20 °C Budapest
Hungarian forint banknotes on a table

Küszöbön az újabb forintösszeomlás? Egyre valószínűbb, hogy elkerülhetetlen a 400-as euró

2024. március 18. 13:00

Elkerülhetetlennek látszik, hogy a forint árfolyama ismét elérje a 400 forintos szintet az euróval szemben - ezt mondta a Pénzcentrum kérdésére Virovácz Péter, mikor az elmúlt hetek kilengései után megkérdeztük, meddig gyengülhet még a forint. Hornyák József pedig úgy látja, hogy a magyar jegybanknak talán egyszer a kamatvágási tempó leállításán is komolyan el kell gondolkodnia annak érdekében, hogy fékezni lehessen az árfolyam bezuhanását. De milyen tényezők veszélyeztetik még a forintot?

Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben. Ma reggel hét órakor az eurót 392,80 forinton jegyezték a péntek esti 392,83 forint után, a dollár jegyzése 360,76 forintra csökkent 360,85-ről, a svájci franké pedig 408,39-re emelkedett 408,08 forintról - erről ma lapunk is beszámolt.

A forint tehát, bár álmosan kezdte a hosszú hétvége utáni első reggelt, egyelőre tartja a 400 alatti szintet az elmúlt hetek komoly kilengései után. Azonban Damoklész kardjaként fenyeget továbbra is ez a lélektani határ, és a Pénzcentrumnak nyilatkozó elemzők inkább pesszimista választ adtak arra a kérdésre, hogy eléri-e ezt a szintet a forint. Van-e még visszaút, és gyorsan visszajöhet-e majd a forint a 400-as szintről, ha azt tényleg elkerülhetetlenül átlépi?

Valószínűleg elkerülhetetlen a 400 forintos euró

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a Pénzcentrum kérdésére azt mondta, súlyos veszélyek fenyegetik a magyar devizát, és kevés az esély arra is, hogy ha eléri a forint a 400-as euroszintet, akkor gyorsan vissza tudjon majd kapaszkodni.

Jelenleg komoly esélyt látok arra, hogy 400 fölé bizony felmehet az euró árfolyama a forinttal szemben. Úgy állunk, hogy egyrészt a magyar gazdaság rosszul kezdte a 2024-es évet, és minden rossz hír további kockázatként jelentkezik a forint árfolyamában is. A héten nem csak az amerikai központi bank, a FED, hanem a Bank of Japan és a Bank of England is fontos kamatdöntéseket fog hozni, ez pedig nyilván befolyásolni fogja a piaci folyamatokat is. Ha pedig valóban elérjük a 400-as szintet, akkor sajnos az a helyzet, hogy középtávon is kevés az esély a 400-as árfolyamszint alá való visszakapaszkodásra

- mondta lapunknak az elemző. Kitért arra is, hogy nem egyedül a magyar gazdaság teljesítménye, hanem a világpiaci folyamatok is arra tartanak, ami inkább az árfolyam emelkedését valószínűsítik.

Látni kell azt, hogy egyrészt bár most kevesebb hír van a jegybanktörvény kapcsán, de az ezzel kapcsolatos viták távolról sem múltak el, legfeljebb most a szőnyeg alá lett söpörve. Bármikor elővehetik újra, és hiába ad majd a jegybank vagy maga a kormányzat megnyugtató választ, a piacok mondhatják majd erre, hogy persze, de ilyet már hallottunk, és inkább felmegy az árfolyam 400-ra mint további csökkenést mutatna. Emellett csütörtökön dőlt el, hogy az Európai Bíróságon mégis lesz per Magyarország ellen, ez sem tesz jó - illetve maga a világpiac is nyugtalankodik, hiszen két olyan ukrán neongáz-előállítót is bombatalálat ért nemrég, ahol a világ chipgyártásához szükséges anyagok felét állítják elő összesen. Ez pedig chiphiányhoz vezethet, ez is egy indikátora lehet a forintárfolyam emelkedésének

- tette még hozzá Virovácz Péter.

Komoly veszély jöhet kívülről

Hornyák József, a Portfolio elemzője azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy a FED e heti kamatdöntő ülése valóban komoly súllyal esik latba, csak itt persze a dollár erősödését kell figyelni.

A Fed döntéseit mindig kiemelt figyelem övezi. Egyelőre nem várható, hogy a Fed változtatna az irányadó kamaton, de a befektetők árgus szemmel figyelik, hogy Jerome Powell elnök tesz-e utalást a kamatszint csökkentésére. Ha a Fed-elnök a vártnál szigorúbb hangot üt meg, az erősítheti a dollárt és gyengítheti a forintot. Sokan azonban arra számítanak, hogy a Fed igyekszik felkészíteni a piacot a kamatok nyári csökkentésére, ami növelheti a kockázatvállalási kedvet a felzárkózó térségben

- mondta kérdésünkre Hornyák József. Arra is kitért, hogy valóban nem tett jót a forint árfolyamának a kormány és a jegybank közötti éles vita a jegybanktörvény módosításáról, ráadásul a kamatvágási tempó gyorsulása is veszélyt jelent a forintra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A következő időszakban fontos kérdés lesz, hogy érkeznek-e olyan hírek a magyar gazdaság felől, amelyek óvatosságra intik a befektetőket. Az elmúlt hetekben a kamatvágási tempó gyorsítása, a gazdaság gyengélkedése és a költségvetés romló helyzete nem segített a forintnak, ahogyan az sem, hogy a kormány és a jegybank között fokozódott a feszültség. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a kabinet már látja, hogy a feszültség éleződése a forintot is kedvezőtlenül érinti, miután újragondolhatják a jegybanktörvény módosítását

- mondta erről.

Meg kell állítani a kamatvágás tempóját?

Hornyák József azt is hozzátette, hogy bár a kamatvágás szükségszerű az infláció lecsendesedése közepette, a jegybanknak most nagyon sok tényezőt figyelembe kell vennie annak érdekében, hogy az ne menjen a forintárfolyam kárára.

A legfontosabb tényező valószínűleg továbbra is a külső környezet támogató erejének, vagyis a tőkepiacok kockázatvállaló hangulatának alakulása lesz. Ez ugyanis alapvetően határozza meg, hogy az MNB kamatcsökkentési lépéseit és kamatpályát érintő iránymutatásait miként fogadják a befektetők. A februári 100 bázispontos vágás (a korábbi 75 helyett) még úgy is felerősítette a forint ingadozását, hogy a jegybank közölte, hogy csak átmeneti a gyorsítás. A múlt hónapban látott 100 bázispontos kamatvágási tempó folytatása tehát gyengítheti a forintot. Miután a Fed és az EKB még hónapokra van az első kamatvágástól, így a forint kamatelőnye a kamatvágási tempó gyorsítása miatt jelentősen olvad. A forint viszonylagos stabilitásához szükség van az óvatos jegybanki megközelítésre, és arra, hogy a jegybank elhitesse a piaccal, hogy nyárra nem lesz 6-7%-nál alacsonyabb a kamatszint. Miután ez már csak mérséklet kamatelőny lesz a Fed és az EKB kamatszintjéhez képest – akik csak később kezdik a vágást –, így a forint jelentősebb ingadozást mutathat, ahogy csökken a hazai kamat. Ha a hazai 6-7%-os kamat mellé 4% feletti infláció párosul, akkor könnyen belátható, hogy a 4,5%-os eurózónás kamathoz és 2%-hoz közeli inflációhoz képest már nem igazán magasabb a hazai reálkamat. Ez pedig könnyen lehet, hogy már a tavaszi hónapokban izzasztó napokat okozhat a forint számára, ami a 400 feletti euró/forint tartomány elérését okozhatja. Ha ilyen helyzet áll elő, akkor az MNB-nek akár a kamatvágási ciklus megállítását is meg kell fontolnia

- mondta Hornyák József. Kérdésünkre elmondta még azt is, hogy amennyiben a forint árfolyama valóban felmegy a 400 feletti szintre, akkor az bizony a boltok áraiban is megjelenhet - amire nem is olyan régen láthattunk példát.

Ha újra jelentősebb mértékben gyengülne a forint, akkor az felerősítené az inflációs problémákat. Azt már 2022-ben láttuk, hogy a forint jelentős esése milyen gyorsan jelenik meg a fogyasztói árakban, és valószínűleg az idei évben sem lenne másképp, hiszen a belső kereslet a következő hónapokban erősödni fog, ahogy a bérek emelkednek

- tette hozzá a Portfolio elemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem