18 °C Budapest
inflation

Hihetetlen árzuhanás a magyar benzinkutakon: erre számíthatnak az autósok márciusban

2023. február 28. 16:02

Bár egy hónapja csökkennek az üzemanyagárak Magyarországon, de még mindig nálunk a legdrágább a benzin a régióban az átlagárak szerint. A gázolaj tekintetében csak Ausztriában magasabbak az átlagárak, mint itthon. A szakember szerint márciusban stabilizálódhat az árszint, annak kevés az esélye, hogy 600 forintos lélektani határ alá kússzon a benzin és a gázolaj ára.

Bár jó ideje csökkennek a hazai üzemanyagárak, még mindig Magyarországon a legdrágább tankolni a Cargopedia adatai szerint. A legutóbb egy hete frissített táblázat alapján akkor itthon 1,628 euró volt egy liter benzin, míg az adatbázis szerint Ausztriában és Csehországban 1,6 euró volt a benzin literje, Szlovákiában 1,581, a többi környező országban pedig jóval kevesebb.

Ha valaki a keleti határnál él, Romániában már 1,346 euróért is tankolhat egy liter benzint, és Szlovéniában sem sokkal drágább, 1,363 euró egy liter. Eközben Izlandon és Norvégiában még 2 euró felett van a literár, de Dániában, Finnországban és Görögországban is közel ennyit fizethetnek az autósok.

A dízel esetében már van okunk örülni legalább annak, hogy Ausztriában átlagosan egy picivel drágább, mint nálunk. Magyarországon az adatbázis szerint 1,665 euró per liter volt az átlagár, míg a nyugati szomszédban 1,682. Viszont a rangsorban következő szomszédos országokban, Horvátországban és Szlovákiában már bő 10 eurócenttel (kb. 38 forinttal) olcsóbb a gázolaj, mint nálunk. Romániában pedig átszámolva 1,5 euró volt az átlagár, ahogy kerekítve Szlovéniában is.

Magyarul, ha síelni indulnánk valamelyik szomszédos országba, benzines autóval még mindig jobban jöhetünk ki, ha kint tankolunk valamilyen diszkont kúton. A gázolajnál hasonló a helyzet, kivéve, ha Ausztria felé vesszük az irányt, akkor érdemes lehet a határ közelében keresni egy olcsó benzinkutat.

Bezuhant a dízelár, erre számíthatunk márciusban

Valóságos zuhanórepülésbe kezdtek az árak februárban a magyar kutakon: elsején még 627 forintba került átlagosan egy liter benzin, 690 forintba pedig egy liter gázolaj. Ehhez képest szerdától, azaz március elsejétől a 95-ös benzin átlagára 607 forint lesz a kutakon, a gázolaj pedig átlagosan 618 forint lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek kapcsán Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője arról beszélt, hogy az ellátás immáron problémamentes, a kutakon minden üzemanyagtípusból korlátlan mennyiség áll rendelkezésre.

Ugyan volt némi félelem, hogy az uniós szankciók február 5-i bevezetésével gázolajhiány lép fel, ez azonban nem történt meg, és a várakozásokkal ellentétben áremelkedést sem generált a döntés

- magyarázta a Borsnak a szakember. A tetemes árcsökkenés mögött pedig az áll, hogy az olaj világpiaci ára viszonylag stagnál, miközben a forint erősödött. Február 24-én a legolcsóbb benzint Magyarországon egy tatai kúton lehetett kapni, 573 forintért literenként, a dízel pedig egy kalocsai töltőállomáson került a legkevesebbe, 563 forintba - sorolta.

Bujdos Eszter szerint márciusban a 610-615 forintos átlagárak állandósulhatnak a magyar kutakon, plusz-mínusz 20 forintos határig. Amennyiben a forint tovább tudna erősödni a dollárral szemben, vagy az olajárak folytatják a csökkenést, akkor 600 forint alá is mehet az átlagár, de erre szerinte kevés az esély.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem