett unit-linked konstrukciók tették ki. A folyamatos díjas biztosításokat is beleszámolva a unit-linked termékek immár mintegy 180,4 milliárdos díjbevétellel büszkélkedhetnek, ráadásul térnyerésüket jól mutatja, hogy az élet ágon belül közel 58 százalékos szeletet hasítanak ki.

A befektetési egységhez kötött konstrukciók ráadásul rekordnegyedévet könyvelhettek el - július-szeptember között 75 százalékkal, több mint 77 milliárd forinttal nőtt a szegmens díjbevétele ez főként az augusztusi kamatadó elkerülésére irányuló rohamnak volt köszönhető. a magánszemélyeknek.
Az élet ág több mint 46 százalékos díjbevétel-bővülésénél jóval szerényebb, mindössze 6,6 százalékos erősödést könyvelhetett el a nem élet ág szegmense, amelyen belül a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 99,3 milliárdos díjbevétele 6,3 százalékos növekedést takar 2005 hasonló időszakához képest. Ez az éles kettősség nem maradt következmények nélkül: egyrészt az élet ági szegmens jócskán megközelítette a nem élet ágat (a kettő közötti díjbevétel-különbség az egy évvel ezelőtti 83 milliárdosról mostanra 4 milliárdra apadt), ráadásul a piaci részesedéseket illetően is változás tapasztalható.

A piacvezető Allianz Hungária 22,14 százalékos részesedése némi visszaesést az első fél év végi 23,7 százalékhoz képest, nem beszélve az egy évvel korábbi 25,8-es részarányról. A sorban következő, 14,6 százalékos szeletet kihasító Generali-Providencia Biztosítót pedig 13,5 százalékos részesedésével jócskán megközelítette az életbiztosítási szegmensben tevékenykedő ING. (Az Allianz 5,5, a Generali 15,5, az ING pedig 40,5 százalékkal növelte díjbevételét egy év alatt.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?