Busy highway with fast moving vehicles in beautiful sunset in Hungary

Hihetetlen manőverek a magyar sztrádákon: ezt tedd, ha valaki szembe hajtott fel

2021. április 10. 06:57

Bár a Magyar Közút hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a sofőrök ne hajtsanak fel az autópályák, gyorsforgalmi utak rossz oldalára, még mindig gyakorta hallani olyan esetről, hogy valaki szembe hajtott a forgalommal valamelyik sztrádán. A társaságnak ugyan nincs nyilvántartása az esetekről, de két kirívó manőverről is beszámoltak az elmúlt fél évből. Sokan azért okoznak balesetet, mert olyan szakaszra hajtottak fel, amelyre nem rendelkeztek érvényes autópálya-matricával. A cég kiemelte: még ilyen esetben se tolassunk vissza, vagy forduljunk meg!

Annak ellenére, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számos megelőző intézkedést tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak, még mindig rendszeresen kerülnek fel a videómegosztókra olyan felvételek, valaki a sztráda rossz oldalán közlekedik.

A Pénzcentrum megkeresésére a társaság közölte, hogy az ilyen esetek elkerülése végett eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepítettek, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást.

Ennek ellenére is előfordulnak olyan esetek, hogy rossz irányban hajtanak fel a gyorsforgalmi utakra az autósok, mely gyakorlatilag bárhol előfordulhat de egyik oka számos esetben, hogy egy-egy új építésű útvonal nem szerepel azonnal bizonyos navigációs készülékeken, felületeken

- magyarázta a Magyar Közút. Az utóbbi időszak legkirívóbb eseteként említették azt a sofőrt, aki az M25-ös autóútról az M3-as autópályára letérve okozott hatalmas balesetet. A szeptemberi felvétel bejárta a magyar sajtót is, a sofőr vélhetően meg akart fordulni, mert nem akart útdíjat fizetni:

Idén februárban pedig számos autós az M44-es autóút békéscsabai turbó körforgalmából a nem megfelelő sávot választva hajtott fel véletlenül a gyorsforgalmi útra. Ez az összeállítás is elképesztő:

Mint a Magyar Közút elárulta, nincs nyilvántartásuk az esetekről, de az összes baleset között az ilyen események csak kicsi részarányt tesznek ki, azonban mivel kirívó szabálytalanságok és végződhetnek súlyos tragédiával is, kiemelt figyelmet kapnak.

Az ilyen esetekben sokszor közös, hogy vélhetően azért ijednek meg a sofőrök, mert olyan szakaszra hajtottak fel, amelyre nem rendelkeztek érvényes autópálya-matricával - ez történhetett az első videón szereplő balesetnél is. Ebben az esetben nagyon fontos kiemelni, hogy ha valaki így jár, van olyan megoldás, amely nem élet- és balesetveszélyes. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ugyanis a jogszabálynak megfelelően úgynevezett 60 perces szabályt alkalmaz,

tehát ha valaki úgy hajt fel egy fizetős autópályára vagy autóútra, hogy nincs az adott útszakaszra érvényes e-matricája, azt 1 órán belül pótolni tudja.

A fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva tehát 60 perce van az adott autósnak, hogy a szolgáltató saját internetes felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, egyéb online felületen, telefonos applikáción, benzinkúton, a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban vagy bármilyen más viszonteladónál megváltsa a járművére a megfelelő érvényes vignettát, elkerülve ezzel a pótdíjfizetési kötelezettséget, és egy esetleges komoly balesetet.

Ha már hibáztál, ezeket tartsd be!

Kiemelték, hogy ha esetleg eltévesztünk egy kijáratot egy gyorsforgalmi úton, nem arra megyünk, amerre terveztük, akkor

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

soha ne forduljunk vagy tolassunk vissza.

Ugyanis a hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak különszintű csomópontok, melyeken keresztül biztonságosan lehajthatunk és megfordulhatunk. Ha pihenőhelyet vagy leállóöblöt találunk, álljunk meg és tekintsük át a lehetséges útvonalat, figyeljük a közúti jelzéseket, útirányjelző táblákat. Mint felhívták a figyelmet, ehhez kérhetünk segítséget az Útinformtól is a www.utinform.hu oldalon vagy a 06-1-336-2400-ás telefonszámon.

Ha pedig mi ugyan jó irányba haladunk, de hírt kapunk arról, hogy hozzánk közel a forgalommal szemben halad egy jármű, csökkentsük a sebességet, növeljük a követési távolságot a saját és az előttünk haladó autó között, soroljunk be a külső sávba és ne előzzünk. Ha lehet, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély.

Ha mi magunk észleljük a forgalommal szemben haladót, használjuk a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont. Ha erről telefonálunk, azonnal tudni fogják, hogy pontosan honnan érkezik a hívás és az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Amint a forgalommal szemben haladó járműről bejelentést kap társaságunk, haladéktalanul értesítjük a rendőrséget és az illetékes mérnökségünket, ezzel párhuzamosan figyelmeztető üzenetet írunk ki a változtatható jelzésképű táblákon és kameráinkon folyamatosan nyomon követjük a forgalommal szemben haladó járművet. Egyeztetünk a rádiókkal, hogy a közlekedési hírekben értesítsék a közlekedőket

 - ismertette a társaság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?