Kids helping to pack the family car for road trip. vacation Sunny summer day in Italy.Nikon D850

Milliókat bukhatnak, akik igényelték ezt a családtámogatást: elég egy apró hiba is

2023. január 17. 08:34
Frissítve: 2023. január 17. 14:22

Egyre több olyan történetet hallani, ahol egy apróbb tartozás miatt vissza kellett fizetniük az érintetteknek a 2,5 millió forintos összeget, amit a nagycsaládos autótámogatás jogán vettek föl. Ennek oka az, hogy a köztartozásokra vonatkozó jogszabályt utólag megváltoztatták – írja a Telex.

Nem Péter az egyetlen, akit a közelmúltban felszólítottak arra, hogy 15 napon belül fizesse vissza a több mint másfél évvel korábban, négy gyereke után, nagycsaládosként felvett autóvásárlási támogatást, ami a kamatokkal együtt 2,5 millió forintra rúg. Ennek oka az, hogy amikor Péter 2021-ben felvette a támogatást nem tudta, hogy van egy 100 ezer forintos tartozása a NAV felé.

A feltételek közt azonban ott volt a tartozásmentesség is, és mint írja a Magyar Államkincstér a felszólításban, a kérelem benyújtásával Péter büntetőjogi felelősséget vállalt arra, hogy az abban szereplő információk valósak. A kormányrendeletben meghirdetett autóvásárlási lehetőséget nagyon szigorú feltételekhez kötötték, és még azt is ellenőrizték, hogy ki mikor használja az autót. a tavalyi év végéig tartó akció pedig nemcsak a magyar auutópiacot pörgette föl, de sokak számára az egyetlen lehetőség volt, hogy autót tudjanak venni.

Péteréknek pedig az egyetlen lehetősége, hogy visszafizessék a tartozást az, ha eladják az autójukat. Ami viszont nem merülhet fel, mert a másik, több mint 20 éves autóban nem fér el a család. Mint kiderült a Telex olvasójának valóban volt tartozása az igénylés időpontjában, azonban azt már rég rendezte. A lap szerint a probléma itt az, hogy az ellenőrzésre vonatkozó kormányrendelet-módosítás csak 2021. szeptemberében lépett életbe, így azok a családok kerültek bajba, akik Péterékhez hasonlóan a szabályozás előtt nyújtották be az igénylést. Amit most visszamenőleg kér rajtuk számon a MÁK.

Frissítés - A Magyar Államkinscstár közleményt adott ki a hírrel kapcsolatban, ezt lentebb változtatás nélkül közöljük

A Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatásáról ma megjelent sajtócikkekkel ellentétben a Magyar Államkincstár a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben. A program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatta a kormány, ebből mindösszesen 65 esetben (0,002%-ban) volt szükség a támogatás visszafizetésére szabálytalanságok vagy köztartozások miatt. Amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba  vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, a Kincstár felülvizsgálja a visszafizetési kötelezettséget. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2021. szeptember 28-ig hatályos rendelkezés alapján akkor jogosult támogatásra a nagycsaládos, ha az adóhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása. Ez alapján nem a támogatás megítélésekor  kellett fennállnia a köztartozás mentességnek, hanem már az igénybenyújtás napján. A köztartozás mentességről az ügyfélnek a kérelem benyújtásakor kellett nyilatkoznia, és arról is, hogy az általa közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Amennyiben ebben valaki bizonytalan, akkor erről a NAV-nál lehet minden esetben tájékozódni.

Amennyiben valaki úgy kap támogatást, hogy a nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak, az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd azt visszafizetni. Fontos azonban, hogy erre kizárólag akkor kerül sor, ha valaki a tartozását a felszólítás után sem rendezi. Erre a Kincstár a felhívás kézhezvételétől számított 14 napos határidőt biztosít.

A Kincstár 2022. december 31-ig 28.098 támogatással megvásárolt nagycsaládos személygépkocsi esetében összesen 70 milliárd forint összegben fizetett ki támogatásokat. Az utólagos ellenőrzés során feltárt  valótlan adatközlés miatti visszafizetésre mindössze 65 esetben volt szükség, ez az igénylések 0,002%-a. A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására irányuló kérelmek feldolgozása és elbírálása, valamint a beérkező szerződések kifizetése folyamatosan történik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm