20 °C Budapest
Na ezt tényleg senki nem látta jönni: 4 év múlva repülő autók lepik majd el az eget

Na ezt tényleg senki nem látta jönni: 4 év múlva repülő autók lepik majd el az eget

2024. március 27. 20:11

A repülő autók, amelyek hosszú ideje a sci-fi filmek kedvelt elemei, valósággá válnak, miután egy szlovák cég eladat a technológiáját egy kínai vállalatnak. Ezzel elősegítve a tömeggyártás felé vezető utat, miközben a globális piac 2040-re várhatóan eléri az 1 milliárd dollárt - számolt be a DailyMail.

A repülő autók, amelyek hosszú ideje a tudományos-fantasztikus filmek kedvelt elemei, fokozatosan valósággá válnak. Több vállalat is versenyben áll, hogy piacra dobja az első kereskedelmi forgalomban kapható repülő járművet. Egy ilyen jármű már kapott repülési tanúsítványt Szlovákiában, és a technológiát egy kínai cég vásárolta meg, amely ígéretet tesz a tömeggyártás felgyorsítására.

Az Egyesült Királyság kormányának bejelentése szerint 2028-ra repülő taxik lesznek láthatók az ország égboltján. A Flying AirCar nevű jármű jellemzői között szerepel egy 160 lóerős motor a prototípusban, míg a következő változat már 300 lóerős motort kap. A jármű maximális sebessége elérheti a 300 km/órát, hatótávolsága pedig akár 1000 kilométer is lehet.

Az AirCar képes több mint 8000 láb magasságba emelkedni és meghaladni a 100 mérföld/órás sebességet.

Szlovákia adta meg neki a repülési engedélyt 2022-ben, miután sikeresen teljesítette az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség által előírt szigorú teszteket. A technológia mostantól a Hebei Jianxin Flying Car Technology Company kezében van, amely kizárólagos jogot kapott a gyártásra és forgalmazásra egy még meg nem nevezett földrajzi területen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a lépés fontosnak tekinthető az innovatív mobilitási megoldások globális elterjesztése és az iparág fejlődése szempontjából. A Hebei Jianxin székhelye Cangzhou-ban található, és már rendelkezik saját repülőtérrel és repülőiskolával. A KleinVision technológiájának felhasználása előnyt jelenthet a cégnek riválisaival szemben. A Morgan Stanley előrejelzése szerint a repülő autók piaca 2040-re elérheti az 1 milliárd dollárt, majd tovább növekedve 2050-re akár a 9 milliárd dollár is lehet.

Kína várhatóan ezen piac jelentős részesedését fogja birtokolni. Guo Liang szerint Kínában a repülő autók kereskedelmi forgalomba kerülése 2025 vagy 2026 környékén kezdődhet meg. Bár az árazás még nem tisztázott, Guo azt állítja, hogy ezek hamarosan helikoptereknél jóval megfizethetőbbé válnak. Az új közlekedési forma viteldíja kezdetben jelentős kedvezményekkel indulhat, ami hosszú távon tovább csökkenhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem