22 °C Budapest
Százhalombatta, 2024. április 11.Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszédet mond a Mol százhalombattai zöldhidrogén-üzemének átadóünnepségén 2024. április 11-én. A 10 megawatt kapacitású, 22 millió eurós beruházás fenntarthatóbbá teszi az üzemanyaggyártást: az üzem 25 000 tonnával csökkenti a Dunai Finomító éves szén-dioxid-kibocsátását.MTI/Szigetváry Zsolt

Lantos Csaba: jöhet a dinamikus árplafon a benzinnél

2024. április 24. 13:12

A kormány szerdán dönt a benzinárakról. Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint arról kell dönteniük, indokolt-e egyáltalán a beavatkozás a piaci folyamatokba, amikor a régiós átlagárhoz képest 10–20 forinttal drágább az üzemanyag a magyar kutakon. A 24.hu podcastjában arról beszélt, ha szükség is lesz árplafonra, az dinamikus lesz, tehát nem egy hosszú időszakra rögzített áron adhatnák az üzemanyagot a kutak – mint amikor egységesen 480 forint volt benzin literje –, hanem a régiós átlag mozgását követő ármeghatározás jöhet szóba.

Az európai parlamenti választásnak is van köze ahhoz, hogy a kormány tavasz helyett csak az év végén nyújtja be a 2025-ös költségvetést az Országgyűlésnek – mondta el a Della podcastban Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Az adásban az energiaügyi miniszter a büdzsé ügyében a nagyobb súlyt inkább a novemberben esedékes amerikai elnökválasztásra helyezi.

Mint azt Lantos Csaba elmondta, Donald Trump győzelme esetén közelebb kerülhetünk a békéhez, aminek a magyar költségvetési tartalékok megállapításakor lenne jelentősége. A feltételes mód indokolt, mert minderről Lantos Csaba szerint a kormánynak nincs biztos tudása, csak reménye. Abban is bíznak, hogy elnökváltás esetén új alapokra kerülhet az USA gazdasága, ami más olaj- és földgázpolitikát hozhat, ez pedig egy intenzívebb energiakereskedelemben nyilvánulhat meg, és a nemzetközi árak csökkenéséhez vezethet. Közvetlen haszna azonban nem származna Magyarországnak az energiakereskedelemből Trump győzelme esetén, ugyanis nincs Trump-Orbán deal egy kedvezményes árazású energiaimportról – jelentette ki a műsorkban.

Lantos Csaba szerint az állami beruházások halasztása nem érinti az energetikai célú projekteket (a tervezett két új gázturbinás erőműre összesen négy konzorcium adott be indikatív ajánlatot, döntés még ebben a félévben születhet), a korszerűsítési pályázatok (otthonfelújítás, napelem) forrásigénye pedig biztosított, akárhogy is alakulnak a tárgyalások az uniós pénzcsapokról - írja a lap az adás összefoglalójában.

A nyáron induló otthonfelújítási program – amely az 1990 előtti kockaházakra vonatkozik, és mintegy 30 ezer házat érint – feltételeinél könnyítésről döntöttek: a felújítandó háznak nem muszáj gázbekötéssel rendelkeznie.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem