34 °C Budapest
Interior of a car. Hand holds a black steering wheel. Car is illuminated by low, warm sun at dusk.

Hamarosan változhat a KRESZ: már erre is zéró toleranciát sürget az EU

2021. október 14. 09:45

A közúti halálesetek számának csökkentése érdekében ideje volna bevezetni a nulla alkoholszintet a volán mögött az Európai Parlament szerint - szúrta ki a HVG. 

Évente több mint 20 000 ember veszíti életét az Európai Unió (EU) útjain. 2020-ban ez átlagosan 42 halálesetet jelentett egymillió lakosra. A helyzet javítása érdekében az Európai Parlament több ajánlást is közzé tett az elmúlt időszakban. Az egyik ilyen volt a komoly felhördülést kiváltó, 30 km/h-s sebességkorlátozás ötlete lakott területen, amelyre magyarázatuk szerint azért van szükség, mert a városokban egyre több az autós, a gyalogos és a kerékpáros egyszerre az utakon. 

Az autósokat érintő ötletek között szerepelt az is, hogy Európában legyen általánosan zéró tolerancia az alkoholfogyasztásnál.

Statisztikák mutatják a közúti halálesetek mintegy 25 százalékában szerepe volt az alkoholnak, ráadásul európai szinten a balesetek 15 százalékáért mostanra valamilyen drog felel. Nem sok olyan ország van Európában egyébként, ahol egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani vezetés előtt. Ilyen, hozzánk hasonlóan például Csehország, Szlovákia, Románia.

Svédország és Lengyelország szabályozása 0,2 g/liter véralkohol-koncetrációt, alig egy pohárnyi bort enged meg. Franciaországban ugyanakkor még mindig 0,5 g/l a megengedett határérték, míg a fiatal sofőrök esetében 0,2. A legutóbbi adatok szerint a "legbiztonságosabb" utak egyébiránt Svédországban vannak, 18 haláleset jut egymillió lakosra, míg Románia rendelkezik a legrosszabb mutatókkal, 85 halálos balesettel egymillió lakosra vetítve. Magyarországon ezzel szemben 46 halálos áldozat jutott egymillió lakosra 2020-ban az EU előzetes statisztikái szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm