21 °C Budapest
Cibakháza, 2014. augusztus 1.Holló László, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetõje bimbós állapotú parlagfüvet tart a kezében egy 1300 négyzetméteres telken Cibakházán 2014. augusztus 1-jén. Jász-Nagykun-Szolnok megyében szakhatóságként a kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága idén elõször ezen a zártkerti területen rendelte el a bimbós állapotú, allergén gyomnövény kényszerkaszálását.MTI Fotó: Bugány János

Itt a bírságszezon: sokkoló csekket kaphat ezért 2024-ben akinek kertes háza, telke van

2024. március 19. 10:02

Jelentősen emelkedett a parlagfű miatt kiszabott növényvédelmi bírságok száma és összege is 2023-ban a korábbi évekhez képest. Különösen a belterületeken, ahol összesen 94 esetben szabtak ki büntetést - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Nébih. Mint kiderült, tavaly a legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt, összesen több mint 4 millió forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai. A szakértők szerint a tavalyi időjárás kedvezett a gyomnövénynek, idén viszont egy esetleges tavaszi lehűlés, vagy a kevés csapadék még gátat vethet neki.

2023-ban összesen 94 esetben, 125 000 négyzetméternyi belterületet érintően szabtak ki növényvédelmi bírságot a megyei kormányhivatalok a parlagfű elburjánzása miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Pénzcentrum kérdésére. Mint megtudtuk, ezeknek a bírságoknak az összege 4 122 000 forint volt, és a legmagasabb, egyösszegben kiszabott büntetés 750 ezer forint volt annak a szabálysértőnek, aki nem gondoskodott a parlagfűirtásról a tulajdonában álló területen.

Megkeresésünkre a Nébih elárulta, külterületeket érintően tavaly 1845 bírsághatározat született, összesen 2685 hektárnyi területet érintően. Ezek esetében a kiszabott összes büntetés 94 752 000 forint volt 2023-ban. Az elmúlt parlagfűszezonban a legnagyobb, kormányhivatalok által parlagfű miatt kirótt büntetés 3 750 000 forint volt.

A bírságolási tendencia emelkedik: 2022-ben még összesen 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt, összesen 2 627 000 forintot fizettek az ingatlantulajdonosok. 2021-ben még csak 27 esetben büntettek belterületen az elszaporodó parlagfű okén, összességében akkor 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki az ingatlanok tulajdonosai között.

Imádta a parlagfű a tavalyi időjárást

Mint a hatóságtól megtudtuk, hazánkban a parlagfű elterjedése és megjelenése nem egy állandó értéket mutat, hanem a terület hasznosításától, továbbá az adott év időjárásától függően térben és időben dinamikusan változó. Hozzátették, az olyan területeken, ahol már több éve zárt növénytakaró van, nem okoz gondot a parlagfű, mivel az évelő domináns fajok nem engednek neki teret.

2023-ban a több hullámban érkező csapadék, valamint a meleg időjárás kedvező feltételeket teremtett a parlagfű csírázásához és fejlődéséhez. Tekintettel arra, hogy a területek erős parlagfű-fertőzöttséget mutattak, a korábbiakhoz képest több alkalommal volt szükség a parlagfű elleni védekezésre

- emlékezett vissza a Nébih, amely szerint ezzel párhuzamosan 2023-ban tovább nőtt a bejelentett parlagfüves területek nagysága, különösen a belterületeket érintően. Mindez abból következik, hogy immár a lakosság is egyre sűrűbben használja a hatóság Parlagfű Bejelentő Rendszerét.

A 2024-es évre vonatkozóan a szakemberek arra számítanak, hogy a korai felmelegedés hatására a talaj hőmérséklete is hamar emelkedésnek indul, ami beindítja a talajban lévő magok csírázását. Ugyanakkor a csapadék mennyisége és egy esetlegesen bekövetkező tavaszi lehűlés is meghatározó lehet. Az alacsony tavaszi hőmérséklet nem kedvez a parlagfű kezdeti növekedésének, fejlődésének, ha pedig nincs tavaszi csapadék, száraz a talaj, a magok nem képesek kikelni.

Emellett fontos kiemelni, hogy a parlagfű elsősorban a frissen bolygatott területeken fordul elő, vagyis a növények tömeges kelésére a mezőgazdasági területeken hamarosan beinduló agrotechnikai munkálatokat követően lehet számítani. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy virágbimbós fejlettségű parlagfű június előtt nem figyelhető meg, a június elején előforduló virágbimbós egyedek jellemzően a parlagfű hazánkban ritkább, korán virágzó változatához (Ambrosia artemisiifolia var. artemisiifolia) tartoznak

- tették hozzá. A Nébih szerint tömeges virágzásra idén is augusztusban számíthatunk, de kiemelték: "a földhasználóknak nem szabad késlekedniük a védekezéssel, még a virágbimbók kialakulása előtt kötelesek védekezni a parlagfű ellen, melyet jellemzően júniusban el kell kezdeniük."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milliós büntetés lehet a vége

A parlagfű, amely nem számít őshonos fajnak Magyarországon, az 1940-es évek közepétől kezdett el gyorsan elterjedni, főként a gabonafélék szállítási útvonalain. Mára az ország minden részén jelen van, legyen szó mezőgazdasági vagy műveltetlen területekről, illetve elhagyatott földekről, gondozatlan kertekről. Az allergiások száma is növekedett a parlagfű terjedésével együtt, így ma már százezrek szenvednek a növény pollenje okozta tünetektől.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szerint a földhasználóknak kötelező megakadályozniuk a parlagfű virágzását ingatlanjaikon, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartaniuk kell.

Ha valaki nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének, növényvédelmi bírságot szabnak ki rá, amelynek összege a fertőzött terület nagyságától és a parlagfűvel való borítottság mértékétől függően

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Ha a földhasználó három éven belül ismételten nem tesz eleget kötelezettségének, a bírságot másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás során keletkezett költségeket, valamint a közérdekű védekezés költségeit is a földhasználónak kell állnia.

Címlapkép: Bugány János, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm