5 °C Budapest

Egy vagyonba kerülhet, ha nincs és olcsó - mégse kötnek

Pénzcentrum
2006. december 27. 09:37

Kezdetét vette a síszezon, több százezren csatolnak az idén sílécet a lábukra, s bár többségük a felszereltséget illetően koránt sincs lemaradásban a nyugat-európai síelőkhöz képest, egy valamiben mégis lemaradásról lehet beszélni: utasbiztosítást a kiutazók alig egyharmada köt. Figyelembe véve ugyanakkor egy esetleges baleset vagy megbetegedés esetén külföldön fellépő költségeket - ami forintban kifejezve könnyen elérheti a milliós nagyságrendet is - érdemes utazás előtt körülnézni, és az igényeknek megfelelően az optimális utasbiztosítást kiválasztani.

Napi 300 forint, egy capuccino ára - a legegyszerűbb utasbiztosítási termék ennyibe kerül, ám érdekes módon, többen mégis sajnálják rá a pénzt - mutatott rá Mestyán András, a biztosítástipp.hu portált üzemeltető CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. igazgatója. A paletta ráadásul széles: jelenleg 9 biztosító kínál utasbiztosítási terméket Magyarországon, összesen mintegy 40 különböző típusú utasbiztosításból választhatnak az ügyfelek. A klasszikus baleset, betegség és poggyászbiztosítások mindegyike, kivétel nélkül tartalmazza a nem versenyszerű síelésből eredő kockázatokat, ezek között csak szolgáltatási és költségtérítési különbségek vannak. Az olcsóbb termék kisebb értékben fedezi és téríti a károkat, míg egy drágább módozat esetén akár költséghatár nélkül is vállalja a biztosító az ügyfél biztosítását. A biztosítók többségénél a síelést a snowboarddal együtt tartalmazza a normál utasbiztosítás, ám míg egyes biztosítótársaságoknál pótdíj megfizetése ellenében biztosítható a sífelszerelés, addig máshol ezt tartalmazza az alapdíj.

Mit érdemes mérlegelni síelés előtt?

Felvetődhet a kérdés, melyik biztosító milyen módozatú termékét válasszuk, ha külföldre indulunk síelni? Mindegyik terméknek van valami sajátossága, míg az egyik ebben, a másik abban nyújt több szolgáltatást - magyarázta Mestyán András, ám mint hangsúlyozta: fontos, hogy kellő figyelmet fordítson az illető az adott termék kiválasztása során a felelősségbiztosítási szolgáltatásokra. A síelés során ugyanis igen magas a kockázata annak, hogy az ügyfél más valakinek okoz kárt, legyen az anyagi, vagy személyi sérüléses. - Ha a bekövetkezett balesetért, károkozásért mi vagyunk a felelősek, akkor a károsult utasbiztosítási kötvényének szolgáltatási limitjeit meghaladó kárösszegeket nekünk kell megtérítenünk. Ez magába foglalja a károsult közvetlen, vagy közvetett vagyoni kárait is (például vagyontárgyak, ruházat, idő előtti hazautazás költségei, betegszállítás) - emelte ki az igazgató. Az alacsonyabb díjú és szolgáltatású termékek nem minden esetben tartalmaznak felelősségbiztosítási szolgáltatást, vagy ha tartalmaznak is, akkor nem megfelelő költségtérítési limit mellett.
A legtöbb biztosító 3 kategóriába sorolja termékeit (alacsony, közepes, magas), ám ha síelés céljából utazunk külföldre, érdemes legalább a közepes kategóriájú termékek közül választanunk, amelyek napi díjban csak 100-150 forinttal kerülnek többe, viszont több milliós nagyságrenddel nyújtanak magasabb szolgáltatást - javasolja Mestyán András. A döntést emellett alapvetően befolyásolja a külföldön eltöltött napok száma, valamint hogy melyik országba tervezzük a kikapcsolódást. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a módozat milyen anyagi fedezetet nyújt a sürgős baleseti és beteg ellátások költségeire, illetve a sífelszerelést milyen mértékben biztosítja.

Gyors online kötés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A síelni indulóknak fontos lehet, hogy minél kényelmesebben össze tudják hasonlítani az egyes biztosítók termékeit, illetve minél gyorsabban meg tudják kötni a biztosítást. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft külön erre a célra létrehozta az www.utasbiztositas.clb.hu utasbiztosítási termékoldalát, ahol egy kalkulátor program segítségével kiszámolhatóak és összehasonlíthatóak a biztosítók termékei. A bankkártyás fizetésnek köszönhetően pedig elég az indulás napján megrendelni a biztosítást, mert a rendszer a megrendelést követő 10 percen belül megküldi elektronikusan az ügyfélnek az utasbiztosítási kötvényt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?