20 °C Budapest
car crash accident on street, damaged automobiles after collision in city

Rengeteg áldozatot szedtek az ország halálútjai: óvatosan errefelé, rengeteg a baleset

2024. március 14. 13:02

A 2023-as év negyedik negyedévében a közúti közlekedési balesetek száma 4,5%-kal növekedett, míg a balesetek során megsérült vagy életüket vesztett személyek száma 2,7%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban 3749 baleset történt, amelyek során 5003 személy sérült meg, ebből 145 halálos kimenetelű volt. Az ittas vezetők által okozott balesetek száma 13%-kal csökkent. Az év folyamán összesen 14 452 baleset regisztráltak, ami 2%-kal kevesebb, mint a 2022-es évben volt, és a balesetek következtében elhunyt vagy megsérült személyek száma is 4,3%-kal csökkent. Kiderült, az ittas vezetés mellett az év utolsó negyedében leginkább a figyelmetlenségek vezettek balesetekhez.

A halálos kimenetelű balesetek száma emelkedett a 2023-as év negyedik negyedévében, 4,5%-kal több baleset történt, mint a megelőző év hasonló időszakában - derült ki a KSH adataiból. A balesetek száma minden hónapban növekedett: októberben 7,8%, novemberben 1,4%, decemberben pedig 3,8%-kal. A halálos kimenetelű balesetek száma 3,1%-kal, a könnyű sérüléseké 7,8%-kal nőtt, míg a súlyos sérüléseké 2,6%-kal csökkent.

A negyedév során 5003 személy sérült meg vagy halt meg, ami 2,7%-kal több, mint az előző évben. A balesetek során 145 személy vesztette életét, ami 2,8%-kal több, 1220 személy szenvedett súlyos, 3638 személy könnyű sérülést, ez utóbbiak száma 4,8%-kal nőtt.

Az előzetes adatok szerint 2023-ban 14 452 személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, amelyekben 19 220 személy sérült meg vagy halt meg. A balesetek száma 2,0%-kal, az elhunyt és megsérült személyeké 4,3%-kal csökkent az előző évhez képest. A halálos kimenetelű balesetekben a legnagyobb számban 65 év feletti férfiak hunytak el (26-an), a második legnépesebb csoport az 51-60 éves férfiaké (17 fő).

A negyedévben a balesetek 93%-áért a járművezetők voltak felelősek, a leggyakoribb okok a sebesség nem megfelelő alkalmazása (30%), az elsőbbség meg nem adása (29%), és a szabálytalan irányváltás (24%). A balesetek 85%-át személyszállító járművel okozták, a többit teherszállító jármű, egyéb jármű, gyalogos, utas vagy állat okozta. A személygépkocsi-vezetők okozták a legtöbb balesetet, amelyek száma 3,4%-kal nőtt. A motorkerékpárral okozott balesetek száma 59%-kal emelkedett. Az ittasan okozott balesetek száma 13%-kal csökkent.

Érdekes adat, hogy a tavalyi utolsó negyedévben csökkent a gyorshajtás következtében történt halálos balesetek száma, viszont jócskán megszaporodott azon tragédiák száma, amelyek szabálytalan irányváltás, haladás, kanyarodás miatt történtek. Emellett a KSH szerint nőtt az elsőbbség meg nem adása és a szabálytalan előzés miatt történt halálos esetek száma is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az autópályákon 12%-kal kevesebb baleset történt, összesen 114, ebből 6 volt halálos. A száz kilométernél hosszabb autópályákon száz kilométerre átlagosan 10 baleset jutott, a legtöbb az M1-esen, a legkevesebb az M7-esen történt.

Budapesten 755 balesetet regisztráltak, Pest vármegyében a legtöbb (410), míg Nógrád vármegyében a legkevesebb (66). Az ezer kilométerre jutó balesetek száma is a fővárosban volt a legmagasabb (142).

Ezt követi Komárom-Esztergom 24 esettel, majd Győr-Moson-Sopron 21 darabbal. A legkevesebb baleset 1000 kilométeren Somogy megyében volt, mindössze 8 darab.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem