Handholds Fuel nozzle to add fuel in the car at the gas station. Close up of fuel monitoring system refueling petroleum to the vehicle at the gas station. cimlapi

Újabb sokkoló drágulás jöhet a magyar kutakon: a gyenge forint áll a hátterében

2021. november 6. 17:04

A héten ugyan stagnáltak az árak a kutakon, a gyenge forint miatt viszont hamarosan újabb emelés várhat a magyar autósokra.

A héten ugyan stagnáltak, az elmúlt hetekben olyan szintre emelkedtek Magyarországon az üzemanyagárak, hogy azok már számos autósnál átlépték a lélektani határt. A legutóbbi árváltozás értelmében a benzin literenként átlagára 506, a gázolajé pedig 517 forintra drágult.

Mégis annyira gyenge a forint, hogy előbb-utóbb emelni kell az üzemanyagok jövedéki adóját – írja a Napi.hu. Az Európai Unió 2003-as rendelete ugyanis mind a benzin, mind a gázolaj esetében előír egy euróban meghatározott minimumszintet a jövedéki adóra: ez a benzin esetében 359 euró ezer literenként, a gázolajnál pedig 330 euró.

A helyzet addig volt kielégítő, amíg az euró árfolyama 346 forint körül mozgott, ezt a szintet azonban 2020 márciusában átlépte az itthoni fizetőeszköz, jelenleg is 360 forint környékén ingazodik.

Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben levezettük, hogy itthon még abban esetben is 160 forintot kellene fizetni érte, ha amúgy ingyen lenne az üzemanyag. Az árat ugyancsak terhelő, készletezési díjjal összevont jövedéki adó a benzin esetében 124,145, míg a gázolajéban 114,233 forintra rúg. A lap azzal számol, hogy a jelenlegi euróárfolyam mellett a benzin literenkénti adóját több mint öt forinttal kellene emelni, és a gázolajét is több mint négy forinttal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?