23 °C Budapest
Man car factory or service worker assembles car electrical equipment and car doors

Sokkoló bejelentést tett a Nissan feje: óriási a galiba, nagyon súlyos döntést kellett meghozniuk

2024. április 19. 17:17

A Nissan Motor jelentős, 14,5%-os csökkentéssel módosította éves működési nyereség-előrejelzését, elsősorban az elmaradó járműeladások és több más tényezőt, köztük a verseny erősödését az amerikai piacon, egy japán földrengést és a Vörös-tengeri hajózási zavarokat jelölték meg masszív problémának - számolt be a Reuters.

A Nissan Motor jelentős mértékben, 14,5%-kal csökkentette éves működési eredményre vonatkozó előrejelzését, ami a járműeladások vártnál alacsonyabb szintje és egyéb tényezők miatt szükségessé vált. A japán autógyártó óriás most 530 milliárd jen (3,43 milliárd dollár) működési nyereséget várnak az előzőleg becsült 620 milliárd jen helyett a márciusban zárult pénzügyi évben. A nettó nyereség előrejelzést is csökkentették, 390 milliárd jenről 370 milliárd jenre.

A cég arra számít, hogy éves járműeladásai 3,44 millió darabra esnek vissza, ami két hónappal korábban még 3,55 millió darabos becslés volt. E csökkenés egyik fő oka a kínai piacon tapasztalt gyengülés. Makoto Uchida vezérigazgató kiemelte többek között az amerikai piaci verseny éleződését, a japán Noto-félszigeten bekövetkezett újévi földrengést és a Vörös-tengeren történt hajózási problémákat, mint az eladásokra negatívan ható tényezőket.

Az eladásokat tovább rontotta az amerikai piacon megfigyelhető erős kereslet a hibrid járművek iránt, amely inkább a rivális Toyota javát szolgálta. Uchida szerint a nyereségprognózis csökkentése részben annak köszönhető, hogy a Nissan anyagi támogatást nyújtott beszállítóinak azután, hogy világossá vált: nehézségekbe ütközik néhány modell értékesítési céljainak elérése.

Uchida hangsúlyozta, hogy ez a támogatás nem áll kapcsolatban a japán tisztességes kereskedelemmel foglalkozó felügyelet által kiemelt problémákkal. A felügyelet korábban rámutatott arra, hogy a Nissan mintegy két év alatt nagyjából 3 milliárd jennel kevesebbet fizetett ki 36 beszállítójának. Annak ellenére, hogy az új működési eredmény előrejelzés jelentős csökkenést mutat az eredetihez képest, még mindig 40%-kal magasabb lenne az előző pénzügyi évben elért 377 milliárd jenes nyereségnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem