18 °C Budapest
Beer bottles for home-brewed beer.

Ne kockáztasd a jogosítványod: mennyi idő után lehet volán mögé ülni egy doboz sör, pohár bor után?

2024. február 17. 16:15

Az alkohol a leggyakoribb drog, amelyet a közúti közlekedésben résztvevők fogyasztanak. Az ittas sofőrök nemcsak saját magukat, hanem másokat is veszélyeztetnek, ráadásul Magyarországon bűncselekmény az ittas vezetés. Ha valakit elkapnak, jó időre búcsúzhat a jogsitól, és csak nagyon nehezen kaphatja azt vissza. Mutatjuk, mennyi idő alatt bomlik le a szervezetben egy doboz sör, egy pohár bor és fél deci pálinka.

Az alkohol a leggyakoribb drog, amelyet a közúti közlekedésben résztvevők fogyasztanak. Az alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőrök nemcsak saját magukat, hanem másokat is veszélyeztetnek. Az alkohol hatására csökken a reakcióidő, romlik a látás, csökken a koncentráció, a koordináció és az ítélőképesség. Mindez növeli a balesetek kockázatát, különösen a sötétben, a rossz időben, nagy forgalomban vagy a kanyargós utakon - hívta fel a figyelmet legújabb blogbejegyzésében a német autóklub. Az alkohol testünkre gyakorolt hatása nemcsak a véralkoholszinttől, hanem több tényezőtől is függ, például a testsúlytól, a nemtől, a korábbi étkezéstől, a fáradtságtól, a stressztől, a gyógyszerektől vagy a betegségektől.

És alkohol lebomlása a szervezetben szintén egyénenként változhat, szintén függ a testsúlytól, a nemtől, az étkezéstől, vagy például betegségektől. A szakértők szerint átlagosan a szervezet 1 óra alatt 10 testsúly kilogrammonként képes 1 gramm tiszta alkohol lebontására. Például egy 80 kilogrammos férfi szervezete óránként 8 grammnyi alkohol lebontására képes.

Mindez közérthetőbben levezetve úgy néz ki, hogy a 80 kilós férfi esetében

  • egy sör általában 4-5 százalék alkoholt tartalmaz, ami 0,5 literes kiszerelésben kb. 20 gramm tiszta alkoholt jelent.
  • Így pedig egy doboz sör elfogyasztása után körülbelül 2,5 óra kellhet ahhoz, hogy a véralkoholszintünk 0 legyen.
  • Egy pohár (2 dl) 10%-os bor szintén nagyjából 20 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, amit ugyanennyi idő alatt bonthat le a szervezet.
  • Fél deci 40%-os pálinka 15,8 gramm tiszta alkoholt tartalmaz,
  • tehát körülbelül 2 óra alatt bomlik le a szervezetben.

De nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez csak egy átlagos érték, ami egyéntől függően változhat, nem éri meg kockáztatni! A legbiztosabb, ha beszerzel egy szondát, amivel tesztelheted magad, mielőtt volán mögé ülsz.

Nem csak törvénysértő, veszélyes is!

Az ADAC is kiemeli, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőrök nemcsak a törvényt sértik, hanem a biztosítási védelmet is elveszíthetik. Ha alkoholos befolyásoltság miatt balesetet okoznak, a biztosító társaság megtagadhatja a kár megtérítését, vagy visszakövetelheti a kifizetett összeget. Emellett a biztosító társaság emelheti a biztosítási díjat, vagy felmondhatja a szerződést. Az ilyen helyzeteket a legegyszerűbben úgy lehet elkerülni, ha egyáltalán nem iszol alkoholt, ha tudod, hogy vezetned kell.

Az alkohol a volánnál nemcsak jogi, hanem erkölcsi kérdés is. Ha alkoholt fogyasztasz, és vezetsz, akkor felelőtlenül viselkedsz, veszélyezteted magad és mások életét. Gondolj arra, hogy egy baleset nemcsak anyagi, hanem emberi károkat is okozhat, amelyeket nem lehet visszacsinálni. Légy felelős, és ne igyál, ha vezetsz!

- húzta alá a német autóklub.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ítthon bűncselekménynek számít

Magyarországon a hatályos Btk. szerint az ittas vezetés esetében az elfogyasztott ital mennyiségének függvényében vagy szabálysértésként, illetve közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegésként vagy bűncselekményként szankcionálják.

Viszont 0,1 alatti lég, és 0,2 alatti véralkohol szintnél nem bizonyítható az alkoholfogyasztás, nem is büntet érte a rendőr, mert hiába a záró tolerancia, a szervezetünk magától is előállíthat olyan vegyületeket, amitől bejelez a szonda - például, ha aszalt vagy érett gyümölcsöt eszünk.

A törvény alapesetben kétévi szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi ittas vezetés esetén, gyakori büntetés az akár több százezres pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás, de emellett a bűncselekmény miatt közlekedési büntetőpontokat is kap a jogsijába az elkövető - számszerint 11-et. Ha pedig az ittas személy balesetet okoz, akkor súlyos büntetésre számíthat:

  • három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,
  • egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
  • két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
  • öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

Ráadásul abba is érdemes belegondolni, hogy ha valakinek 6 hónapnál hosszabb időre veszik el a jogsiját, akkor ennek lejártával sem kapja vissza azt automatikusan az ember, el kell végezni egy kötelező utánképzést. Ennek során elméleti és gyakorlati vizsgát kell tennie, és ha nem sikerül, akkor pótvizsgáznia kell - természetesen minden felmerülő költséget a terheltnek kell állni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem