4 °C Budapest
Close-up of car european license plate. Automobile from eu. Macro shot of registration number from european union. Small stars placed in circle. Vehicle and transport concept cimlapi

Új rendszámok jelentek meg a magyar utakon: júliustól leszámolnak a mostani rendszerrel

2021. november 9. 10:03

Elkezdődött a "T" betűs rendszámok kiadása, ez lesz az utolsó, a hárombetűs kombinációból. 2022. július 1-jétől jön Magyarországon az új rendszámformátum, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja.

Egy hazai fórumon jelent meg az első fotó, amelyen a hazánkban használatos legfrissebb rendszám látható: a “TAC” betűkombinációval kezdődő rendszámot már kiadták eszerint, holott az okmányirodákban állítólag még van raktáron az “SZ” betűvel kezdődő rendszámokból – írja a vezess.hu.

Ebben a formátumban más kezdőbetű már nem is lesz, mert a többi betű foglalt a T után:

  • Ua motorkerékpárok,
  • az X az utánfutók,
  • a Z az exportra kerülő járművek
  • számára van fenntartva.

2022. július 1-jétől jön Magyarországon az új rendszámformátum, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja. Az új rendszámon látható lesz az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 ötágú sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere.

Az új formátum a latin abc szerinti két betűvel fog kezdődni (kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációk), ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A taxik rendszáma egységesen TX betűkkel kezdődik majd, az ideiglenes rendszámok pedig I betűs jelzéssel fognak indulni. A veterán autóknál marad a jelenlegi OT-jelzés a karaktersor elején, míg a rendőrkocsik RA, a honvédségi járművek HA, a mentőautók MA, az adóhivatal NA, a büntetés-végrehajtás pedig BA kezdőbetűs rendszámtáblákat kap majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?