20 °C Budapest
Gyõr, 2019. március 21.A Höldlmayr Hungária Logistics Kft. telepe a Szérüskert utcában, ahol több ezer különbözõ gyártmányú és típusú, új és használt személygépkocsit tárolnak, vámkezelnek, közvámraktároznak. A cég 2004-ben elnyerte a Nemzeti Minõségi díjat a logisztikai szolgáltató kategóriában.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Ilyen használt autót vehetsz most 2 millió alatt: őrület, ami a kereskedőknél megy, indul az áresés?

2024. március 22. 05:28

A KSH friss adatai szerint a használt személyautók februárban több mint 10 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy évvel korábban - de ez megjelenik a piacon is, vagy csak a statisztika módsztana miatt alakult így? Nos, a Pénzcentrumnak megszólaló piaci szereplők szerint valóban csökkentek némiképp a használt személyautók árai, ez többek között annak köszönhető, hogy az új autók piaca kínálativá alakult, egyre több az akció, amely végső soron a használt autókn árát is lejjebb tolja. Mint kiderült, az elektromos autók még a KSH által közölt számoknál is olcsóbbak lettek tavaly

Meglepő dologra figyelhetett fel, aki átböngészte a Központi Statisztikai Hivatal februárra vonatkozó inflációs jelentését: és nem is az az izgalmas, hogy 2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, hiszen többek között a bázishatás miatt az infláció már jópár hónapja csökkenő pályára állt. Viszont a KSH szerint a múlt hónapban a használt személygépkocsik ára 10,5%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

De vajon ezt a piacon is lehet érzékelni, vagy csak a statisztikában jelent meg az áresés, mert mondjuk az emberek tavalyhoz képest nagyobb mennyiségben vásárolnak olcsóbb használt autókat? Erre kerestük most a választ szakértők segítségével.

Tényleg csökkennek az árak?

Valóban észlelhető egy tendencia, miszerint csökkenésnek indultak a használtautó árak - mondta a Pénzcentrumnak Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője. Mint kifejtete, az elmúlt időszakban a cég csaknem 3 millió hirdetést vizsgált meg az elmúlt 3 évből, amit a jelenleg elérhető több mint 100 ezer hirdetés (aminek 83%-a személyautó) adataival hasonlított össze.

Ezt az időszakot megvizsgálva átlagosan 6%-os átlagárcsökkenést fedeztünk fel tavaly februárhoz képest. Ez nagy változás, különös tekintettel arra, hogy 2021 óta évről évre akár 30%-os átlagár-emelkedést is láttunk

- jelentette ki a szakértő.

Önerő sem kell! Itt a friss autóhitel-kalkulátor

Hasonlóról számolt be Halász Bertalan is: a JóAutók.hu vezérigazgatója megkeresésünkre arról beszélt, jelenleg azt tapasztalják, hogy a kisebb, olcsóbb autókat továbbra is jóval könnyebb eladni a piacon, a nagyobb autók könnyebben „beragadnak”. Ám ez jórészt már egy évvel ezelőtt is így volt.

Ugyanakkor szinte minden szegmensben csökkentek az árak, mivel ahogy az új autók piaca kínálativá vált, a kereskedők komoly akciókba kezdtek. Ha pedig az új autókat olcsóbban lehet megszerezni, az automatikusan elkezdi tolni lefelé a használt utók árait is

- magyarázta.

Máshol is azt tapasztalják, hogy az új autók akciók jelentősen befolyásolják a használtpiac árait is - ezt kérdésünkre Tóth Péter, a Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatója is megerősítette.

Ez az árcsökkenés érződik a használtautó piacon is. Ugyanakkor az is igaz, hogy az ügyfelek egy árérzékenyebb része az olcsóbb autók felé húz, így ezen vásárlók is hatással vannak a kapott eredményre

- reflektárt a KSH adataira az értékesítési igazgató.

Ezeket keresik most Magyarországon

Arra is rákérdeztünk, hogy jelenleg milyen értékben keresnek járműveket a magyar autóvadászok. Horváth András ennek kapcsán arról beszélt: adataik szerint 2024 első negyedévében a top 3 legnépszerűbb autó az alábbi sorrendben alakult:

  • Opel Astra 1,8 millió Ft körül, V
  • Volkswagen Golf 3 millió Ft körül
  • és Suzuki Swift 1,1 millió Ft körül.

Hozzátette: a tavalyi adatok sem mutatnak hatalmas változást ehhez képest, a legnépszerűbb keresések nagyon hasonlóak mind modell, mind ártartomány szempontjából.

Halász Bertalan szerint bár ők a megbízható hátterű, jó állapotú autók piactere, így nem reprezentálják tökéletesen a teljes piacot, de náluk a Skoda, VW keresések mellett kiemelkedik a Toyota, de sokan keresik a Kia és a Hyundai modelljeit is.

Kérdésünkre pedig Tóth Péter egy másik jelenségre is felhívta a figyelmet: bár az autók iránti érdeklődés nem csökkent a korábbi évekhez képest, ugyanakkor ők most azt látják, hogy a döntéshez szükséges idő egyértelműen megnövekedett.

Míg egy évvel ezelőtt akár már az első megtekintést követően próbaút nélkül leszerződött az ügyfél a kiszemelt autóra addig a most autót vásárló csak hosszas gondolkodás, több ajánlat bekérése után dönt csak az adott gépkocsi mellett

- magyarázta. Emellett az igazgató arról is beszélt: egyértelműen látszik az elektromos és a hibrid autók keresletének lassulása és az ezzel összefüggő árcsökkenés bekövetkezte.

Talán ezekkel a meghajtásokkal szerelt modelleknek az ára még nagyobb arányban csökkent a 1,5 évvel ezelőtti árakhoz képest mint belsőégésű motorral szerelt társuké

- fogalmazott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek kapcsán Horváth András arról beszélt, adataik szerint az 1 évvel ezelőttihez képest minden hajtástípus átlagára 3 és 13% között csökkent, azonban 2021-től a benzinmotoros személyautók átlagára 33%-ot, a dízeleké 25%-ot, a hibrideké pedig 21%-ot emelkedett. Az elektromos autók piacán látnak erősebb árcsökkenési tendenciát a többi meghajtáshoz képest: ez tavaly februárhoz képest modelltől függően 14-35%-os árcsökkenést jelent. Erre szerintük több magyarázat is van: a Használtautó.hu felületén megduplázódott az eladásra kínált elektromos autók száma, amin belül a Nissan Leaf és BMW i3 modellek hirdetésszáma kiemelkedően magas. Ebből az következik, hogy a használt elektromos autók piacán törvényszerűen kialakul egyfajta árverseny.

A Tesla árcsökkentése mindenképpen hatással volt a használtautó piacra, a BYD viszont még annyira friss szereplő, hogy a megjelenésének hatásai később válnak láthatóvá. Emellett a világon egyre felszívódó elektromos autó támogatás, az új, versenyképes piaci szereplők (pl. BYD) megjelenése és a gyártók közötti agresszív árverseny is folyamatosan nyomja le először az új, majd később a használt elektromos autók árait

- közölte arra a kérdésünkre, hogy az árak csökkenésében mekkora szerepe volt az új kínai autómárka megjelenésének, valamint a Tesla új árpolitikájának.

Halász Bertalan arról számolt bet, hogy a használt elektromos autók körében év/év alapon 6-7 százalékos áresést tapasztaltak.

Az éves csúcs novemberben volt 12 millió forint feletti átlagárral, azóta márciusig az árak nem kevesebb mint 12-13 százalékkal, 10,5 millió körüli szintre csökkentek

- részletezte.

Mi várható 2024-ben?

Az idei évre vonatkozó piaci prognózisok kapcsán Tóth Péter leszögezte: a használtautó-árak további markáns csökkenésére már nem lehet számítani, a finanszírozási kamatok lefelé történő változására viszont annál inkább, ami egyfajta gázt adhat a használtautó értékesítésnek. Így pedig előfordulhat, hogy ez árfelhajtó hatást generál bizonyos esetekben - elsősorban, a fiatal autók tekintetében. 

A JóAutóknál a finanszírozás kedvezőbb feltételei, illetve a reálbérek újbóli növekedése miatt a kereslet fokozatos élénkülésére számítanak a piacon.

Ennek már vannak most is jelei, hiszen az adásvételek száma épp most döntött rekordot. Emiatt a piac a reálérték-csökkenést fokozatosan elkezdi majd korrigálni. A vásárlást tervezőknek tehát célszerű lehet most körülnézni

- magyarázta Halász Bertalan.

Horváth András szerint mivel mindegyik általuk vizsgált modell átlagára 44-79%-kal növekedett 3 év alatt, az elmúlt pár hónap árcsökkenő trendjének kimenetelét még nehéz lehet megjósolni. És bár a legnépszerűbb modellek árcsökkenése még várat magára, tavasszal már pontosabb tendenciát láthatunk.

Ezt kapni ma 2 millió forintért

Arról is megkérdeztük a szakértőket, hogy miből válogathat manapság az, aki 2 millió forintot szán autóvásárlásra. Horváth András szerint ezért az összegért zömmel idősebb (12-20 éves), magasabb futásteljesítményű autókat lehet találni, viszont a kisautó kategóriában ki lehet fogni keveset futott példányokat:

  • például található pár Ford Fiesta, Renault Clio, Hyundai i20, Dacia Sandero modell is ebben az árkategóriában, 100 ezer km körül, 10-15 éves életkorral.
  • Német prémiumból is akad választék, főleg idősebb, kb. 14-18 éves 1-es BMW-k és Audi A3-ak, relatíve magas futásteljesítménnyel.
  • Aki nagyobb szedánt szeretne vásárolni, annak rendelkezésre áll számos Volkswagen Passat vagy Ford Mondeo modell, viszont ahogy nő az autó mérete, úgy a kor és a futásteljesítmény is egyre kedvezőtlenebbül alakul.
  • A SUV kategóriában található 2 millió forint körül a legkisebb választék, például 16-20 év közötti Toyota RAV4, KIA Sportage és Sorento is gazdára vár.

Halász Bertalan szerint 2 millió forintból most bőven lehet válogatni a hazai átlagnál valamivel fiatalabb, 2009-2011 közötti évjáratú autók között is:

  • ilyenek az Opel Corsák és Astrák,
  • a Ford Focusok,
  • a KIA Cee’d-ek,
  • illetve a Peugeot 308-asok.
  • De találni a kínálatban 2014-es SKODA Fabiát,
  • vagy Citroen C3-at,
  • 2015-ös Reanult Twingo-t,
  • vagy akár 2016-os Citroen Nemo-t is.

A Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatója is megerősítette: akár még fiatalabb használtautóhoz is hozzá tud jutni az ember mint a hazai átlag ha képes a kompromisszumra. Ugyanis szerinte ennél az árkategóriánál ne várjon az ember számlákkal igazolt végigvezetett szervízkönyvet, sérülésmentes állapotot vagy alacsony futásteljesítményt - azonban továbbra is akadnak jó vételeknek számító kivételek, amik a szabályt erősítik.

Azt viszont le kell szögezni, hogy attól hogy egy autó idős vagy többet futott az átlagnál még nem biztos, hogy rossz. A megfelelő karbantartás ugyanis nagyon sokat számít és éppen ezért tanácsolom mindenkinek, aki autóvásárlással keres meg, hogy ne legyen rest elvinni a kiszemelt autót egy az adott márkára szakosodott szervizbe, ahol a vételához képest minimális összegért át tudják vizsgálni, meg tudják állapítani a szükséges javításokat és az ezzel összefüggő költségek összegét

- mondta Tóth Péter.

Címlapkép: Jászai Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm