17 °C Budapest
New Vehicles For Sale. Line of Cars Awaiting Clients. Dealership Lot. Automotive Industry.

Könnyen megégetheti magát, aki most venne autót: ezekre mindenképpen figyelj, mielőtt döntenél

2022. augusztus 8. 14:31

Egy-egy jó ajánlat villámgyorsan gazdát cserél az autópiacon, így ha szeretnél előnybe kerülni, egyáltalán nem mindegy, hogyan menedzseled a folyamatot. Ha pedig banki forrás is szükséges a vásárláshoz, a fenti mondás halmozottan érvényes. 

Az autók irdatlan drágulása az elkövetkező időszakban sem látszik mérséklődni, így sokaknak lehet szüksége saját megtakarításán felül banki finanszírozási segítségre is. Az időzítés és az előzetes tervezés emiatt fontosabb, mint valaha. 

A Bankmonitor összeszedte, mi mindenre kell figyelni, ha valaki ebben a nehéz időszakban gondolkodik autóvásárláson.

Tájékozódj, tervezz!

Egy autóvásárlás előkészítése hasonló alaposságot kíván, mint amikor új otthonunkat készülünk megvásárolni. 

Először is érdemes a célokat és igényeket alaposan felmérni, hogy kiderüljön, milyen elvárásoknak kell az új autónak megfelelnie, milyen tulajdonságok szolgálnák a használó(k) kényelmét leginkább: 

  • kik, hányan fogják használni a járművet?
  • mekkora méretű utas, illetve csomagtér a megfelelő?
  • hosszú, vagy rövid távú utazásra használnánk az autót?
  • milyen költséggel számolhatunk a vételár és a fenntartás, karbantartás kapcsán?

Ha a pénz jelentősen megköti a kezünket, érdemes a használhatóságra fókuszálni, és minél tovább üzemben tartható autót választani. Ugyanakkor ha az anyagiak nem ütköznek különösebb akadályba, akkor sem érdemes az igényeket jelentősen túlteljesítő típust választani, mert ilyenkor számos extra fölösleges kiadásnak nézhetünk elébe.

Így az anyagi forrást is át kell gondolnunk, hiszen napjainkban egy olcsóbb kategóriájú autó is jelentős kiadás. Ha a régi autó eladása után megmaradt pénz, vagy saját megtakarításaink mellé még további forrás is szükséges, jó előre járjunk utána a finanszírozási lehetőségeknek.

A hirdetési portálok kínálatát is érdemes felütni, hiszen így tájékozódhatunk az aktuális árakról, ugyanakkor amíg még nem tisztázott a finanszírozás, addig nem érdemes továbblépni és megtekinteni a kiválasztott járművet, hiszen a vételárhoz szükséges összeg előteremtése a legjobb autóhitelekkel is napokat vehet igénybe. Ez idő alatt pedig könnyen hoppon maradhatunk, ha elviszik előlünk a kiszemelt autót. 

Természetesen a foglaló megoldhatja ezt a problémát, de ha biztosra akarunk menni, nem érdemes addig lefoglalózni az autót, amíg még nem tudjuk pontosan, hogy egyáltalán kaphatunk-e hitelt, és ha igen, akkor mennyit. Ha valami balul sül el, akkor a foglalót akár el is bukhatjuk.

Kalkulálj!

Autóvásárlásra magánszemélyeknek általában az autóhitel a legkedvezőbb konstrukció, ugyanakkor a lízing lehetőségét is érdemes megismerni, így mindenki a saját élethelyzetének megfelelő finanszírozást választhatja. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az autóhitel tulajdonképpen egy személyi kölcsön konstrukciót takar, amellyel gyorsan és fedezet nélkül juthatunk szabadon felhasználható pénzügyi forráshoz, ami így gond nélkül fordítható autóvásárlásra. 

Ráadásul egy személyi kölcsönhöz jóval egyszerűbb hozzájutni, mint egy szabadon felhasználható jelzáloghitelhez, vagy autólízinghez, illetve a jellemzően 200 000 és 10 millió forint között mozgó hitelösszeg is elég szabadságot adhat, ha autóvásárlás a cél. A szabadság pedig minden autós vágya, ami ma már a financiális lehetőségek közötti független tájékozódásban is megmutatkozik. 

Vásárolj!

A hirdetés alapján, még megtekintés előtt lehetőséged van leellenőrizni néhány fontos adatot, például az eredetiséget, a tulajdonosok számát a rendszám alapján, ez pedig igen fontos lehet, hiszen számtalan olyan hirdetéssel találkozhatsz, ahol megtekintéskor döbbensz rá, hogy az ajánlatban látottak és a valódi tartalom köszönő viszonyban sincs egymással.

A kiszemelt autók megtekintésébe tehát csak akkor vágj bele, ha az anyagi forrás tisztázott és rendelkezésedre áll. Így jelentős előnybe kerülhetsz a nem készpénzes vásárlójelöltekkel szemben és nem kell attól tartanod, hogy mire nálad minden sínen lesz, az álomautót már más lefoglalózta, vagy elvitte.

Ha elindulsz megnézni a járművet érdemes magaddal vinni egy hozzáértő barátot, vagy szakembert, aki fel tudja mérni az autó állapotát. Ha ez nem megoldható, akkor pedig megállapodni a kereskedővel, vagy eladóval, hogy elvihesd egy szerelőhöz, ahol egy gyors felmérés után meg tudják mondani, hogy mennyit kell esetleg a vásárlás után még rákölteni ahhoz, hogy biztonságosan közlekedhess vele.

Mennyi autóhitelt érdemes felvenni?

Mielőtt kapásból rávágnád, hogy annyit, amennyi az új autó vételára, állj meg egy pillanatra és gondold át. A Bankmonitor autóhitel szakértői szerint érdemes a jármű árán felül legalább 500 ezer forinttal kalkulálni, hiszen a vételáron kívül is számítani kell bizonyos költségekre, például átírás, biztosítás.

Az esetleges vásárlás utáni szervízköltségek a hitelösszeget is növelhetik, így a további tartalékok igen hasznosak. Inkább legyen több forrásod egy hiteligényléssel, minthogy egy újabb kölcsönigénylés váljon szükségessé, ugyanis második alkalommal már bonyolultabb lehet a helyzet és sok esetben csak kedvezőtlenebb ajánlatra lehetsz jogosult a jövedelem terhelhetősége miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?