1 °C Budapest
Used cars parked at a public car dealership

Egyre nehezebb helyzetben a magyar autóvásárlók: nagyot nézhet 2023-ban, aki használt kocsit venne

2022. december 22. 16:05

Ne legyenek illúzióink: az autóárak nem fognak a járvány előtti szintre visszasüllyedni - erről beszélt egy német elemzőcég szakértője. Mint kifejtette, a drágulás viszont megállni látszik, de egy magas szinten stagnál. Sőt, vannak olyan autók is, amelyek használtan drágábbak, mint újonnan voltak. Az sem segít a helyzeten, hogy a cégek most ritkábban váltogatják az autóikat.

A használt autók ára már nem csökken a COVID előtti szintre - erről beszélt a Német Autóklubnak (ADAC) Martin Weiss, a Deutsche Automobil Treuhand GmbH autópiaci szakértője. A német piac kiemelkedően fontos Magyarország szempontjából is, hiszen mint korábban kiderült a hazánkba imortált használt autók több mint fele Németországból jön.

A szakember kifejtette, hogy azért szöktek az egekbe az autóárak, mert egyfajta láncreakció ment végig a járvány kitörése után: a gyárak termelést visszafogták vagy leállították az egész világon. Ehhez járult még a chiphiány és az ellátási lánc problémái.

A korábbi években valójában mindig túltermelés volt az autókból. Most azonban alultermeléssel és hosszú várakozási idővel kell számolnunk, amikor új autót rendelünk. Az autóvásárlók így a használtautó-piacon kötöttek ki. Először egy fiatal használt autót keresnek, és ha nem találják meg, akkor valami régebbivel is megelégednek. Így működik a láncreakció, a kínálat egyre szűkösebb, az árak egyre feljebb mennek

- magyarázta Martin Weiss, aki szerint árak tekintetében már elérkezhetett a csúcspont, április óta ugyan magas szinten, de megállt a drágulás. Az árak a keresett járművek esetében is tovább emelkedtek, de nem olyan dinamikusan, mint korábban és a szakértő arra számít, hogy a közeljövőben valamelyest csökkenésnek indulnak az autóárak.

De az egyértelmű, hogy az árak nem csökkennek a COVID előtti szintre. De azt látjuk, hogy a gyártók termelése legalább részben ismét felpörög, már nincs mindenhol chiphiány, a helyzet normalizálódik. E tekintetben arra lehet számítani, hogy az árak valamelyest nyugvópontra kerülnek

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

- értékelte a helyzetet a piaci szakértő, majd hozzátette, hogy azt látni, hogy Németországban is meggondolják már az emberek, hogy mennyi pénzt adnak egy autóért. Ma már sokan keresnek régebbi és ezért olcsóbb modelleket vagy kisebb és ezért olcsóbb autókat - itt kell megjegyezni, hogy ezek jellemzően a hazai import főbb célpontjai is.

A szakértő kifejtette, az is negatív hatással van a piacra, hogy nincsenek például olyan fiatal járművek, amelyeket az autókölcsönző cégek nagy számban dobtak volna a piacra. A cégek inkább tovább használják az autóikat, mert egyelőre hosszú a várólista az újakra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?