23 °C Budapest
Hand of human Electric car at recharging station. Eco-friendly sustainable energy concept. EV vehicle.

Közel az elektromos forradalom teljes győzelme? Egyre több ilyen kocsit adnak el

MTI
2024. április 23. 10:31

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azzal számol, hogy idén erőteljesen nő az elektromos autók eladása világszerte, de a bővülés igen eltérő országonként is, miközben a távolabbi kilátásokat jelentősen befolyásolja például, hogy mennyire épül ki a töltési infrastruktúra.

A nemzetközi szervezet becslése szerint idén mintegy 17 millió elektromos autót adnak el globálisan a tavalyi 14 millió után. Idén minden ötödik eladott autó elektromos lesz világszerte. Az idei évre becsült 17 millió elektromos autóból közel 10 milliót Kínában értékesítenek.

Az idei első negyedévben eladott elektromos autók száma 25 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az idei első három hónapban annyi elektromos autót adtak el a világon, mint 2020-ban egész évben. Az elektromos autók részesedése az összes autóeladásból térségenként nagyon eltérő: az Egyesült Államokban körülbelül minden kilencedik jármű elektromos, Európában minden negyedik, Kínában pedig már csaknem a fele ilyen.

Az IEA rámutatott arra, hogy Európában az elektromos autóeladások növekedését visszafogják a személyautó-eladások általánosan gyenge kilátásai, továbbá a támogatások fokozatos megszüntetése egyes országokban. A jelentés összeállítói szerint a hagyományos járművekhez viszonyított megfizethetőség továbbra is kulcsfontosságú az elektromosautó-ágazat terjeszkedése szempontjából, miután az árak térségenként komoly eltéréseket mutatnak. Európában és az Egyesült Államokban a belső égésű autók továbbra is megfizethetőbbek, mint az elektromos autók, miközben Kínában a tavaly eladott elektromos autók közel kétharmada olcsóbb volt, mint a hagyományos autók.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az elektromos autók összességében egyre olcsóbbak részben az akkumulátorok árának csökkenése és a gyártók között fokozódó verseny hatására. Az IEA hangsúlyozta, hogy komoly kihívást jelent a növekvő igények mellett a szükséges töltési infrastruktúra kiépítése, mivel 2035-ig hatszorosára kellene bővíteni a töltőhálózatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem