Hand of man fueling up a vehicle with a yellow gas pump.

Jöhet a 800 forintos benzinár Magyarországon? Komoly néhézségekre számíthatunk februártól

2023. január 13. 14:26

A világ minden részén komoly adóbevételi forrás az üzemanyag, aminek árát nemcsak az előállítás és forgalmazás határozza meg, hanem az adótartalma is. A 650-700 forintos üzemanyagárban 250 forintot is meghaladó adó van - mondta az Ásványolaj Szövetség elnöke.

Február 5-én lép életbe az európai uniós szigorítás, ami szerint nem lehet majd azt a terméket exportálni, amelyiknek az alapanyaga orosz eredetű csővezetéki kőolaj – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az RTL Reggeliben. Ez jelentősen megváltoztatja majd a piaci helyzetet a régióban, mert van olyan finomító, amelyik nagy mennyiségben kizárólag orosz terméket dolgoz fel.

A nagykereskedők keresik az új lehetőségeket: a hazai ellátásnak mintegy 30 százaléka normál piaci körülmények között importból érkezik. További probléma, hogy a Mol szlovákiai finomítójában orosz eredetű olajat is feldolgoznak, ezt elvileg nem lehetne Magyarországra exportálni február 5-től.

Grád Ottó szerint megoldás lehet, ha a százhalombattai és a pozsonyi finomítóban olyan kőolajat is feldolgoznának, ami nem Oroszországból érkezik.

Lehet, hogy ez költségesebb lesz, de a felhasználóknak, vagyis azoknak, akik tankolnak, inkább legyen drágább, mint ne lehessen kapni

- magyarázta. A gázolaj piacán jelentős ellátási nehézség van szerinte: a háború kitörése előtt volt, hogy az európai gázolajnak a 20-25 százalék orosz importból érkezett, ezt keverő komponensként használtak fel. Ha ez a mennyiség kiesik, azt nehéz pótolni és emiatt az ára is emelkedni fog, részben ezért is drágább a dízel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A főtitkár úgy látja, nem fogjuk elérni a 800 forintos üzemanyagárat.

A kőolaj világpiaci jegyzésárában ugyanis stabilitás látható. Ha ez a forintra is igaz lesz, akkor irreális a 800 forintos üzemanyagár

- mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05