18 °C Budapest
Budapest, 2023. december 21.Egy autósiskola gépjármû vezetést oktató autójának tetején elhelyezett Tanuló autó jelzés.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Új szabály élesedik, rengeteg magyar bukhatja a jogosítványát: ez alól nem lesz kivétel

2024. március 24. 19:03

Ismét mozgalmas hét áll mögöttünk: alábbi összefoglalónkban összegyűjtöttük a 12. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkeit a Pénzcentrumról. Ha elolvasnád a teljes cikket, kattints a címére vagy a képes ajánlóra.

Sorra veszik a házakat ezeken az eldugott balatoni településeken: tudhatnak valamit?

Úgy fest, lecsengett a pandémia okozta exodus a magyar városokból. A pandémia okozta elvándorlási hullám egyik fő célpontja a Balaton volt, mostanra azonban sok korábban kedvelt helyen állt meg a lakosságszám emelkedése. Pedig éppen ideális lehet most megvetnie a lábát a magyar tengernél annak, aki itt szeretne letelepedni mind a kínálat, mind árak tekintetében. Abban, hogy melyek a legkedveltebb települések akár a part közelében, akár távolabb, abban segíthet a Pénzcentrum friss listája, mely a lakosságszám változását elemzi. A rangsorból kiderül az is, mely helyeket kerülik nagy valószínűséggel a beköltözők.

Húzós lehet a családi nyaralás idén: már nem sokáig lehet elodázni az áremelést a Balatonnál sem?

A szállodák és éttermek jövedelmezősége csökkent, az áremelések nagy átlagban nem tudták követni a költségnövekedést, amit a szektornak egyelőre el kell fogadnia, vagy az áremelésen túli módszerekkel kell növelnie az árbevételt - fejtette ki a Pénzcentrumnak adott interjúban Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke hozzátette, ettől függetlenül drágábbak lehetnek a szállások árai, a fővárosban izmosabb, vidéken szerényebb mértékben. Szóba kerültek munkaerőpiaci kérdések is, az új generáció, a harmadik országból érkező munkavállalók, sőt, a robotok szemszögéből is körbejártuk a témát.

Ilyen használt autót vehetsz most 2 millió alatt: őrület, ami a kereskedőknél megy, indul az áresés?

A KSH friss adatai szerint a használt személyautók februárban több mint 10 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy évvel korábban - de ez megjelenik a piacon is, vagy csak a statisztika módsztana miatt alakult így? Nos, a Pénzcentrumnak megszólaló piaci szereplők szerint valóban csökkentek némiképp a használt személyautók árai, ez többek között annak köszönhető, hogy az új autók piaca kínálativá alakult, egyre több az akció, amely végső soron a használt autókn árát is lejjebb tolja. Mint kiderült, az elektromos autók még a KSH által közölt számoknál is olcsóbbak lettek tavaly

Megtudtuk, brutális bírságot kaphat a Temu: örökre eltűnhet a kínai kacat-webshop Magyarországról?

Reagált a Pénzcentrumnak a Temu a hírre, mely szerint versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal az európai működtetőjükkel, a Whaleco Technology Limiteddel szemben. Az online piactér mindenben együttműködik, hiszen szeretnének továbbra is a magyar piacon maradni. De vajon hogyan zajlik a GVH vizsgálata, a kereskedelmi platform mekkora bírságra számíthat, és a hatóság letilthatja-e a webshopot? A Pénzcentrum többek között ezeknek járt utána.

Milliókat spórolhat, aki így vesz lakást 2024-ben: erről a kedvezményről alig tudnak, sokaknak jár

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokan csak a lakásvásárlás során – rosszabb esetben azt követően - szembesülnek azzal, hogy az ingatlan megszerzésével illetékfizetési kötelezettségük keletkezik. Pedig jelentős, minimum több százezres, de inkább több milliós összegről van szó, amely akár jelentős anyagi kihívás elé is állíthatja azokat, akik a vásárlás megkezdésekor nem kalkuláltak előre ezzel a tétellel. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mikor, mekkora illetéket kell fizetnünk ingatlantulajdon megszerzésekor, illetve azt is megnézzük, hogy mekkora összegeket jelent ez a gyakorlatban. Sőt, azt is kiszámoljuk, hogy mekkora jövedelemmel kell rendelkezzen az, aki ma szeretne első lakástulajdonához hozzájutni, ám csak a minimális önerő áll a rendelkezésére.

Rengeteg magyar bukhatja a jogosítványát: itt az új szabály, nem lesz kivétel

Rengetegen félbehagyták a jogosítványszerzést a fiatalok közül, mert arra számítottak, hogy ingyenesen tehetik meg. Erre volt is ígéret, a kormány azonban végül visszatáncolt, komoly kérdőjeleket hagyva maga után. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakmai szervezet elnöke szerint jó dolog, hogy szeptembertől a KRESZ-t és a jogosítványszerzéshez feltétlenül kellő egészségügyi oktatást az iskolákban is megkaphatják a diákok, de azzal komoly fenntartásai vannak, hogy erre maguk a pedagógusok készen állnak-e.

Óriási dobás, vagy megint a tűzzel játszunk? Így sülhet el Orbán V4-pótló gazdasági mesterterve

Bár a Visegrádi Együttműködésben még van erő, Orbán Viktor miniszterelnök szorosabbra fűzné Magyarország kapcsolatát a szerbekkel, szlovákokkal és az orsztrákokkal. Ezzel egyesítené a térség "szuverenista államait", melynek nem csak politikai, de gazdasági vonatkozásai is lesznek. A Pénzcentrum ezt a potenciális együttműködést járta körbe gazdasági szakértők segítségével. Mit hozhat a kormányfő B-terve a magyar gazdaságban?

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm