34 °C Budapest
Hand of man fueling up a vehicle with a yellow gas pump.

Jöhet a 800 forintos benzinár Magyarországon? Komoly néhézségekre számíthatunk februártól

2023. január 13. 14:26

A világ minden részén komoly adóbevételi forrás az üzemanyag, aminek árát nemcsak az előállítás és forgalmazás határozza meg, hanem az adótartalma is. A 650-700 forintos üzemanyagárban 250 forintot is meghaladó adó van - mondta az Ásványolaj Szövetség elnöke.

Február 5-én lép életbe az európai uniós szigorítás, ami szerint nem lehet majd azt a terméket exportálni, amelyiknek az alapanyaga orosz eredetű csővezetéki kőolaj – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az RTL Reggeliben. Ez jelentősen megváltoztatja majd a piaci helyzetet a régióban, mert van olyan finomító, amelyik nagy mennyiségben kizárólag orosz terméket dolgoz fel.

A nagykereskedők keresik az új lehetőségeket: a hazai ellátásnak mintegy 30 százaléka normál piaci körülmények között importból érkezik. További probléma, hogy a Mol szlovákiai finomítójában orosz eredetű olajat is feldolgoznak, ezt elvileg nem lehetne Magyarországra exportálni február 5-től.

Grád Ottó szerint megoldás lehet, ha a százhalombattai és a pozsonyi finomítóban olyan kőolajat is feldolgoznának, ami nem Oroszországból érkezik.

Lehet, hogy ez költségesebb lesz, de a felhasználóknak, vagyis azoknak, akik tankolnak, inkább legyen drágább, mint ne lehessen kapni

- magyarázta. A gázolaj piacán jelentős ellátási nehézség van szerinte: a háború kitörése előtt volt, hogy az európai gázolajnak a 20-25 százalék orosz importból érkezett, ezt keverő komponensként használtak fel. Ha ez a mennyiség kiesik, azt nehéz pótolni és emiatt az ára is emelkedni fog, részben ezért is drágább a dízel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A főtitkár úgy látja, nem fogjuk elérni a 800 forintos üzemanyagárat.

A kőolaj világpiaci jegyzésárában ugyanis stabilitás látható. Ha ez a forintra is igaz lesz, akkor irreális a 800 forintos üzemanyagár

- mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem