Interior of a car. Hand holds a black steering wheel. Car is illuminated by low, warm sun at dusk.

Hamarosan változhat a KRESZ: már erre is zéró toleranciát sürget az EU

2021. október 14. 09:45

A közúti halálesetek számának csökkentése érdekében ideje volna bevezetni a nulla alkoholszintet a volán mögött az Európai Parlament szerint - szúrta ki a HVG. 

Évente több mint 20 000 ember veszíti életét az Európai Unió (EU) útjain. 2020-ban ez átlagosan 42 halálesetet jelentett egymillió lakosra. A helyzet javítása érdekében az Európai Parlament több ajánlást is közzé tett az elmúlt időszakban. Az egyik ilyen volt a komoly felhördülést kiváltó, 30 km/h-s sebességkorlátozás ötlete lakott területen, amelyre magyarázatuk szerint azért van szükség, mert a városokban egyre több az autós, a gyalogos és a kerékpáros egyszerre az utakon. 

Az autósokat érintő ötletek között szerepelt az is, hogy Európában legyen általánosan zéró tolerancia az alkoholfogyasztásnál.

Statisztikák mutatják a közúti halálesetek mintegy 25 százalékában szerepe volt az alkoholnak, ráadásul európai szinten a balesetek 15 százalékáért mostanra valamilyen drog felel. Nem sok olyan ország van Európában egyébként, ahol egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani vezetés előtt. Ilyen, hozzánk hasonlóan például Csehország, Szlovákia, Románia.

Svédország és Lengyelország szabályozása 0,2 g/liter véralkohol-koncetrációt, alig egy pohárnyi bort enged meg. Franciaországban ugyanakkor még mindig 0,5 g/l a megengedett határérték, míg a fiatal sofőrök esetében 0,2. A legutóbbi adatok szerint a "legbiztonságosabb" utak egyébiránt Svédországban vannak, 18 haláleset jut egymillió lakosra, míg Románia rendelkezik a legrosszabb mutatókkal, 85 halálos balesettel egymillió lakosra vetítve. Magyarországon ezzel szemben 46 halálos áldozat jutott egymillió lakosra 2020-ban az EU előzetes statisztikái szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?