12 °C Budapest
Used cars parked at a public car dealership

Egyre nehezebb helyzetben a magyar autóvásárlók: nagyot nézhet 2023-ban, aki használt kocsit venne

2022. december 22. 16:05

Ne legyenek illúzióink: az autóárak nem fognak a járvány előtti szintre visszasüllyedni - erről beszélt egy német elemzőcég szakértője. Mint kifejtette, a drágulás viszont megállni látszik, de egy magas szinten stagnál. Sőt, vannak olyan autók is, amelyek használtan drágábbak, mint újonnan voltak. Az sem segít a helyzeten, hogy a cégek most ritkábban váltogatják az autóikat.

A használt autók ára már nem csökken a COVID előtti szintre - erről beszélt a Német Autóklubnak (ADAC) Martin Weiss, a Deutsche Automobil Treuhand GmbH autópiaci szakértője. A német piac kiemelkedően fontos Magyarország szempontjából is, hiszen mint korábban kiderült a hazánkba imortált használt autók több mint fele Németországból jön.

A szakember kifejtette, hogy azért szöktek az egekbe az autóárak, mert egyfajta láncreakció ment végig a járvány kitörése után: a gyárak termelést visszafogták vagy leállították az egész világon. Ehhez járult még a chiphiány és az ellátási lánc problémái.

A korábbi években valójában mindig túltermelés volt az autókból. Most azonban alultermeléssel és hosszú várakozási idővel kell számolnunk, amikor új autót rendelünk. Az autóvásárlók így a használtautó-piacon kötöttek ki. Először egy fiatal használt autót keresnek, és ha nem találják meg, akkor valami régebbivel is megelégednek. Így működik a láncreakció, a kínálat egyre szűkösebb, az árak egyre feljebb mennek

- magyarázta Martin Weiss, aki szerint árak tekintetében már elérkezhetett a csúcspont, április óta ugyan magas szinten, de megállt a drágulás. Az árak a keresett járművek esetében is tovább emelkedtek, de nem olyan dinamikusan, mint korábban és a szakértő arra számít, hogy a közeljövőben valamelyest csökkenésnek indulnak az autóárak.

De az egyértelmű, hogy az árak nem csökkennek a COVID előtti szintre. De azt látjuk, hogy a gyártók termelése legalább részben ismét felpörög, már nincs mindenhol chiphiány, a helyzet normalizálódik. E tekintetben arra lehet számítani, hogy az árak valamelyest nyugvópontra kerülnek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- értékelte a helyzetet a piaci szakértő, majd hozzátette, hogy azt látni, hogy Németországban is meggondolják már az emberek, hogy mennyi pénzt adnak egy autóért. Ma már sokan keresnek régebbi és ezért olcsóbb modelleket vagy kisebb és ezért olcsóbb autókat - itt kell megjegyezni, hogy ezek jellemzően a hazai import főbb célpontjai is.

A szakértő kifejtette, az is negatív hatással van a piacra, hogy nincsenek például olyan fiatal járművek, amelyeket az autókölcsönző cégek nagy számban dobtak volna a piacra. A cégek inkább tovább használják az autóikat, mert egyelőre hosszú a várólista az újakra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem