2 °C Budapest

Egy vagyonba kerülhet, ha nincs és olcsó - mégse kötnek

Pénzcentrum
2006. december 27. 09:37

Kezdetét vette a síszezon, több százezren csatolnak az idén sílécet a lábukra, s bár többségük a felszereltséget illetően koránt sincs lemaradásban a nyugat-európai síelőkhöz képest, egy valamiben mégis lemaradásról lehet beszélni: utasbiztosítást a kiutazók alig egyharmada köt. Figyelembe véve ugyanakkor egy esetleges baleset vagy megbetegedés esetén külföldön fellépő költségeket - ami forintban kifejezve könnyen elérheti a milliós nagyságrendet is - érdemes utazás előtt körülnézni, és az igényeknek megfelelően az optimális utasbiztosítást kiválasztani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Napi 300 forint, egy capuccino ára - a legegyszerűbb utasbiztosítási termék ennyibe kerül, ám érdekes módon, többen mégis sajnálják rá a pénzt - mutatott rá Mestyán András, a biztosítástipp.hu portált üzemeltető CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. igazgatója. A paletta ráadásul széles: jelenleg 9 biztosító kínál utasbiztosítási terméket Magyarországon, összesen mintegy 40 különböző típusú utasbiztosításból választhatnak az ügyfelek. A klasszikus baleset, betegség és poggyászbiztosítások mindegyike, kivétel nélkül tartalmazza a nem versenyszerű síelésből eredő kockázatokat, ezek között csak szolgáltatási és költségtérítési különbségek vannak. Az olcsóbb termék kisebb értékben fedezi és téríti a károkat, míg egy drágább módozat esetén akár költséghatár nélkül is vállalja a biztosító az ügyfél biztosítását. A biztosítók többségénél a síelést a snowboarddal együtt tartalmazza a normál utasbiztosítás, ám míg egyes biztosítótársaságoknál pótdíj megfizetése ellenében biztosítható a sífelszerelés, addig máshol ezt tartalmazza az alapdíj.

Mit érdemes mérlegelni síelés előtt?

Felvetődhet a kérdés, melyik biztosító milyen módozatú termékét válasszuk, ha külföldre indulunk síelni? Mindegyik terméknek van valami sajátossága, míg az egyik ebben, a másik abban nyújt több szolgáltatást - magyarázta Mestyán András, ám mint hangsúlyozta: fontos, hogy kellő figyelmet fordítson az illető az adott termék kiválasztása során a felelősségbiztosítási szolgáltatásokra. A síelés során ugyanis igen magas a kockázata annak, hogy az ügyfél más valakinek okoz kárt, legyen az anyagi, vagy személyi sérüléses. - Ha a bekövetkezett balesetért, károkozásért mi vagyunk a felelősek, akkor a károsult utasbiztosítási kötvényének szolgáltatási limitjeit meghaladó kárösszegeket nekünk kell megtérítenünk. Ez magába foglalja a károsult közvetlen, vagy közvetett vagyoni kárait is (például vagyontárgyak, ruházat, idő előtti hazautazás költségei, betegszállítás) - emelte ki az igazgató. Az alacsonyabb díjú és szolgáltatású termékek nem minden esetben tartalmaznak felelősségbiztosítási szolgáltatást, vagy ha tartalmaznak is, akkor nem megfelelő költségtérítési limit mellett.
A legtöbb biztosító 3 kategóriába sorolja termékeit (alacsony, közepes, magas), ám ha síelés céljából utazunk külföldre, érdemes legalább a közepes kategóriájú termékek közül választanunk, amelyek napi díjban csak 100-150 forinttal kerülnek többe, viszont több milliós nagyságrenddel nyújtanak magasabb szolgáltatást - javasolja Mestyán András. A döntést emellett alapvetően befolyásolja a külföldön eltöltött napok száma, valamint hogy melyik országba tervezzük a kikapcsolódást. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a módozat milyen anyagi fedezetet nyújt a sürgős baleseti és beteg ellátások költségeire, illetve a sífelszerelést milyen mértékben biztosítja.

Gyors online kötés

A síelni indulóknak fontos lehet, hogy minél kényelmesebben össze tudják hasonlítani az egyes biztosítók termékeit, illetve minél gyorsabban meg tudják kötni a biztosítást. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft külön erre a célra létrehozta az www.utasbiztositas.clb.hu utasbiztosítási termékoldalát, ahol egy kalkulátor program segítségével kiszámolhatóak és összehasonlíthatóak a biztosítók termékei. A bankkártyás fizetésnek köszönhetően pedig elég az indulás napján megrendelni a biztosítást, mert a rendszer a megrendelést követő 10 percen belül megküldi elektronikusan az ügyfélnek az utasbiztosítási kötvényt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18