21 °C Budapest
Napi 1700 bírság, 58 millió forint: ennyit keres a gyorshajtókon a hatóság

Napi 1700 bírság, 58 millió forint: ennyit keres a gyorshajtókon a hatóság

2021. február 22. 08:31

2020-ban a közúti gyorshajtások száma 10 százalékkal, az ilyen címen kirótt bírságok összege pedig 2,2 milliárd forinttal csökkent, ám a kép nem feltétlenül pozitív. Jó hír viszont, hogy minden korábbinál megbízhatóbban működött a VÉDA-rendszer.

Magyarországon messze a gyorshajtás termeli a legnagyobb közlekedési bírságbevételt, így a tény maga nem, csak az volt a kérdés, hogyan, milyen irányban történt változás 2020-ban- írja a Vezess.hu. 2018, majd 2019 újabb negatív rekordot jelentett a közigazgatási bírságokra vonatkozóan, de 2020-ban csökkenésről tudott beszámolni az ORFK, tavaly szűk 10%-kal, szám szerint 69 317-tel kevesebb, összesen 618 184 bírságot postáztak ki. Tavaly nagyjából a 2018-as szintre tértünk vissza.

Forrás: Vezess.h

Az összegszerűség is a 2018-ashoz hasonlítható: 2020-ban 21 415 600 000 forint értékben írtak csekkeket a gyorshajtóknak, ez a megelőző évhez képest 2,2 milliárd forintos, 9,3%-os csökkenés.

Forrás: Vezess.hu

Naponta 58,5 millió forintot "száguldottak össze" a magyar utakon tavaly, az átlagos bírságösszeg 34 643 Ft volt, azaz a túlnyomó többség megállt a minimális tételnél, ami 30 000 forint.

A járvány miatt alacsonyabbak a számok?

A rendőrség - elsősorban a 2020-as baleseti adatok elemzéséhez használt, de számunkra is releváns - adatai alapján a közúti forgalom a gyorshajtásoknál kisebb mértékben csökkent. Az ORFK-OBB épp a VÉDA-rendszer áthaladási számaira támaszkodva, 2019 és 2020 első 11 hónapját összevetve átlagosan 5%-os forgalomcsökkenést számított, azaz nagyságrendileg fele akkorát, mint a bírságszám csökkenése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Toronymagasan vezet a gyorshajtás

Rákérdeztünk a gyorshajtás utáni legjellemzőbb közlekedési kihágásokra is - nem lepődtünk meg a válaszon. Az ORFK adatai szerint 2020-ban a biztonsági öv használatára, a járművezető szervezetében a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol tilalmára ("ittas vezetés"), valamint a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó egyes előírások megsértése miatt szabott még nagyobb számban közigazgatási bírságokat a rendőrség, de a fentebb tárgyalt összeghez képest elenyésző értékben: összesen 1 191 163 000 forintot tettek ki ezek, ami nagyjából az összes bírság csupán 5 százaléka.

Minden egyéb kihágás további 642,6 millió forintot "ért" együtt, így a rendőrség 2020-ban közlekedési szabályszegések miatt összesen 23 249 383 000 forint közigazgatási bírságot szabott ki, írta a Vezessnek az ORFK.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?